29 Eylül 2014 Pazartesi

Hülya Koçyiğit: Yeşilçam arz talep sinemasıydı

100 yıllık bir Türk sineması. 50 yılında da Hülya Koçyiğit var. O, Türk sineması deyince ilgi odağı olan oyunculardan biri. Şimdilerde filmleriyle Avrupa'daki büyük festivallerin gözdesi.

- Geleneksel Türk kadınına uygulanan aile içi baskı ve emeğin sömürülmesi, sonunda bütün direncine rağmen Meryem'in evladını kaybetmesine neden oluyor ve bu olay onda bir uyanış sağlıyor. Kendi emeğine, haklarına sahip olma bilinci gelişiyor ve aileden ayrılıp bir fabrikada işçi olarak çalışmaya başlıyor. Bu beni çok etkilemiştir. Hayata bakışımı değiştirdi benim Gelin ve Meryem karakteri. Emek ve hak mücadelesi vererek, birey olma mücadelesini kazanmış kahramandır Meryem.
- Yeşilçam ne kadar Türkiye'yi ne kadar yansıttı bize?
- Yeşilçam arz talep sinemasıydı. Halkın taleplerine, beklentilerine göre film üretiliyordu. Ancak toplumu bilen, aydın, entelektüel düşünce insanları, sinemanın sadece eğlendirmek ve hoşça vakit geçirmek olmadığı bilinciyle toplumu zorladı. Doğru işler yapıp, doğru eserler üretip piyasayı da zorladılar. Bu filmlerin bazıları gişe hasılatı getirmedi ama Türk sinemasına saygınlık kazandırdı. Bu filmler sayesinde uluslararası başarılara imza atıldı. Bugün hâlâ Türk sineması denilince akla bu filmler geliyor. Ve bu filmlerle büyük ustalar, günümüz genç sinemacılarının ufkunu açtı, onlara örnek oluşturdu.
- Yeşilçam'ın doğruları ve yanlışları nelerdi? 
- Halk beğeniyor, halk öyle istiyor diye biraz da popülist bir anlayışla çok fazla kendini tekrar etmesi, sesli filme geçişte çok geride kalınması, teknolojinin çok geç gelmesi, girişimcilik ruhunun azlığı, sansürle düşüncenin kısıtlanması, büyük yatırımcıların sinemaya herhangi bir yatırımda bulunmaması Yeşilçam'ın gelişimini olumsuz etkileyen nedenlerin başında geliyor. Diğer taraftan çok amatörce ama dürüst bir şekilde temiz işler yapma gayesi içerisindeydi herkes.

Olkan Özyurt - Sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder