14 Ekim 2018 Pazar

"Hepsi Gay" diyen Mercan 'Dile Kolay' şarkısıyla Kuzey rüzgârları estiriyor


'Sana Değil Kardeşine' şarkısıyla tanıdığımız Mercan Şenel, ya da kısaca Mercan 2 ay önce Turaç Berkay'la ortak bir projeye imza atmıştı. 'Koma' adlı şarkı eğlenceli altyapısı ve dikkat çekici görselliğiyle beğeni toplamayı başarmıştı. "Mercan ne zaman solo kariyerine devam edecek peki?" sorusu artık cevabını buldu. 'Dile Kolay', Mercan tam 8 yıl sonra solo müzik kariyerine devam ediyor...

Buram buram Mete Özgencil kokuyor

Sözleri Mete Özgencil'e, müziği Özgencil ve Kerim Karaoğlu'na ait olan şarkının aranjesi Kerim Karaoğlu'na ait. Şaşırtıcı olmayacak bir şekilde klibin yönetmenliğini de Mete Özgencil üstlenmiş.

Yani Mete Özgencil ve Kerim Karaoğlu güçlerini birleştirmiş ve ortaya 'Dile Kolay' gibi buram buram Mete Özgencil kokan bir şarkı çıkmış.

Adeta Belçikalı bir indie pop şarkıcısı

Tıpkı 90'lı yılların bilhassa sonunda sıklıkla karşılaştığımız Mete Özgencil şarkıları gibi 'Dile Kolay'. Ama önemli bir farkı var. Düzenlemesi ve klipteki görsellik buram buram 2010'lar...

Videoyu İngiliz, Belçikalı ya da İsveçli bir indie pop şarkıcısının klibini izler gibi izliyorsunuz. Şarkı zaten baştan sona "Ölürüm İskandinavya'm" havasında...

İskandinav minimalliği

Kimse kusura bakmasın ama bir şarkının kaliteli olması, İskandinav minimalliğine yaklaşmasıyla gayet doğru orantıda.

Mercan imaj olarak zaten buram buram Avrupa ya da Amerika koksa da müzikalite anlamında ona en çok yakışan sözler, en çok yakışan aranje 'Dile Kolay'...

Daha önce 'Hepsi Gay' ya da 'Yok Sana' gibi sözler, müzikler de duyduk ondan.

Hashtag'ler hazır mı?

Ama Mercan'a "Ezberledim, öfkelendim, küstüm, sövdüm..." gibi cümleler, daha çok yakışıyor. O zaten ortalama Türk müzik dinleyicisi için -ne yazık ki- yeterince karikatürize!

E bir de 'Hepsi Gay' deyince tamamen sitcom karakterine dönüşüyor tüm dedikleri. Halbuki Mercan daha elektronik, daha soğuk altyapılar üzerine daha keskin sözler söylese... İşte o zaman hashtag'ler #HaddiniBil ve #MercanBaşkan olur.

Geçmiş geçmişte kaldı

Mercan'ın müzik yolculuğuna bu kadar ara vermesi ya da ara vermek zorunda kalması uzun, üzücü ve artık geçmişte kalan bir periyod. Yaşandı bitti saygısızca ya da usturupluca.

Önemli olan önümüzdeki maçlar. Mercan'ın 'Koma' ve 'Dile Kolay'la özlediğimiz elektronik, elektropop, 2018 pop sound'undan devam etmesi mükemmel.

Mizah anlayışının kimse farkında değil

Onun daha çok üretim yapması gerekiyor. Daha çok şarkı kaydetmesi, daha çok işle karşımıza çıkması gerekiyor. Mercan ne yazık ki kendisini yeterince ifade edebilmiş değil.

Tweet'lerinden taşan mizah anlayışını hedef kitlesinin bile doğru anladığını düşünmüyorum. Dolayısıyla, Mercan'ın 'Dile Kolay'la ilk adımı geç de olsa güç de olsa atabildiğini görmek sevindirici.

Bu kadar mola yeter...

Bundan sonra ne olmalı peki? Mercan, alternatif'in ana akım'laştığı bir devirde ana akım'ın alternatifinde olan bir isim olmalı. Mercan, 'Sana Değil Kardeşine' döneminde ne alternatif ne de ana akım olmuştu.

Ve o dönemde alternatif alternatife, ana akım da ana akımdaydı. E şimdi ortalık bu kadar karışıkken Mercan'ın kendini en doğru yere konumlandırması gerekiyor.

'Dile Kolay', 8 yıl bekledik Mercan'ı. İngilizlerin de dediği gibi, enough is enough efen'im. Artık bu kadar ara, mola yeter...

http://www.milliyet.com.tr/mercan--dile-kolay--sarkisiyla-kuzey-ruzgarlari-estiriyor-molatik-9660/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder