22 Şubat 2019 Cuma

Katolik Kiliselerindeki çocuk tacizlerine karşı Vatikan'da olağanüstü zirve

Katolik Kiliselerinde yaşanan çocuk tacizlerini gündemine alan Papa Francesco, kiliselerde yaşanan skandala ilişkin Vatikan'da bir zirve toplama kararı aldı.
   

Papa Francesco'nun talebiyle Vatikan'da 21-24 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek olan "Kilisede Çocukların Korunması" zirvesine, dünyanın her yerinden yönetim kademesindeki Katolik Kilisesi temsilcileri katılacak. Yaklaşık 190 dini görevlinin katılması beklenen zirvede çocuk tacizlerine karşı "sorumluluk, hesap verebilirlik ve şeffaflık" prensipleri ele alınacak.

TACİZ EDİLEN ÇOCUKLARLA GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantı öncesi hazırlık aşamasında çeşitli ülkelerden din adamları taciz kurbanlarıyla görüşmeler yaptı. Zirve esnasında da katılımcıların, bazı taciz kurbanlarının ifadelerinin yer aldığı videoları izlemesi planlanıyor.

"EN ACİL MESELE"

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre Papa Francesco, geçen Pazar günkü geleneksel dua töreninde, çocuk istismarının "zamanımızın en acil meselelerinden" olduğunu söyledi ve 21-24 Şubat tarihli zirvenin "güçlü bir sorumluluk eylemi" olmasını dilediğini belirtti.

PAPA DAHA ÖNCE KURBANLARDAN ÖZÜR DİLEMİŞTİ

Papa Francesco daha önce de taciz kurbanlarından kilise adına özür dilemiş ve taciz vakalarının ve bunların üzerinin örtülmesinin din adamlarının nüfuzlarını kötüye kullanmasından kaynaklandığını, bu kültürle mücadele edilmesi gerektiğini söylemişti.

Vatikan Basın Ofisi Müdürü Alessandro Gisotti de yarın başlayacak zirveyle ilgili olarak, "Bu canavarı alt etmek istiyorsak onunla korkusuzca yüzleşmeliyiz" dedi.

KURBANLAR: KATOLİK DİN ADAMLARI TACİZLERİN ÜZERİNİ ÖRTMEKTEN VAZGEÇMELİ

Taciz kurbanları Katolik din adamlarının taciz skandallarının üzerini örtmeye çalışmasından vazgeçmesini ve taciz kurbanlarını korumaya öncelik verilmesini talep ediyor. Taciz kurbanları ayrıca "söz değil eylem" isteklerini dile getiriyor.

İKİ KARDİNALDEN ZİRVEYE TEPKİ VAR: ASIL GÜNDEM 'ÇOCUK TACİZİ' DEĞİL, KİLİSE İÇERİSİNDE YAYILAN 'EŞCİNSELLİK'

Alman Kardinal Walter Brandmüller ve ABD'li Kardinal Raymond Burke, dün yayımladıkları bir açık mektupla Papa'yı eleştirdi ve esas sorunun Katolik Kilisesi içinde yayılan "eşcinsel gündem vebası" olduğunu iddia etti. Mektupta, "Eşcinsel gündem vebası Kilise içinde yayıldı, organize şebekeler tarafından teşvik edildi, suç ortaklığı ve sessizlik iklimiyle korundu" ifadeleri kullanıldı.

Burke ve Brandmüller daha önce de Papa Francesco'nun reform girişimlerine karşı çıkmış ve açık mektuplarla Papa'yı eleştirmişti.

Brandmüller geçen ay da bir mülakatta eşcinsellik ile cinsel tacizi ilişkilendirmişti.

PAPA TARAFTARLARI "CİNSEL TACİZ EŞCİNSELLİKLE ALAKALI DEĞİL" DİYOR

Katolik Kilisesi'nin aşırı muhafazakar kanadının, cinsel taciz vakalarını eşcinsellikle bağdaştırma eğilimi, bu konuda araştırma yapanlar tarafından genel kabul görmeyen bir yaklaşım. 21-24 Şubat tarihli zirveyi organize eden heyette yer alan ABD'li Kardinal Blase J. Cupich de, bu ilişkilendirmeye karşı çıkarak, "Araştırmalar cinsel taciz olaylarının kaynağının eşcinsellik olmadığını gösteriyor" diyor.

VATİKAN'DA EŞCİNSELLİK YÜKSELİYOR

Tam da Vatikan'da çocukların korunması konulu zirvenin başlayacağı gün 20 ülkede, 8 dilde yayımlanacak olan "Sodoma" isimli kitapta, Vatikan'daki eşcinsellerin oranının yüksekliğine odaklanılıyor. Kitabın yazarı Fransız gazeteci Frederic Martel, eşcinsel din adamlarının, kendi sırlarının ortaya çıkmasından korktukları için tacizci din adamlarını bilseler de ihbar etmekten çekindiklerini iddia ediyor.

Kitapta "Vatikan dünyanın en büyük eşcinsel topluluklarından birine sahip" deniliyor. Kitabı, 4 yıl boyunca, aralarında 41 kardinalin de yer aldığı 1500 kişiyle görüşerek yazdığını belirten Martel ayrıca, Katolik Kilisesi içinde en homofobik görünen isimler arasında da eşcinsellerin bulunduğunu savunuyor.

https://www.timeturk.com/katolik-kiliselerindeki-cocuk-tacizlerine-karsi-vatikan-da-olaganustu-zirve/haber-1044353

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder