31 Aralık 2023 Pazar

RTÜK yerel seçimler öncesi ceza yağdırdı: Tarikatlar istedi, "Kızıl Goncalar" cezalandırıldı

"İktidarın sopası" RTÜK, yerel seçimler öncesi Fox TV, Halk TV, SZC, Tele 1 ve KRT'ye ağır cezalar verdi. Tarikatların hedefindeki "Kızıl Goncalar" dizisine de 2 kez program durdurma cezası verildi.

Basın meslek örgütleri tarafından "iktidarın sopası" olarak nitelenen Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) yerel seçimler öncesi, iktidar çizgisinde yayın yapmayan televizyon kanallarını cezaya boğdu. Fox TV, Halk TV, SZC, Tele 1 ve KRT'ye ağır cezalar verildi. Tarikatların hedefindeki "Kızıl Goncalar" dizisine de yüzde 3 para ve 2 kez program durdurma cezası verildi. Cezalar tepki topladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, “İktidarın sansür aparatı RTÜK, Fox TV, Halk TV, SZC TV, Tele1, KRT ve TGRT kanallarına ağır yaptırım ve cazalar uygulamıştır. RTÜK artık bir denetleme kurulu değil; Saray'ın sansür aparatıdır! Anayasa ile güvence altına alınmış temel haklarımızı hedef alan her türden müdahaleye daha güçlü bir ses çıkarmak zorundayız” dedi.

CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise “İktidarın sopası RTÜK, kanallara ceza yağdırdı. Mazlum olduklarını söylediler, mağduriyet söylemleri ile iktidara geldiler. Şimdi kendilerini ‘mağdur edenlerin’ tüm araçlarını/sopalarını/silahlarını acımasızca kullanıyorlar; 28 Şubatlara, 12 Martlara, 12 Eylüllere rahmet okutuyorlar” ifadelerini kullandı.

"KIZIL GONCALAR"A 2 KEZ PROGRAM DURDURMA CEZASI

CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen İlhan Taşcı, verilen cezaları, sosyal medya hesabından "RTÜK tarikat ve cemaatlere boyun eğdi" diyerek duyurdu.

Taşcı, "Tarikat ve cemaatlerin iç yüzünü kurgusal olarak anlatan Kızıl Goncalar dizisine 'toplumun milli ve manevi değerlerine' aykırılıktan Üst Kurul yüzde 3 idari para 2 kez de program durdurma cezası verdi" dedi.

Kızıl Goncalar dizisinin yapımcısı Faruk Turgut daha önce “Eğer korkak olsaydım bu işleri yapmazdım. Bize savaş açtılar ama sonuna kadar mücadele edeceğiz” demişti.

RTÜK cezasına dair gazeteci Fatih Polat “Dizide 28 Şubat müdahalesine de eleştirel bakış var. RTÜK'teki iktidar hegemonyasının beklendiği gibi onlar değil, tarikatlarla ilgili bölümler kanına dokunmuş. Kafa bu olunca kendi cenahları izlenir bir şey üretemiyor ve sopa zoruyla kültürel hegemonya açığı kapamaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Berkant Gültekin ise “Kızıl Goncalar'a kesilen bu cezayla ilgili 3 şey söylenebilir: 1- Diziye verilen ceza, dizide anlatılanları doğruladı. 2- RTÜK, tarikat adetlerini ‘toplumun manevi değerleri’ ile eşitledi. 3- Dizinin ne anlattığını RTÜK dahil pek çokları anlamadı ama dizi büyük reklam yaptı” diye yazdı.

FOX TV'YE SOMALİ CUMHURBAŞKANI'NIN OĞLU VE FARUK KOCA CEZASI

RTÜK'ün bir diğer CHP’li Üyesi Tuncay Keser ise “RTÜK’ten ‘seçim ayarlı’ cezalar...” diyerek seçimlere doğru cezaların daha da artacağının sinyallerini verdi.

RTÜK, FOX TV’de FOX Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk moderatörlüğünde düzenlenen “Orta Sayfa” programında, kurye Yunus Emre Göçer’in Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu tarafından öldürülmesi olayı ile hakem Halil Umut Meler’e yumruk atan eski Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın ve sonrasında yaşananların eleştirilmesi nedeniyle "tarafsızlık ilkesini ihlalden" yüzde 3 para cezası verdi.

Gazeteci Bülent Mumay, FOX TV’ye verilen cezaya dair şunları söyledi: “RTÜK'ün seçim ayarlı verdiği cezalar tuhaf ötesi... Ama bir ceza var ki, adalet ile zerre alakaları olmadığını ortaya koyuyor. FOX TV'ye ceza gerekçelerinden biri, Doğan Şentürk’ün Orta Sayfa programındaki ‘Faruk Koca’yı koruyacakları kanaatindeyim’ sözleri… Cezaları açıklamanızdan saatler önce, Faruk Koca havai fişeklerle serbest bırakılmadı mı? Pes.”

HALK TV'YE "TERÖR" VE LGBTİ CEZASI

Halk TV’ye “Halk Meydanı” programında İrfan Değirmenci "LGBTİ bireyleri övdüğü" gerekçesiyle "milli ve manevi değerlere aykırılıktan" ve “Nasıl Olacak” programında “terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet edecek sonuçlar doğuracak şekilde sunulduğu” iddiasıyla 2 kez yüzde 3 para cezası verildi.

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu verilen cezaya tepki gösterdi. "Heybemize bunu da koyan yolumuza öyle devam ederiz" diyen Mahiroğlu şunları kaydetti: “Yeni yılda bizi yalnız bırakmadıkları için RTÜK 'e sonsuz teşekkürlerimi iletiyor ve iyi yıllar diliyorum. Artık o kadar bu cezaları benimsedik ki söyleyecek lafımız kalmadı... Heybemize bunu da koyar yolumuza devam ederiz... Bizim sermayemiz, vatan sevgimiz ve halkımıza olan bağlılığımızdır; bu değer bizden kaybolmadıkça sözlerimiz bitse de yüreğimiz susmayacak...”

Halk TV Muhabiri Seyhan Avşar, “Bir yandan Anayasa Mahkemesi kararlarını uymamak için hukuku rafa kaldıran mahkemeler, diğer yandan toplumda en ufak farklı fikri boğmak için basın özgürlüğünü rafa kaldıran RTÜK… İktidar elindeki tüm aygıtlarla demokrasinin kırıntısını dahi bırakmamaya kararlı” ifadelerini kullandı.

SÖZCÜ TELEVİZYONUNA TÜİK CEZASI

RTÜK, Sözcü televizyonunu da es geçmedi. Kanalda yayınlanan “Para Politika” programında sunucu Ebru Baki’nin, TÜİK çalışanının işsizliği az göstermelerinin karşılığında prim ve terfi aldıklarına ilişkin sözlerini aktarması nedeniyle "tarafsızlık ihlali" savıyla yüzde 3 idari para cezasına oy çokluğuyla karar verildi.

Sözcü yazarı ve SZC TV yorumcusu Deniz Zeyrek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’i etiketleyerek “Bu ceza sanırım bana… RTÜK, Kıbrıs gezisinin masraflarını biz Sözcü çalışanlarından çıkarmak istemiş. Küçük bir not: Ben şahsen bir konuda ‘tarafsız’ değilim. Emekçiden, emekliden, işsizden, gerçekten ve halkın haber alma hakkından ‘tarafım’” dedi.  

SZC TV Genel Müdürü Alişer Delek ise “RTÜK'ten Sözcü TV'ye ilk ceza... Gazetecilikten, ifade özgürlüğünden, kamu yararından bir adım geri atarsak cezamızı vatandaş keser. Gerisi vız gelir tırıs gider...” ifadelerini kullandı. 

TELE 1'E YILMAZ GÜNEY CEZASI 

RTÜK, Tele 1’e “kişileri küçük düşürmekten” yüzde 3, kara para aklama yöntemlerinin tartışıldığı program nedeniyle yüzde 3, Yılmaz Güney’in tartışıldığı programa da “suçluyu övmekten” yüzde 3 idari para cezası verdi.

RTÜK, Tele 1’de yayınlanan “5. Boyut” programında, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve Atilla Dorsay’ın Yılmaz Güney hakkında söyledikleri sözleri "suçluyu övmek" olarak tanımladı.

"Forum Hafta Sonu" programını sunan Namık Koçak’ın sözlerine ise "kişileri küçük düşürdüğü" iddiası yöneltildi. 

“Gündem Özel” programında ele alınan son dönemlerin önemli konularından olan uyuşturucu ticareti ve kara para aklama dolandırıcılığı hakkında kullanılan ifadeler nedeniyle yüzde 3 ceza verildi. Cezanın gerekçesi olarak programa konuk olarak katılan Nedim Türkmen’in “uyuşturucu üssü” ve “kara para merkezi” sözleri gösterildi. 

RTÜK, bu gerekçelerle TELE1’e üst sınırdan ceza uyguladı.

KRT'YE "IŞIKHAN VE KOCA'YI ELEŞTİRDİN" CEZASI

KRT’de Zafer Arapkirli’nin Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ı “Aşırı yoksulluk yok” sözleri, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı da yurt dışına giden doktorların "para için gittiklerine" dönük el işareti nedeniyle eleştirmesinden dolayı “küçük düşürmekten” kanala yüzde 3 idari para cezası verildi.

Zafer Arapkirli ise RTÜK’e sosyal medya hesabından cevap verdi. Arapkirli “Biz değil onlar küçük düşürüyor... Çalışma Bakanı ve Sağlık Bakanı'nı eleştirmek suç olamaz. Ortada hakaret yok, saldırı yok. RTÜK, her iki bakanın eleştirisini yaptığımız programım nedeniyle KRT TV'ye ceza kesmiş. Bizi yıldıramayacaksınız. Bizi susturamayacaksınız” ifadelerini kullandı. 

TGRT'YE STARBUCKS BARDAĞI CEZASI

TGRT’ye de haber bülteninde Starbucks bardağının görünmesi nedeniyle “gizli ticari iletişim”den yüzde 3 idari para cezası verildi.

RTÜK Kanunu’nda bulunan “yayınlarda gizli ticari iletişime yer verilemez” hükmünü ihlal eden yayın için TGRT Haber’e üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulandı.

TGRT Haber, bir haber bülteninde sunucunun masasının üzerinde Starbucks bardağı bulunması nedeniyle sunucuyu ve yönetmeni işten çıkarmış ve kanal, ilgili sunucu Meltem Günay ve yönetmenle yolları ayırdığını duyurmuştu. 

NETFLIX, SHOW RADYO, BEYAZ TV…

RTÜK’ün verdiği diğer cezalar ise şöyle:

RTÜK toplantısında Flash Haber’de yayınlanan “Başkent’te Gündem” programı hakkında hazırlanan iki ayrı rapor görüşüldü. Flash TV’ye, Turgut Koçak’ın MHP hakkında söylediği sözler ile Fatih Ertürk ve Fahrettin Fidan’ın eleştirileri nedeniyle üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulandı.

TGRT Haber’in futbol programı da ceza aldı. “Stüdyoda Futbol” isimli yayını ele alan RTÜK, programda hakem camiası hakkında söylenen sözler nedeniyle idari para cezası verdi.

İspanya yapımı “Pieles” isimli filmde geçen sahneler nedeniyle, Netflix’e idari para ve katalogdan çıkarma cezası verildi.

Show Radyo’ya Kadir Çöpdemir’in yayında küfür ettiği gerekçesiyle idari para cezası verildi.

Geçtiğimiz hafta alınan “Spor Yayınları İlke Kararı”na uymayan Beyaz TV’nin “Derin Futbol” programına yaptırım kararı alındı.

Cadde TV ve İlke TV’deki ihlallere yaptırım kararı alındı.

https://www.evrensel.net/haber/506770/rtuk-yerel-secimler-oncesi-ceza-yagdirdi-tarikatlar-istedi-kizil-goncalar-cezalandirildi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder