21 Eylül 2018 Cuma

Çizgi romanlarda eşcinsellik: Queer çizgi roman listesi


Lezbiyen, gay, transseksüel, biseksüel ve diğer cinsel yönelimlerden ya da 3. cinsiyetlerden karakterlere, senaryolara, temalara sahip Queer çizgi romanlar, günümüzde sıradan çizgi romanlardan kat kat daha fazla ilgi görüyor. Bu çizgi romanların bazıları aktivist bir duruşa sahip iken, bazıları yalnızca karakter kadrosunda LGBTİ bireylere yer vermiş durumda; bazıları yalnızca erotik olabilirken, bazıları macera, dram, korku gibi başka kategorilere de uzanmakta.

Çizgi roman akımı, uzun bir tarihe sahiptir ve homoseksüelliğin tüm Avrupa’da, Amerika’da ve dünyanın genelinde suç sayılabildiği ilkel kültürel zamanlarda, medya akımlarının çoğu gibi çizgi romanlar için de eşcinsellik, itibarsız ve aşağılayıcı bir sıfat idi. 1954 tarihli çizgi roman yasası, Amerika’daki çizgi romanlarda eşcinsellikten bahsetmeyi yasaklamıştı. Günümüze kadar bu durum kademeli olarak değişse de, bu değişim sürecinde eşcinsellikten bahseden eserlerin bir kısmında erkek şovenizmi ürünü olup fantezi kurgudan ileri gidemeyen lezbiyen hikayelere rastlamak da mümkün. Sizin için hazırladığım 10 adetlik queer çizgi roman listesinde bunlar olmayacak. 🙂

Fight Club 2 / Chuck Palahniuk – Cameron Stewart
Erkekliğin çöküşü ve queerlik… Yeraltı edebiyatının şahane ismi Chuck Palahniuk’un kendisi tarafından yazılmış Fight Club hikayesi (film olan değil, roman olan) 10 bölümlük bir çizgi roman olarak devam ediyor.

Pride / Joe Glass
Pride, temelde eşcinsel adalet ile ilgili bir yapıt. Harika bir yazar olan Joe Glass’ın eseri. Cinsiyet ve cinsel yönelim yelpazesinden bir çok farklı queer süper kahraman içeriyor.

Shirtlifter / Steve MacIsaac
Eşcinsel adam anlamına gelen İngiliz argo tabiri, Shirtlifter, Justin Hall, Steve MacIsaac, Ilya gibi çeşitli yazar ve sanatçıların queer çizgi romanlarını barındırıyor. Ancak her şeyden çok, Steve MacIssac’ın zekasını. Evlilikten güvenli sekse, çevrimiçi randevuya kadar her şeye değinilmiş.

Midnighter and Apollo / Steve Orlando
Midnighter’ı yaratan adam onu yok etmek istiyor ve bu mükemmel savaşçının sadece bir zayıf noktası olduğunu biliyor; sevdiği adam. Eğer Midnighter’ı cehenneme gönderemezse, Midnighter yeraltı dünyasına doğru yürümeye başlayacak… Ruhu, Cehennemin Lordu Neron tarafından çalınmış sevgilisi Apollo’yu kurtarmak için. Superman, Batman, Wonder Women gibi karakterlerin yaratıcısı Steve Orlando’dan harika bir eser daha!

Kim & Kim
Kendisi de transseksüel bir birey olan Mags Visaggio tarafından yaratılan Kim & Kim, uzaydaki iki queer ödül avcısı karakteri konu alır. Kim Quatro, otoriter babasından kaçan bir trans kadındır ve Kim Dantzler biseksüel bir necromancer’dır.

Fun Home / Alison Bechdel
Alison Bechdel tarafından yazılan ve çizilen Fun Home, şimdi aynı zamanda bir Broadway müzikali de oldu. Fun Home, otobiyografik bir grafik roman. Bechdel’in yaşlanmasıyla beraber ortaya çıkan aile draması…

Snapshots of a Girl / Beldan Sezen
Hem Batılı hem de İslam kültürleri içinde yetişmiş bir kadının lezbiyen olarak açılmasını konu alan otobiyografik bir grafik romanı. Snapshots of a Girl (Bir Kızın Ekran Görüntüleri), lezbiyen kültürü, cinsel politika ve aile dramı üzerine tamamen modern bir yaklaşım. Evet, yazarı bir Türk, Beldan Sezen. 🙂

Quantum Teens Are Go / Magdalene Visaggio
Gençler, farklı laboratuarlardan çalınan parçalardan ev yapımı bir zaman makinesi inşa etmeye çalışıyor. Ne yanlış gidebilir? Kim & Kim’in yazarı ve Memeter’in sanatçısı Magdalene Visaggio bizi queer ve trans yoldaşlarının öncülüğünde, punk dolu bilim-kurguya; vahşi bir yolculuğa çıkartıyor.

Memetic / James Tynion
Dünyanın sonu geldi ve her şey bir internet meme’si yüzünden! Aaron adında işitme engelli genç bir eşcinselin konu alındığı Memetic, New York’da geçen bir cyber-fantezi ve bilim kurgu hikayesi. Yazarı, James Tynion, BOOM! Studyoları tarafından basılmış.

Princess Princess Ever After / Katie O’Neill
Oni Press tarafından yayımlanan, Katie O’Neill’in kaleme aldığı Princess Princess Ever After’da karşımızda Sadie ve Amira adında iki farklı prenses var. Bu iki prensesin maceralar yaşamaları, kurtarılmaları ve sonsuza dek mutlu yaşamaları için sadece birbirilerine ihtiyaçları var, büyüleyici bir prense değil.

Diren Demir

https://gaiadergi.com/cizgi-romanlarda-escinsellik-queer-cizgi-roman-listesi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder