22 Ağustos 2017 Salı

Ekmek artıklarından yeni markalar doğuyor

Her gün hepimiz hayatımızdan şikâyet ediyoruz, sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada durum bu.

Oysa bizden daha kötü durumda olan çok insan var.

1 milyar insan ağzına lokma koyamıyor.


Oysa çöpe atılan gıdaları kullanabilsek dünyada bir tane aç insan kalmayacak.

Bunun için de “Ben nasıl bunu tek başıma yapabileyim ki?” dememeli, “Nasıl yaparım?” demeli.

Neler yapılıyor?

“Food for Soul” projesiyle gıda israfı üzerine projeler geliştiren, geçen yıl dünyanın en iyi restoranı seçilen Osteria Francescana’nın üç Michelin yıldızlı şefi Massimo Bottura’dan Fransa’da süpermarketlerin raflarında kalan gıda ürünlerini atmasını, son kullanım tarihi yaklaşan ürünleri imha etmesini yasaklayarak onları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı zorunlu kılan ve kanunlaştıran Fransa Meclis Üyesi Arash Derambarsh’a, evsizler için farkındalık yaratan gönüllü hareketi Çorbada Tuzun Olsun’un kurucularından Ayşe Tükrükçü’den Suriyeli mülteci çocukları ve kadınları destekleyen Small Projects Istanbul’un yaratıcısı Karyn Thomas’a birçok önemli ismin yaptıklarını daha önce İstanbul’da Yedi’de dinleme fırsatımız olmuştu.

Restoran kuruldu

Artıkları değerlendirme giderek daha da önem kazanıyor.

Selfridges’da sırf yemek artıklarının değerlendirilmesiyle çalışan WastED adlı bir pop up restoran bile kuruldu, New Yorklu restoran Blue Hill tarafından.

St John restoranın şefi Fergus Henderson’dan Chiltern Firehouse’un şefi Nuno Mendes’e birçok isim bu restorana konuk şef oldu.

İstanbul’da da benzer bir etkinlik yapıldı, Action Kashkarikas, Fransa ve Meksika’dan sonra İstanbul’a geldi.

Evening Standard’dan yeni işbirliği

Şimdi ise Londra’da yeni bir oluşum var.

The Felix Project, London Evening Standard gazetesinin başkanı Justin Byam Shaw’un kurduğu vakıf.

Amaç, yemek israfıyla mücadele etmek ve çözüm üretmek.

Süpermarketlerden, restoranlardan topladıkları yiyecekleri evsizlere dağıtıyorlar.

Hatta şef Massimo Bottura da ‘London Food Month’ın da işbirliği yaptığı The Felix Project yararına mutfağa girdi, başka yıldız şeflerle birlikte.

Dünyanın en iyi şeflerinden birinin restoranını İstanbul’da yaşatamamış olabiliriz, ama umalım The Felix Project gibi iyi projeleri örnek almayı başarabilelim.

The Felix Project’in topladığı ekmek artıklarından Evening Standard gazetesinin Rus patronu Evgeny Lebedev’in kurduğu Weird Beard Brew Co. yeni bir bira
yarattı: Bread Banger.

Lebedev, usta oyuncu Ian McKellen ile birlikte ortak olduğu pub’da istediği birayı bulamaması üzerine kendi birasını kendi üretmeye karar verdi.

Bunu yaparken de hem ekmek artıklarından faydalanıyor hem de elde edilecek kârın yine The Felix Project yararına kullanılmasını sağlıyor.

Bakalım biz de dünyadaki bu örnekleri görüp yiyecek artıklarını daha iyi şekilde değerlendirmeyi başarabilecek miyiz?

Çok sevdiğimiz şef, gezgin Anthony Bourdain’in ‘Wasted’ adlı belgeselini izleyince bunun neden bu kadar önemli olduğunu daha da iyi anlamak mümkün.

Çağdaş Ertuna/Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder