5 Mayıs 2015 Salı

“Nefret suçlarının cezai yaptırımı caydırıcı olmalı”

İzmir, İstanbul ve Kocaeli’de 2 Mayıs gecesi yaşanan transeksüel seks işçilerine yönelik saldırılar HDK İzmir LGBTİ Komisyonu tarafından kınandı ve basın açıklaması yapıldı.

HDK LGBTİ Sözcüsü Zana Yaman nefret suçları ile ilgili düzenlemede cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibareleri yer almadıkça ve LGBTİ’lere yönelik nefret suçlarına karşı gerekli cezai önlemlerin alınıp, bu cezai önlemler caydırıcı olmadıkça her gün benzer nefret suçları ile karşı karşıya kalınacağına dikkat çekti ve “Devletin ve organlarının bu saldırılarda ve cinayetlerde rolü çok büyüktür. Gerekli düzenlemeler yapılmadığı sürece, devlet bizler için bu saldırıların azmettiricisidir. Bizler heterokseksist ve ataerkil anlayışa karşı mücadelemizde kararlıyız. LGBTİ’lerin ve diğer ötekileştirilenlerin nefret suçu mağduru olmaması için sokaklarda ötekilerin sesi olacağız’ dedi.

HDP İl Eş Sözcüsü Dilek Aykan’ın da destek verdiği kınama toplantısında, HDP’nin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çeşitliliğini inkar eden, görmezden gelen ve hakim olan heteroseksizmin üzerinde yükselen düzene karşı, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve baskıyı ortadan kaldırarak, LGBTİ’lerin eşit ve onurlu yaşam sürdürebilmelerini hedeflediğini söyleyen Zana Yaman, şöyle devam etti: “Türkiye halklarını ve bu coğrafyada yaşayan tüm farklılıkları tanıyan yeni bir anayasa, LGBTİ’lerin eşitliğini tesis etmek için de elzemdir. HDP, LGBTİ’lerin tanınma sorununu önemli görerek, eşit yurttaşlığı anayasal güvence altına alacak adımları gerçekleştirecek ve bununla birlikte homofobik ve transfobik toplumsal kültürün dönüşümü yönünde yürütülen mücadeleyi geliştirecektir”. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder