9 Temmuz 2020 Perşembe

İstanbul Sözleşme'si LGBTİ bireylere özel statü sağlıyor mu?

İstanbul Sözleşmesi LGBTİ'ye alan açıyor mu? Av. Seren Yıldız Öztürk anlattı...


İstanbul Sözleşmesine yönelik en sert eleştirilerden biri, eşcinsel beraberliklerin önünü açtığı hatta yasal statü tanıdığı yönündedir. "Cinsel yönelim" ibaresi sözleşmenin 4.madde 3.fıkra hükmünde geçmektedir. Buna göre taraf devletler mağdurları şiddetten korurken cinsiyet, toplumsal cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasi veya başka tür görüş, ulusal veya sosyal köken, bir ulusal azınlıkla bağlantılı olma, mülk, doğum, cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet kimliği, sağlık durumu, engellilik, medeni hal, göçmen veya mülteci statüsü veya başka bir statü gibi, herhangi bir temele dayalı olarak ayrımcılık yapamayacaktır.

İşin aslı Sözleşmede LGBTİ bireylere yönelik özel bir vurgu yoktur. Eşcinsel birliktelikleri teminat altına alan ya da bu bireylere özel bir statü sağlayan herhangi bir hüküm de bulunmamaktadır. Sadece Taraf devletlerin mağdurları ev içi şiddetten korurken, cinsel yönelim ve cinsel kimliği ayrımcılık nedeni yapmamasını ister (Madde 4/3).

Daha özet bir anlatımla Sözleşmenin Taraf devletlerden, iç hukuklarında LGBTİ bireylere özel/yasal statü sağlanması, onlara alan açılması, evliliklerinin tanınması gibi beklentisi yoktur.

https://enpolitik.com/haber/322645/istanbul-sozlesmesi-lgbtiye-alan-aciyor-mu-av-seren-yildiz-ozturk-anlatti.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder