1 Nisan 2018 Pazar

“Eşcinselim ama solcu değilim, buna alışın”

Merkel kabinesinde eşcinsel bakan! 

Reşat Çalışlar, Alman hükümetindeki eşcinsel Sağlık Bakanı Jens Spahn ve aşırı sağcı Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'ı yazdı. 

Almanya’da uzun bir pazarlık sürecinin ardından yeniden Angela Merkel’in Başbakanlığında "Büyük Koalisyon" kuruldu. Başbakan dahil 16 bakandan oluşan hükümetin 7 üyesi kadın. Bunlardan biri de Savunma Bakanı Von der Leyen. Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanı Andreas Scheuer ise, twitter hesabı olmadığı için sosyal medyadaki Alman gençlerin tepkisini çeken ve yer yer alay konusu olan bir isim.

JENS SPAHN
Büyük koalisyon, bir kez daha, CDU-CSU(Hıristiyan Demokrat Birlik) ve SPD(Sosyal Demokratlar) arasında gerçekleşti. Koalisyonun sağ kanadının ana omurgasını oluşturan CDU’dan bir sürpriz bakan çıktı. Bu bakan bir erkekle evli bir erkek bakan. Genellikle Alman solunda görülen bir durumun bu kez sağ kanattan çıkması, değişik yorumlara yol açıyor. Yeni hükümette Sağlık Bakanı olan 38 yaşındaki bu siyasetçinin adı Jens Spahn. Spahn, bankacılık eğitimi almış olmasına rağmen, bu bakanlığı üstlenmiş durumda.

THE GUARDİAN’IN YORUMU
Jens Spahn, şu anda, Almanya’nın en çok ilgi çeken siyasetçilerinden biri. Bazı yayın organları tarafından (örn.:İngiliz Guardian Gazetesi) Merkel’in gelecekteki rakibi olarak da görülen Spahn, “Eşcinselim ama solcu değilim, buna alışın” diyor. İktidardaki Hıristiyan Demokrat Parti'den Sağlık Bakanı olan Spahn, cinsel tercihinin yanısıra, aşırı sağcı olarak yorumlanan görüşleriyle, “gençlerin ve zenginlerin tarafını tuttuğu” algısıyla dikkat çekiyor.

Hollanda sınırındaki küçük bir köyde büyümüş olan Spahn, 1999-2001 yılları arasında 2 yıllık bankacılık eğitimi almış. Sonrasında bankacı olarak çalışmış. Şimdi de (uzaktan eğitim yoluyla) siyaset bilimi eğitimi görüyor. Katolik gençlik organizasyonlarında da görev almış olan 1980 doğumlu Spahn’ın boyu, 1.91. Kirli sakalı tercih eden ve marka gözlük takan Spahn, görüntüsüyle de dikkat çekiyor. Tartışmayı, heyecanı, duyguları ve konuşmayı sevdiğini her zaman hissettiriyor. Siyasi geçmişindeki bir dönüm noktası da, 2009 seçimleri öncesinde, “emekli maaşlarının artırılması” önerisine muhalefet etmiş olması.

AŞIRI SAĞ YÜKSELİRKEN
Alman siyasetinde ve Avrupa’da dengeler değişiyor. Almanya'da radikal sağcı AFD’nin yükselişi nedeniyle, CDU’nun aşırı sağa kaydığı yorumları yapılıyor. Bu süreçte(CDU’nun en sağ kanadı olarak da görülen) Jens Spahn, girdiği polemiklerle, belki, AFD’den rol çalmaya çalışıyor.

Alman Sağlık Bakanı Spahn’ın tartışılan yanlarından biri, gittiği spor merkezindeki Arap erkeklerin giyinik dolaşmalarından duyduğu rahatsızlık. Spahn, spor merkezinde insanların çıplak dolaşabilmelerinin gerektiğini ve bunun kültürel açıklık adına büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Twitter’da, Almanlar, Spahn hakkında oldukça alaycı yorumlar yapıyorlar. “Öyle bir yaşamın olsun ki, Jens Spahn karşı çıkacak bir nokta bulabilsin” yazılı tişört bile basılmış. “Jens Spahn’a evet, ama doğum kontrol aracı olarak” gibi tuhaf twitler de görülüyor.

Jens Spahn’ın, Daniel Funke adında bir erkekle evli olduğunu da belirtelim. Geçen yıl evlendiği Funke, Bunte adlı ünlü ve çok satan magazinel Alman dergisinin Berlin büro şefi. Funke, son olarak, Oskar ödülleri için Los Angeles’a gitti.

YİANNOPOULOS
Spahn’ı analiz edenlerin sıklıkla referans verdiği bir isim de, Milo Yiannopoulos. Eşcinsel olmasına rağmen, “keşke eşcinsel olmasaydım” gibi ifadeler kullanan, kısmen Yunan kısmen Yahudi kökenli yeni sağcı İngiliz siyaset yorumcusu Milo Yiannopoulos. Yiannopoulos, feminizmi, İslam’ı, sosyal adalet kavramını ve siyasi doğruculuğu eleştiren bir isim.

2.AVUSTURYA’DA (AŞIRI) SAĞCI BAŞBAKAN: SEBASTİAN KURZ
2017’de, sadece Almanya’da değil, Alman dünyasının ikinci büyük ülkesi olarak tanımlayabileceğimiz Avusturya’da da, genel seçimler yapıldı. Jens Spahn’dan 6 yaş daha genç bir siyasetçi olan(Avusturya’nın köklü sağ partisi ÖVP’nin genel başkanı)1986’lı Sebastian Kurz, Başbakan seçildi. Kurz da Spahn gibi sağ ekolden bir siyasetçi. Kurz, evli değil, sevgilisi Susanne Thier’le birlikte yaşıyor, ama onunla evleneceğini söylüyor. Sebastian Kurz ve Susanne Thier, dış görünüş olarak, Avrupa siyasetinin en genç ve ışıltılı çifti sayılabilir. Şunu da ekleyelim: Kurz, Macron’dan farklı olarak, yaşı kendisine yakın bir kadınla birlikte.

220px-Sebastian_Kurz_crop

KURZ, "TİNDER"A GİRERSE
Tıpkı Spahn gibi, Kurz da; uzun boylu, geçmişte seksi kadınlarla değişik pozlar vermişliği olan, dış görünüşüyle dikkat çeken(Tinder’a girmesi halinde büyük beğeni toplayacağı yönünde espriler yapılıyor) bir siyasetçi. Aynı zamanda, gene Spahn gibi, sosyal medyada üstünden çok espri döndürülen bir isim. Kurz’un en basit sorulara bile verdiği dolambaçlı, süslü ve diplomatik cevaplar, “#AnswerLikeKurz”(Kurz gibi cevapla) şeklinde bir “hashtag” yaratmış.

Bazı Alman sağcıları, Kurz'a gıpta ediyorlar. “Böyle birine bizim de ihtiyacımız var” yorumunu yapıyorlar. Kurz’un(örneğin göçmen karşıtı söylemler de içeren)sert çıkışları, Alman sağında ilgi çekiyor. Alman televizyonlarındaki tartışmalara da katılan Kurz, konuşmalarında, kendince yenilik vurgusu da yapan bir lider.

YENİ AVRUPA MİLLİYETÇİLİĞİ
Spahn ve Kurz’un ortak özellikleri, yeni kuşakta, “Avrupa milliyetçiliği”nin(ve göçmen karşıtlığının) önde gelen temsilcilerinden olmaları. Bir diğer ortak yönleri ise, polemik yaratan açıklamalar yapmayı ve görsel medyayı sevmeleri.

Kürtaj karşıtlığının yanısıra, eğlence merakına karşı çıkmasıyla ve çalışmanın önemine vurgu yapmasıyla da bilinen Spahn’ın, popüler bir twitiyle bitirelim… 13 Nisan 2017 tarihli twit şöyle: “Paskalyadan önceki Kutsal Cuma(Good Friday)gününde dans etmek ve eğlenmek isteyenler, o günü, çalışarak da değerlendirebilirler.”

http://www.superhaber.tv/beyaz-saraydan-erdogan-trump-gorusmesine-iliskin-aciklama-118119-haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder