23 Haziran 2018 Cumartesi

Hangisi daha devrimci; Tarkan mı, Zeki Müren mi?

İki starın kilometre taşlarını inceledik...


Her ikisi de 20’li yaşlarda müzikle patlama yaptı. Zeki Müren, 20 yaşında 1951’de İstanbul Radyosu’nda ilk konserini verdi ve bir star olduğunu kabul ettirdi. Tarkan da 20’li yaşlarında ‘Kıl Oldum Abi’yi çıkardı ve o da müziğe tam olarak adımlarını attı. Zeki Müren ilk piyasaya çıktığında tam olarak yetişmiş bir sanatçıydı, Tarkan ise yolun başından itibaren kendini iyi eğiterek kariyerini sürdürdü.

Tarkan’ın hayatında Zeki Müren’in ne denli önemli olduğunu Ahde Vefa’daki  şarkı seçiminde de net olara görmekteyiz. Tarkan, Zeki Müren’in bir dönem harika yorumladığı şarkıları albümünün yarıya yakın eserinde yeniden yorumlamış. Örneğin Tarkan’ın da söylediği Olmaz İlaç Sine-i Sad Pareme’yi Zeki Müren’in yanı sıra Türk Sanat Müziği’nin dev sesi Safiye Ayla ve hatta Sezen Aksu da yorumlamıştı. Tarkan’ın bu şarkıları yeniden söylemesi albümün adı gibi büyük bir Ahde Vefa örneğidir.

3’ncü jenerasyon

Tarkan şüphesiz ki bu albümü gerçekleştirirken Türk Sanat Müziği’nin en önemli ve üreten bestecilerine de bir ahde vefa örneği gösteriyor. Örneğin çok önemli şairler, söz yazarları var seslendirdiği şarkılarda, bunlardan biri de Namık Kemal.. Olmaz İlaç Sine-i Sad Pareme’nin bestecisi Hacı Arif Bey, sözleri ise Vatan şairi Namık Kemal’in. Safiye Ayla bu parçayı ilk defa Hacı Arif Bey yorumunu ile söylemişti ve o dönemin en büyük müzik olayı olmuştu. Ardından yıllar sonra Zeki Müren bu eşşiz eseri seslendirdi bu ikinci yorum da çok ses getirdi. Bugün şarkıyı Tarkan söylüyor. Üçüncü jenerasyonun bir vefası bu.

Zeki Müren’in sahne şovları çok öne çıkardı. Seyirciyi de bu şovlarına hazırlardı. Tarkan’ın bu anlamda bir sahne şovu yoktu.

Argoyu severdi

Zeki bey argoyu çok severdi. 1960’ların ortasında Zeki Müren ve arkadaşları Bodrum’daki Bardakçı Koyuna takılırdı. Müren gerek arkadaşlarıyla gerekse de arkadaşlarıyla olan muhabbetlerinde sıkça argo kelimeler kullanırdı. Bu hali onun halkla daha samimi olmasına neden oldu. Argosu da kendine özgü ve naifti.

Tarkan bir dünya markası oldu

Zeki Müren radyoda başladı ve ilk dönemlerinde o çok zor ve ağır musiki parçalarını kusursuz söyledi. Gençti ve bu çok takdir topladı. Bir başka deyişle Zeki Müren işe star mertebesinde başladı. Ama Tarkan bunun tam tersi. Kıl Oldum Abi’den bugünlere geldi ve bir dünya markası oldu. Bunu haketti, dersine hep iyi çalıştı Tarkan, kendini sıfırdan var etti, ama Zeki Müren star olarak doğdu ve öldü..

Müren’in sahne şovları olaydı

Zeki Müren’in sahne şovları çok öne çıkardı. Seyirciyi bu şovlarına hazırladı. Tarkan’ın bu anlamda bir sahne şovu yok, nedeni ise kostümleri Zeki Müren’inkiler gibi şovunun bir parçası değil. Zeki Müren’in güzel sesinin yanısıra kostümleri ve şovu çok önemli olmuştur her daim sahnede. Tarkan ise işin yorumcu tarafında daha büyük bir ağırlık kazanmakta. Zeki Müren tabii ki çok önemli bir yorumcu ama kostüm konusunda kimse Zeki Müren’in seviyesine çıkamaz. Tabii geçtiğimiz yıllarda yitirdiğimiz David Bowie’nin hakkını yemeyelim.. O da Zeki Müren ruhunu taşıyan bir dev isimdi..

Kostümleri ile çok ses getirdi

Zeki Müren’in ilk Maksim’e çıktığı günü hatırlıyorum. Sahne aldı ve ilk şarkısından sonra sahneden ayrılana kadar çıt çıkmadan herkes onu dinledi. İlk yıllarında çok formal giyinirdi sonraları o meşhur kostümleri giymeye başladı ve manşetlerde yine yerini aldı. Unutulmaz bir kostümü vardır apartman topuklu çizmelerle tüllü bir kıyafet giydi ve manşetlere çıktı. Ama bir satır eleştiri dahi yoktu. O bir devrimciydi. Yıllar sonra o apartman topuklu kostümü David Bowie giydi. Hatta bir makyajını Lady Gaga yaptı. İşte Zeki Müren böylesi bir sanatçıydı.

Sanat Güneşimiz hep halktan biriyi oldu

Zeki Müren bütün ihtişamın yanında halkıyla çok bütünleşmiş bir insandı. Yanında sıradan halk vardır her zaman. Tarkan ise daha kendine ait bir birey. Çok fazla etrafında insan yoktur, daha yalın bir hayat sürdürüyor bugün. Tarkan da bu şekilde olarak zaten mega star oldu. Uzun bir süre sonra gördüğü birine gelir sarılır, tüm sıcaklığını verir, tam da Ajda Pekkan gibi... Tarkan sosyal sorumluluk projeleri ve duyarlılıklarında her zaman çok ön planda olan biri. Hasakeyf’e sahip çıkması.. İşte bu da Tarkan’ın ülkesine bir vefası..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder