18 Haziran 2019 Salı

İzmir Valiliği’nin Onur Haftası'nı Yasaklamasına Tepkiler

LGBTİ+ örgütleri, İzmir Valiliği’nin 17-23 Haziran tarihlerinde gerçekleşmesi planlanan 7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası’nı yasaklamasına tepki gösterdi.


İzmir Valiliği, 7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası’nı; haftanın başlamasına üç gün kala yasakladı. Valilik yasak kararına gerekçe olarak “kamu güvenliğini” gösterdi. LGBT+ örgütleri yasak kararına tepkili.

“Emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz kadar sokaklar da bizimdir”

İzmir LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi’nden yasağa ilişkin yapılan yazılan açıklamada şöyle seslenildi:

“Türkiye’nin mevcut siyasi atmosferinde, özellikle son 4 yıldır gerek çeşitli şehirlerde düzenlenen Onur Haftası etkinliklerinin yasaklanması gerekse Ankara’da LGBTİ+ etkinliklerinin süresiz bir şekilde yasaklanıyor olması, LGBTİ+’ların sesi gittikçe artan taleplerine ve görünürlüğüne karşı korkutma ve yıldırma amacı gütmektedir. Ancak bu yasakları koyanlar bilmelidir ki, LGBTİ+’lar olarak bizler bu tarihin en başından beri vardık, en sonunda da var olacağız. Sizler bizim var oluşumuzu yasaklayamazsınız!”

 “İzmir Onur Yürüyüşü’nün her yıl gerçekleştiği Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde, Kemeraltı Çarşısı’nda bir handa, Bornova’da bir kafede, Basmane’de bir otelde, Torbalı’da bir fabrikada, Çeşme’de bir tatil yerinde, Karşıyaka’da bir çiçekçide; kısacası bizimle her zaman ve her yerde karşılaşmaya devam edeceksiniz.

"Ayrımcılık ve kötü muamelelerle LGBTİ+’ları kimliklerinden ne kadar utandırmaya çalışsanız da, bu utanç özgürlüğümüzü haykırmak ve haklarımızı talep etmek için düzenlediğimiz etkinlik ve yürüyüşlerimizi yasaklayan iktidara aittir. Emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz kadar sokaklar da bizimdir! Alışın, gitmiyoruz! Vardık, varız, var olacağız!”

 “Biliyoruz ki haklıyız, biz kazanacağız!”

Dokuz Eylül Üniversitesi Eşit Şerit Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu da yazılı açıklamayla yasağa tepki gösterdi:

 “Sizlerin bize dayatmaya çalıştığınız heteroseksist, cisseksist düzenin karşısında olmaya, gerek sosyal, gerek siyasal alanda maruz bırakıldığımız şiddetle mücadele etmeye devam edeceğiz. Sizleri tanıyoruz, önümüzü kapatmaya çalıştığınızda daha çok güçleniyoruz. Biliyoruz ki haklıyız, biz kazanacağız.”

“Her ne olursa olsun cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi, cinsel yönelim veya başka bir kimlik ayırt etmeden; dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanla birlikte, açıkça yaşama ve heteroseksist-cisseksist dayatmalarınız dışında kalan kimlik ve ilişkilenme biçimlerimiz için mücadele ediyoruz ve başaracağız! İstediğiniz kadar engelleyin: Varoluşumuzu yasaklayamazsınız. Vardık, varız, var olacağız!”

“Biz dünden beri vardık varolacağız”

Ege Üniversitesi Lavender LGBTİQ+ Topluluğu, İzmir Valiliği’nin 7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerini yasaklamasına ilişkin açıklama yayınlad. Açıklama özetle şöyle:

““17- 23 Haziran 2019 tarihlerinde yapılması planlanan 7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri ve 22 Haziran 2019’da yapılması planlanan 7. İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, İzmir Valiliği tarafından yasaklandı. İnsan haklarını hiçe sayarak ve çeşitli bahaneler gösterilerek verilen bu kararı şiddetle kınıyoruz.”

“Kadın cinayetlerine, nefret suçlarına, çocuk istismarına, haftalardır sosyal medya üzerinden yürütülen nefret kampanyalarına sessiz kalanların, varlığımızı, görünürlüğümüzü, kimliklerimizi, kimliksizliklerimizi haykırdığımız Onur Haftası’nı yasaklaması; yasaklama metninde geçen ‘hak ve özgürlüklerin korunması’ kısmının ne kadar aldatıcı olduğunun bir kanıtıdır. Göz önündedir ki bizi yasaklamaya çalışanlarla aynı endişeleri taşımıyor, hak ve hukuk kavramlarının farklı şekillerde tanıyoruz.”

“Kişinin en temel haklarından olan kendini ifade etme hakkının elinden alındığı bugünlerde bizler özgürce yaşayabilmek adına mücadelemizi vermeye devam edeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Bizler dünden bugüne vardık ve var olacağız. Haykıracağız: Onurumuzu yasaklayamazsınız!”

“Çünkü bizler ayırmayı seven bir dünyada birleşiyoruz. Acıtmayı seven bir dünyayı iyileştiriyoruz. Daha güzel bir dünya için lavantalar ekiyoruz.”

Genç LGBT+ Derneği:  “Derneğimiz sürecin takipçisi”

Genç LGBTİ+ Derneği de kararı kınadıklarını belirterek şöyle seslendi:

“Aynı zamanda Antalya Onur Haftası ve Mersin Onur Haftası etkinliklerinin eş zamanlı yasaklanmasının da gittikçe güçlenen LGBTİ+ hareketine yönelik bir yıldırma politikası olduğunu biliyoruz. Bu yasaklar, LGBTİ+'ların yıllardır LGBTİ+fobiye karşı taleplerinde ne kadar haklı olduğunun bir kere gözler önüne sermiştir.

“LGBTİ+ hareketinin yaşam hakkı dahil temel haklarından mahrum bırakıldığı, üretim alanlarında tamamen yok sayıldığı, kamusal alanlarda açık nefrete ve şiddete maruz kaldığı gerçeği görmezden gelinerek Onur Haftası’nın yasaklanmasını Genç LGBTİ+ Derneği olarak tamamen anti-demokratik bulduğumuzu belirtmek isteriz. Bu süreçte İzmir LGBTİ+ Onur Haftası’nın yanındayız. Derneğimiz sürecin takipçisi olacaktır.” (EMK)

https://bianet.org/bianet/lgbti/209428-izmir-valiligi-nin-onur-haftasi-ni-yasaklamasina-tepkiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder