25 Haziran 2017 Pazar

Aşkın Sınır Tanımadığını Kanıtlayan 21 LGBTİ Temalı Film

"Nerdesin Aşkım?" diyenlere "Burdayım!" diye bağıran pek güzel filmlerden bir seçki hazırladık. Gökkuşağı renklerinde, 21 cesur LGBT temalı film için buyrun listemize!

1. Carol (2015)
Carol, listemizin ilham kaynağı olmasının yanında 6 Oscar adaylığı ve Rooney Mara ile Cate Blanchett’in başarılı performansı ile dikkat çekiyor. Filmin öyküsü kısaca şöyle, 50’li yıllarda New York’ta yaşayan Carol ile Therese’in yolları lüks bir mağazada kesişir. İlerleyen süreçte yakınlaşan bu iki kadın arasındaki ilişkiye toplumun tahammülü pek yoktur.

2. Danimarkalı Kız (The Danish Girl, 2015)
Bir başka vizyon ve Oscar filmi olan The Danish Girl, David Ebershoff’un 2000 yılında çıkan aynı isimli romanından uyarlanmış. Film Danimarkalı ressam Lili Elbe’nin cinsiyet değiştirme ameliyatı ve sonrasında yaşadığı zorlu süreci beyaz perdeye taşıyor.

3. Mavi En Sıcak Renktir (La vie d’Adele, 2013)
Çıktığı sene festivalden festivale koşarak ödülleri toplayan La vie d’Adele, cinsel yönelimini keşfetme sürecinde Adele’in yaşadıklarını anlatıyor. Filmin başrollerinde Léa Seydoux ve Adele Exarchopulos yer alıyor.

4. Onur (Pride, 2014)
Pride, İngiltere’de 1984 yılında yaşanan maden grevinde yaşanan işçi-lgbt işbirliğini sağlam bir oyuncu kadrosu eşliğinde anlatıyor. Baskı altında yılmayan, savaşlarını bile neşeyle veren bu insanların öyküsü, filmin adının hakkını verir nitelikte.

5. Milk (2008)
Gus Van Sant’ın ünlü eşcinsel aktivist Harvey Milk’in savaşını anlattığı filmi, dönemin San Francisco’sunda yaşama isteği uyandırırken, Sean Penn’e de ikinci Oscar heykelciğini kazandırmıştı.

6. Zenne (2011)
Eşcinsel olduğu için 2008 yılında öldürülen Ahmet Yıldız’ın hikayesinden esinlenen Zenne, ülkemizde eşcinsel olmanın getirdiği türlü zorlukları çarpıcı bir şekilde perdeye yansıtıyor.

7. İki Kadın Bir Erkek (The Kids Are All Right, 2010)
Yıldızlar geçidi gibi kadrosuyla dikkat çeken The Kids Are All Right, lezbiyen bir çiftin çocuklarının biyolojik babalarını merak etmelerinin ardından gelişen olayları keyifli bir dille izleyiciye aktarıyor.

8. Paris Yanıyor (Paris is Burning, 1990)
Jennie Livingstone’un 80’li yılların sonunda New York’taki alt kültürler üzerinden eşcinsel ve drag kültürünün bilinmeyen yönlerini anlattığı başarılı belgeseli, cinsiyet kimlikleri üzerine önemli ve döneminin ilerisinde bir yapım.

9. Benim Güzel Idaho’m (My Own Private Idaho, 1991)
Bir diğer 1991 yapımı filmimiz, Milk gibi Gus Van Sant imzası taşıyor. Ani şekilde aramızdan ayrılan River Phoenix ve Keanu Reeves’i başrollere taşıyan My Own Private Idaho, iki biseksüel gencin sokaktaki yaşamını ve sıkı bağlarını anlatıyor.

10. Cennet Yaratıkları (Heavenly Creatures, 1994)
Yüzüklerin Efendisi üçlemesi ile tanıdığımız Peter Jackson’ın yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu eşi Fran Walsh ile birlikte yazdığı film, iki genç kızın birbirlerine gün geçtikçe yaklaşması ve ailelerinin bu duruma müdahalesinin ardından yaşananları anlatıyor.

11. Better Than Chocolate (1999)
Film, iki eşcinsel kadının ilişkisini eğlenceli bir dille anlatırken cinsellikle ilgili klişelerle bol bol dalga geçiyor.

12. Erkekler Ağlamaz (Boys Don’t Cry, 1999)
Brandon Teena’nın üzücü öyküsünden yola çıkarak toplumsal cinsiyet, önyargılar ve trans bireylerin üzerinde oluşan baskı gibi konular üzerine önemli şeyler söyleyen film, Hillary Swank’ın adeta döktürdüğü performansıyla çıktığı dönem bolca alkış toplamıştı.

13. Brokeback Dağı (Brokeback Mountain, 2005)
İki kovboyun yollarının kesişmesinin ardından yaşadıkları ilişkiyi 20 yıl gibi uzun bir dönemde ele alan bu Ang Lee filminin başrollerinde Heath Ledger ve Jake Gyllenhaal harikalar yaratıyor.

14. Tek Başına Bir Adam (A Single Man, 2009)
Sevdiği adamı kaybetmesinin ardından Prof. George Falconer’ın yaşadıklarını anlatan filmin senaryosu Christopher Isherwood’un aynı adlı romanından uyarlanarak, ünlü modacı Tom Ford yönetmenliğinde beyaz perdeye taşındı.

15. Philadelphia (1993)
Başrollerini Tom Hanks ve Denzel Washington’ın paylaştığı film, başarılı bir avukatın AIDS olduğunun anlaşılmasının ardından işinden kovulmasını takiben gelişen olaylar vasıtasıyla eşcinselliğin Amerika’da ne kadar büyük bir tabu olduğunu gözler önüne seriyor.

16. Hamam (1997)
Ferzan Özpetek’in ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu 1997 yapımı Hamam, Francesco’nun teyzesinin kendisine bir hamam bıraktığını öğrenmesinin ardından İstanbul’a gidişini ve burada Mehmet ile yakınlaşmasını anlatıyor.

17. Çöller Kraliçesi Priscilla (The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, 1994)
Her performansıyla seyirciye “yok artık” dedirten Hugo Weaving, bu filmde bir drag-queen karakterinin altından yine başarıyla kalkıyor. Bu rengarenk yol filminde ünlü oyuncuya Guy Pearce eşlik ediyor.

18. Hayali Aşklar (Les Amours Imaginaires, 2011)
Kanadalı genç yönetmen Xavier Dolan’ın yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği film, iki yakın arkadaşın aynı erkeğe aşık olması üzerinden aşk, kıskançlık ve dostluk gibi kavramları irdeliyor.

19. Karanlıktan Önce (Before Night Falls, 2000)
Başrollerini Javier Bardem ve Johnny Depp'in paylaştığı Before Night Falls, Kübalı yazar Reinaldo Arenas'ın eşcinselliği sebebiyle ABD'ye göç etmesini ve devrim atmosferini anlatıyor.

20. Hedwig And The Angry Inch (2001)
Bir müzikal uyarlaması olan bu hareketli ve renkli film, yolu Doğu Berlin'den başlayıp Amerika'ya uzanan Hedwig'in başından geçenleri gerçekten başarılı bir sanat yönetimi eşliğinde aktarıyor.

21. Örümcek Kadının Öpücüğü (Kiss of the Spider Woman, 1985)
William Hurt ve Raul Julia'nın başrollerini paylaştığı 1985 yapımı ABD-Brezilya ortak yapımı bu bağımsız film, aynı hücreyi paylaşan biri siyasi suçlu diğeri transeksüel iki mahkumun hapishane ortamında aralarında gelişen ilişkiyi anlatıyor.

Büşra Seden
Sinemia Editörü

https://www.sinemia.com/sosyal/sinema-galeriler/askin-sinir-tanimadigini-kanitlayan-20-lgbt-temali-film?utm_source=galerihaber.com&utm_campaign=galerihaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder