2 Temmuz 2017 Pazar

Dünya Onur Yürüyüşü’ne 1 milyon kişi katıldı

Madrid'deki Dünya Onur Yürüyüşü’ne 1 milyon kişi katıldı.

İspanya’nın başkenti Madrid gökkuşağı renklerine büründü. Bu yıl hem Avrupa hem de Dünya Onur Yürüyüşü’ne ev sahipliği yapan kentte, "bütün dünyada LGBTİ haklarının tanınması” talebi yükseldi. Yerel basın yürüyüşe katılanların sayısını 1 milyon olarak duyurdu.


Madrid Lezbiyen, Gay, Trans ve Biseksüel Kolektifi (COGAM) ve Lezbiyen, Gay, Trans ve Biseksüel Eyalet Federasyonu (FELGTB) tarafından 2017 Dünya Onur Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlen yürüyüş yerel saatle 17.00’de Atocha’da başladı. Kortejin önünde Podemos (Yapabiliriz) Partisi genel sekreteri Pablo Iglesias ve sendika temsilcileri de vardı. Dünyanın pek çok ülkesinden gelen LGBTi örgütlerinin kendi pankartlarıyla katıldığı yürüşte “Dünyanın bütün gayleri birleşin! Dünyaya eşitlik getirin”, “Homofobi faşizmdir”, “Homofobiyi durdurun” dövizleri dikkat çekti. Bütün dünyada LGBTİ haklarının tanınması ve transeksüelliğin hastalık olduğu düşüncesinden kurtulunması talebiyle sokağa çıkan LGBTİ bireyler rengarenk kıyafetleriyle, sadece yürüyüşün yapıldığı kentin ana arterlerinden olan Atocha ve Colon meydanlarının arasını değil nerdeyse kent merkezinin her yeri doldurdu.

Bir önceki dünya onur yürüyüşü 2014’te Toronto’da yapılmıştı.

Ülkede ilk onur yürüyüşü 1977 yılında LGBTİ bireylerin kendilerini bekleyen sosyal tehlikelere karşı bir yasa talebiyle düzenlenmişti.




http://www.arti49.com/dunya-onur-yuruyusune-1-milyon-kisi-katildi-850759h.htm

İspanya'da renkli dev Onur Yürüyüşü

Onur Haftası kapsamında dünya çapında düzenlenen etkinliklerin en büyüğü İspanya’nın başkenti Madrid’de yapıldı.

Yürüyüş karnaval havasında geçti. Yüz binlerce kişi lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüellerin (LGBT) hakları için buluştu. Onur Yürüyüşü’ne siyasi yelpazenin tüm kanadından isimler de destek verdi. Kent gökkuşağı renklerine büründü.

Katılımcılar, eşcinsellerin baskı gördüğü ülkelerin altını çizerek LGBT haklarının tüm dünyada korunması için Avrupa Birliği’ni harekete geçirmeye çağırdı. Bir çağrı da Dünya Sağlık Örgütü’ne yapıldı; transeksüelliğin ruhsal bozukluk kategorisinden çıkarılması istendi.

Yürüyüş için başkentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Ağır tonajlı araçların trafiğe çıkması yasaklandı, kent merkezine 3 binden fazla polis konuşlandırıldı.

İspanya eşcinsel evliliğin yasallaştığı ilk ülkeler arasında yer alıyor. Hollanda, 2001 yılında eşcinsellere evlenme hakkı tanıyan ilk ülke olmuştu. Bu hakkı tanıyan 20’den fazla ülkeye son olarak Almanya eklendi.

http://tr.euronews.com/2017/07/02/ispanyada-renkli-dev-onur-yuruyusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder