25 Eylül 2018 Salı

ODTÜ'den Mezuniyette Gökkuşağı Bayrağı Açanlara Soruşturma

ODTÜ mezuniyet töreninde açılan gökkuşağı bayrağı nedeniyle öğrencilere soruşturma açıldı; “Bayrak suç unsurudur, dağıttın mı”, “Protesto etmek için mi bayrak dağıttınız”, “Düdük var mıydı” gibi sorular yöneltildi.


ODTÜ mezuniyet töreninde gökkuşağı bayrağı açtığı iddia edilen öğrencilere idari soruşturma açıldı.

KaosGL’den Yıldız Tar’ın haberine göre, çeşitli fakültelerden 20'den fazla öğrenciye mezuniyet töreni sırasında veya öncesinde "protesto eylemini organize ettikleri, bayrak ve düdük dağıttıkları" gerekçesi ile soruşturma açıldı. Öğrencilere bölüm sekreterlikleri tarafından gönderilen e-postada “izinsiz LGBTİ+ flamaları ve ses çıkarmak amacıyla düdük dağıtımı” ifadeleri yer aldı.

Öğrencilere savunmaları sırasında, “Bayrak suç unsurudur, dağıttın mı”, “Protesto etmek için mi bayrak dağıttınız”, “Düdük var mıydı” gibi sorular yöneltildi.

"Soruşturmalarla desteğin önünü kesmeye çalışıyorlar"

Öğrencilerden biri ODTÜ’de yaşanan süreci KaosGL’ye şöyle değerlendirdi:

“Çok fazla öğrenci bayrak taşıyordu ve soruşturmada da anladığımız üzere yönetimin ‘bu kadar insana bir şey yapamayız ama aktivistlere baskı yapalım’ şeklinde bir tutumu var.

“Özellikle son yıllarda ODTÜ’de LGBTİ+ hak mücadelesine destek artmış durumda. Hem öğrenciler hem de öğretim görevlileri mücadelemize destek oluyor. Bu tarz soruşturmalar ile bu desteğin önünü kesmeye çalışıyorlar. Bizleri marjinalize etmeye, mücadelemizi kriminal bir mesele gibi göstermeye çalışıyorlar.

"Savunmalarımızda da söylediğimiz üzere protesto demokratik bir haktır. Bizler demokratik hakkımızı kullandık. Yıllardır zaten ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması mezuniyet töreninde gökkuşağı bayrağı taşımak isteyenlere bayrak veriyor. Bütün soruşturma süreci hem anti demokratik hem de adil değil. Güvenlik görevlileri bize müdahale etmişken bizler hakkında soruşturma açılması adil bir süreç yürütülmediğinin ispatı. Suçlanıyoruz ancak ne ile suçlandığımızı dahi bilmiyoruz. Neye istinaden ortada bir suç var?”

Ne olmuştu?

Ankara Valiliği’nin OHAL kanununa dayanarak kentte ilan ettiği süresiz LGBTİ etkinliği yasağının ardından, ODTÜ Rektörlüğü 8. ODTÜ Onur Yürüyüşü ve 2. ODTÜ Onur Haftası etkinliklerini yasaklamıştı.

ODTÜ'den 54 öğrenci topluluğu, Rektörlüğün Onur Yürüyüşü yasağına bir video ile tepki göstermiş, ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması 11 Mayıs 2018’de 8. ODTÜ Onur Yürüyüşü’nü gerçekleştireceklerini açıklamıştı. Yürüyüş yüzlerce öğrencinin katılımıyla ve “Yasakları Yasakla” sloganıyla gerçekleşmişti.

Yürüyüşün ardından üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi dekanlıkları ile Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürlüğü ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katıldığını iddia ettiği öğrencilere de disiplin soruşturması başlattı.

Bu soruşturmanın hemen ardından ise ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı yürüyüş sırasında Fizik bölümü binasına gökkuşağı bayrağı astığını iddia ettiği öğrenciler hakkında disiplin soruşturması başlattı.

ODTÜ’de 6 Temmuz’daki diploma töreninde, özel güvenlik birimi öğrencilere saldırdı. Mezuniyet törenindeki protestoların ardından 8 Temmuz Pazar günü ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan ve ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi Başkanı Özgür Mehmet Gür evinden gözaltına alındı. Törende “Tayyipler Alemi” karikatürünü taşıyan dört öğrenci tutuklandı, öğrenciler ilk duruşma tahliye edildi. (ÇT)

http://bianet.org/kadin/lgbti/201095-odtu-den-mezuniyette-gokkusagi-bayragi-acanlara-sorusturma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder