4 Eylül 2017 Pazartesi

Romanya'da eşcinsel evliliğe çelme

Romanya sonbaharda yapacağı bir referandumla evliliğin, kadın ile erkek arasındaki bağ olarak mı tanımlanacağını, dolayısıyla eşcinsel evliliğin mümkün olup olmadığını oylayacak. Macaristan parlamentosu daha mayıs ayında oylamanın önünü açtıktan sonra, iktidardaki PSD, bunu mümkün olduğunca hızlı şekilde hayata geçirmek niyetinde. Romanyalı yorumcular gelişmeleri endişeyle izliyor.


ADEVÂRUL (RO) / 03 Eylül 2017
Tehlikeli referandum
LGBT aktivisti Vlad Viski, Adevârul'daki köşesinde Pandora'nın Kutusu'nun açıldığını yazıyor:

“Anayasayı değiştirmek sadece doğrudan sonuçlar doğurmaz. Anayasa, içinde yaşadığımız toplumun değerler temelini oluşturur. Bugün konu LGBT topluluğunda yaşayan insanlardır, yarınsa konu pekala kadınların kürtaj hakkına, Romanlar, Macarlar ya da engellilere gelebilir. Pandora'nın Kutusu bir kere açılmaya görsün, belli yurttaşların yasayla belirlenmiş, aşırı kısıtlayıcı standartlara uymamakla itham edilecekleri başka halkoylamalarının yapılmasını bir daha kimse önleyemez. Anayasa değişikliğine ilişkin inisiyatif bu nedenle hepimizi ilgilendiriyor. Bu gelişme hem ülkedeki herkesle ilgili hem de devlet ve diğer yurttaşlarla nasıl bir ilişki içinde olacağımızla.”

HOTNEWS (RO) / 03 Eylül 2017
Dragnea bizi ofsayta düşürüyor
Hotnews yorumcusu Dan Tapalaga'ya göre, bu hareketle PSD Genel Başkanı Liviu Dragnea kendi siyasi sonunu hazırlıyor:

“Geleneksel aile hakkında bir referandum yapmak, bizi bir kez daha Batı Avrupa'dan uzaklaştırıp Vişegrad ülkelerine yaklaştıracaktır. Ortodoks Kilisesi'nin oylamaya vereceği destek meçhul, özellikle de üst düzey ruhbanların eşcinsel ilişkiler içinde olduklarına dair suçlamaların yapıldığı çok sayıda skandalın ardından. Kanımca Kilise kendini gülünç duruma düşürecektir. ... Liviu Dragnea kırmızı çizgiyi geçtiğinin farkında değil. Romanya gibi, etrafı dış politikaya ilişkin tehditlerle çevrili bir ülkede, PSD genel başkanının yaptığına benzer eylemler, parti başkanlığının sonu anlamına gelebilir.”

http://www.eurotopics.net/tr/185460/romanya-da-escinsel-evlilige-celme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder