‘İkinci dalga feminizm’in en önemli temsilcilerinden ve ‘Cinsel Politika’ kitabıyla bilinen yazar Kate Millett, 82 yaşında hayatını kaybetti.
ABD’li feminist yazar, akademisyen ve heykeltraş Katherine Murray Millett, dün gece saatlerinde Paris’te yaşamını yitirdi.
‘Cinsel Politika’ kitabıyla bilinen Millett, ‘ikinci dalga feminizm’in en önemli temsilcilerinden biriydi.
Kate Millett, 1934’te ABD’nin Minnesota eyaletindeki St. Paul kasabasında doğdu. İrlanda kökenli Katolik bir ailenin üç kızından biri olan 1956’da Minnesota Üniversitesi’ni, 1958’de Oxford Üniversitesi İngiliz Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi.
Japonya’da heykeltraşlık serüveni
Millett, 1961’de heykeltraşlık konusunda çalışma yapmak için gittiği Japonya’da tanıştığı heykeltraş Fumio Yoshimura’yla 1965’te evlendi ve 20 yıl evli kaldı.
1960’lı yıllarda Barnard College’de İngilizce öğretmeni olarak çalıştığı sırada yurttaşlık hakları konusuyla ilgilenmeye başlayan Millett, Irk Eşitliği Kongresi’ne ve Ulusal Kadın Örgütü’ne katıldı.
Doktora tezi: ‘Cinsel Politika’
Bu etkinlikleri yüzünden işten çıkarılınca Columbia Üniversitesi’nde doktora çalışmasına başladı. Kadınlara yönelik baskıların, ataerkil düzenin kadına yakıştırdığı ikincil konumun edebiyat ve felsefedeki örneklerini irdelediği doktora tezi, 1970’te Sexual Politics (Cinsel Politika, Payel, 1973) adıyla yayımlandı.
Kate Millett bu kitabının ülkede yarattığı geniş yankı ile 31 Ağustos 2017 yılında ‘Time’ dergisine kapak olan ilk feminist kadın oldu.
Bu kitap, sokak kadınlarının sorunlarını ele aldığı bir sonraki kitabı The Prostitution Papers (1971, Sokak Kadınları, Payel, 1975) ile birlikte, onu Kadın Özgürlüğü hareketinin öncüsü konumuna getirdi. Bu nedenle çeşitli saldırılara uğrayan Millett, deneyimlerini 1974’te ilk yaşamöyküsü Flying’de (Uçmak, Pencere, 1996) sergiledi.
Hintli bir kadına olan sevgisini anlatarak lezbiyen yönünü açığa vurduğu ikinci yaşamöyküsü Sita 1977’de, evlatlık verildiği ailede öldürülen bir kızın dramını anlattığı sosyolojik nitelikli The Basement (Bodrum) 1979’da yayımlandı.
İran’daki kadın hakları mücadelesini deneyimledi
Şah’ın devrilmesinden sonra kadın haklarını örgütlemek için gittiği ve kısa sürede Humeyni yandaşlarınca kovulduğu İran’daki kadın hakları mücadelesini anlattığı Going to Iran (İran’a Gitmek) 1981’de yayımlandı.
İki kez akıl hastanesine kapatılan Millett, 1990’da yayımlanan The Loony Bin Trip’i (Tımarhane Yolculuğu) buradan yola çıkarak yazdı. Ve bu kitap kapatılmayı, deliliği, depresyonu ve “normal” yaşamı sorgulayan cesur bir kitap olarak nitelendi.
Kadın Sanatçılar Kolonisi
Millett’ın ‘Fahişelik Dosyası’ adlı kitabı da Türkçe’ye çevrilmiştir.
Kate Millett bu kitabında seksin ağır bir iş olduğu, her şeyin bir bedeli olduğu ama hiçbir şeyin değerli olmadığı bu alemde yaşayan kadınların gerçek öykülerini kendi ağızlarından kaleme aldı.
Poughkeepie’de bir çiftlik açan Millett, Kadın Sanatçılar Kolonisi kurdu. Her sanat dalından konukları ağırlayan çiftliğin masrafları yetiştirilen noel ağaçlarından sağlandı.
http://gazetekarinca.com/2017/09/feminist-yazar-kate-millett-hayatini-kaybetti/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder