21 Şubat 2019 Perşembe

Futboldaki Homofobiye Karşı Gökkuşağı Desenli Formalar

İngiltere'de Şubat ayı Futbolda Homofobiyle Mücadele Ayı. Bu çerçevede Altrincham FC sahaya gökkuşağı formasıyla çıktı. Manchester Emniyet Müdürlüğü, stadyuma gökkuşağı deseniyle kaplı bir polis aracı gönderdi.



İngiltere’de Manchester şehri futbol kulüplerinden Altrincham FC, “Football v Homophobia” girişiminin çağrısıyla sahaya gökkuşağı desenli formalarla çıktı.

İngiltere Ulusal Kuzey Liginde mücadele eden Altrincham FC’nin 16 Şubat günü oynanan maçta rakipi Bradford idi.

“Football v Homophobia” futboldaki lezbiyen, gay, biseksüel, trans ve interseks (LGBTİ+) bireylerin maruz kaldığı homofobi ve önyargıyla mücadele ediyor. Girişim 2012'de İngiltere Futbol Derneği'nin (Football Association, FA) kampanyasıyla çalışmaya başladı. Bu amaçla her yıl Şubat ayında ulusal ve uluslararası olarak çeşitli etkinlikler düzenliyor ve futbol kulüplerine bu etkinliklere destek olmaları çağrısında bulunuyor.

Kulüp başkanından açıklama

Girişim Ocak ayında yayınladığı bir metinle, her yıl olduğu gibi bu yıl da gerçekleştirilecek etkinlikler öncesi Birleşik Krallıktaki futbolcu ve futbol kulüplerine kampanyaya destek vermeleri çağrısında bulunmuştu. Football v Homophobia’nın bu çağrısına ilk yanıt Manchester şehri takımlarından Altrincham FC’den gelmişti.

31 Ocak tarihinde resmi sitesinden yayınladığı bir metinle, 16 Şubat tarihinde Bradford ile oynanacak maçta LGBTİ+ bayrağından oluşan formalar giyeceklerini açıklamıştı,

Kulüp başkanı Bill Waterson’ın imzaladığı açıklamada şunlar söyleniyordu:

“Dünyada ilk kez, üst düzey bir futbol kulübü sadece LGBTİ Bayrağı için modellenmiş bir forma giyecek. Bu nedenle Altrincham'ın küçük bir futbol tarihi anı yaratacağına inanıyoruz.”

Altrincham’ın resmi sitesinden yaptığı bu açıklama sonrası Liverpool, West Bromwich Albion, Swansea City, Sunderland, Charlton ve Exeter City gibi kulüplerin yanı sıra ulusal düzeyde mücadele eden amatör futbol kulüpleri de etkinliklere destek verdi.

Maçta eşitlik bozulmadı

1-1 beraberlikle sona eren maça Birleşik Krallık Eşitlik Bakanı Susan Williams, Manchester Emniyet Müdürü Ian Hopkins ve Manchester Belediyesi LGBTİ+ Birimi Danışmanı Carl Austin-Behan da katıldı. Ayrıca Manchester Emniyet Müdürlüğü, organizayona destek vermek amacıyla stadyuma gökkuşağı deseniyle kaplı bir polis aracı da gönderdi.

Maç sonrası Bradford ligde 5., Altrincham FC ise 7. sırada.

Forma geliri LGBTİ+ merkezinin yeniden inşasında kullanılacak

Organizasyona destek vermek amacıyla Altrincham FC kulübü tarafından toplam 14 adet forma üretildi. LGBTİ+ hareketinin simgesi olan gökkuşağı desenlerinden oluşan formaların göğüs kısmında her zamanki sponsorun yerine Football v Homophobia girişiminin logosu yer alıyor.

Altrincham FC’li futbolcuların maç esnasında giydiği formalar maçtan sonra açık artırmayla yoluyla satışa sunuldu. Açık artırmadan elde edilen gelir Kuzeybatı'daki genç LGBTİ+ bireyleri desteklemeyi amaçlayan bölgesel bir organizasyon olan The Proud Trust adlı kuruluşa bağışlanacak. The Proud Trust, Manchester’daki tek LGBTİ+ Merkezini yeniden inşa etmek için yardım topluyordu. Ayrıca organizasyon kapsamında üretilen formalardan biri de Manchester Ulusal Futbol Müzesi’ne bağışlandı. (ASK/HK)

Kaynaklar: skysports.com, altrinchamfc.com,

http://bianet.org/kadin/spor/205609-futboldaki-homofobiye-karsi-gokkusagi-desenli-formalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder