17 Eylül 2017 Pazar

Tarihin ilk trans kadını da ameliyatlar yüzünden öldü

Tarihin İlk Transeksüeli: 8 Maddede Einar Wegener'ın Lili Elbe'ye Dönüşümü

Einar Wegener’in hayatı gerçekten de filmlere, romanlara konu edilesi cinsten. 

1. Erkek olarak evlendikten sonra kendisi gibi ressam olan eşi Gerda‘ya kadın kıyafetleri içinde pozlar veren ve karısı tarafından eşcinselliği kabul gören birisidir.

Hatta ikinci bir kadın kişiliğine bürünüp eşiyle lezbiyen ilişki yaşayan Wegener, aynı zamanda tarihin ilk transeksüeli.

2. 1882 yılında doğan Einar Mogens Wegener, Kopenhag Sanat Okulu’na giderken eşi Gerda Gottlieb ile tanışır.

1904 yılında evlendiklerinde 22 yaşında olan Wegener’in eşi 19 yaşındadır. Her ne kadar ikisi de yetenekli sanatçılar olsa da Gerda, Einar'a nazaran daha çok isim yaparak dikkatleri üzerine çeker. Aynı yıl Charlottenborg Sanat Galerisi'nde resimlerini sergileme fırsatı bulan Gerda bu sergisi sebebiyle Politiken gazetesinden bir illüstrasyon ödülü kazanır. Bu ödül sonrası dünyaca ünlü moda dergilerinin de ilgisini çeken Gerda, Art Deco sanat akımının önde gelen ressamlarından biri olmuştur.

3. Zamanla Gerda resimlerine konu ettiği badem gözlü kadın ile sükse yapar ve bu şık kadın herkes tarafından çok merak konusu olmuştur.


Herkesin merak ettiği resimdeki kadın aslında kocası Einar'dan başkası değildir.

Yeni başlayacağı resim serisi için bir kadın modelin poz vermesine ihtiyaç duyan Gerda, modelin işi bırakması üzerine kocasına rica edip poz vermesini ister. Sadece kimsenin bilmemesi şartıyla bu teklifi kabul eden Einar karısının resim çalışmaları için pozlar verip yardımcı olmaya çalışır. Gel zaman git zaman karı koca kimi zaman Einar’ın Lili adlı dişi karaktere bürünüp çekici bayan kıyafetleri giymesiyle cinsel hayatlarına oldukça renk katarlar.

4. Gerda'nın resimlerindeki kadının erkek olduğu gerçeği 1913 yılında ortaya çıkar.


O yılların Danimarka'sında hiç hoş karşılanmayan bu durum tüm ülkede büyük bir sansasyona sebep olur. Aldıkları tepkiler yüzünden Wegener çifti o yıllarda en rahat olabilecekleri tek şehir olan Paris'e taşınırlar. Paris’te yaşadıkları sıradışı hayatı gizlemelerine gerek yoktur; hatta gece dışarı çıkarken rahatça feminen kıyafetler giyebilir Einar.

5. Yakınları tarafından çiftin ilişkileri bilinirken, yabancılar Lili Elbe adındaki kadını Gerda’nın kadın kılığına girmiş eşi olarak değil de kız kardeşi olarak bilmektedir.


1930 yılında hissettiği kadınlık duygularını fiziksel olarak da hayata geçirmek için ilk ameliyatını olur Einar. İlk ameliyat sonrası çiftin evlilikleri de geçerliliğini kaybeder ve sonrasında Gerda İtalyan bir diplomat ile evlenerek Fas’a yerleşir.

Ameliyatla testisleri alınan ve evliliğini bitiren Lili Elbe ressamlığı bırakır, çünkü ona göre resim yeteneği olan kişi artık bedeninde ve ruhunda yaşamayan Einar Wegener’dir ve o artık Lili Elbe’dir.

6. Vücuduna yumurtalık yerleştirmek için ikinci bir ameliyat daha olur.

26 yaşında bir kadından kendisine yumurtalık nakil edilir. Lili Elbe’nin vücudu yumurtalıkları reddeder ve bu yumurtalıkların alınması için 3. ve 4. operasyonlar yapılır. Bu operasyonlar sırasında doktorlar Lili Elbe’nin halihazırda gelişmemiş yumurtalıklara sahip olduğu keşfeder. Yani Lili intersekstir. Bunun anlamı da birey içinde hem erkek hem kadın özellikleri taşıyabilir ve her iki cinse de duygusal ve/veya cinsel bir çekim hissedebilir. Doktorlardan bu durumu öğrenen Lili kendi çocuğunu doğurma arzusuyla tutuşarak ölüm riskine rağmen rahim nakli için 5. ameliyatını olur. Bu ameliyattan bir süre sonra 13 Eylül 1931'de hayatını kaybeder ve bir kadın olarak gömülür.

7. Bazılarına göre ölümünün sahte olduğu, rahat bir hayat yaşamak için böyle bir plan yaptığı bile söylenir. Öldüğünde 49 yaşındadır.

Lili Elbe, nam-ı diğer Einar Wegener’in ölümünü duyan eski eşi Gerda çok üzülür ve İtalyan olan eşinden ayrılarak Einar ile ilk tanıştıkları, ilk görüşte aşık oldukları ve evlendikleri şehir olan Kopenhag’a yerleşir. Çevredekilerin eski eşinin ölümünden, onu kadın olmaya teşvik ettiği için kendisini suçlamaları Gerda’yı alkole sevkeder. Ressam olarak da kariyeri biten ve eski şöhretini kaybeden Gerda Gottlieb Wegener Porta, 1940 yılında kiralık bir dairede yalnız olarak hayatını kaybeder.

https://onedio.com/haber/tarihin-ilk-transeksueli-lili-elbe-580145

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder