Stuttgart’taki yaklaşık 180 bin kişinin izlediği Onur Yürüyüşü’nde Türkler ilk kez geçide araçla katıldılar. “Neredesin Aşkım“ tişörtleri ile İstanbul’daki onur yürüyüşünün yasaklanmasını protesto ettiler. Güney Almanya’nın politik motifli en büyük festivali olan Christopher Street Day (CSD) Kültür Haftası çerçevesindeki Eşcinsel Geçidi’nde (CSD) Türkler de ilk kez geçit araçlarıyla yer aldı. “NEREDESİN AŞKIM“ TİŞÖRTLERİ İLE YASAĞI […]
Stuttgart’taki yaklaşık 180 bin kişinin izlediği Onur Yürüyüşü’nde Türkler ilk kez geçide araçla katıldılar.
“Neredesin Aşkım“ tişörtleri ile İstanbul’daki onur yürüyüşünün yasaklanmasını protesto ettiler.
Güney Almanya’nın politik motifli en büyük festivali olan Christopher Street Day (CSD) Kültür Haftası çerçevesindeki Eşcinsel Geçidi’nde (CSD) Türkler de ilk kez geçit araçlarıyla yer aldı.
“NEREDESİN AŞKIM“ TİŞÖRTLERİ İLE YASAĞI PROTESTO ETTİLER
Geçen yıl ki CSD Geçidi’nde yürüyüşte hazır bulunan Baden Württemberg Türk Toplumu (TGBW) bu kez ilk kez kortejde geçit aracıyla halkı selamladı.
CSD’ye katılarak tabu olan eşcinsellik konusunda göçmenlerde de hassasiyet kazandırmayı amaçlayan TGBW’nin Türk üyeleri ve Başkan Gökay Sofuoğlu , İstanbul’da yasaklanan Onur Yürüyüşü’nün sloganları olan “Neredesin Aşkım?” “Buradayım Aşkım” “İçimde Art Niyet Yok” “Ben Böyleyim” yazılı tişörtler giydiler.
“AYRIMCILIĞA KARŞI OLDUĞUMUZ İÇİN KATILDIK“
TGBW’nin Türk toplumunda tabu olan bir konuyu tartışmaya açtığını ve ayrımcılık ve insanları sınıflara ayırmaya karşı oldukları için CSD yürüyüşüne katıldıklarını açıklayan TGBW ve Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu fikir alışverişinin önemli olduğunu kaydetti.
“TEPKİLERE HAZIRLIKLIYIZ“
Sofuoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Türkler olarak Almanya’da ayrımcılık deneyini yaşadık. Bu nedenle dayanışma içinde olmalıyız. CSD’ye katıldığımız, bu konuda proje çalışması yaptığımız için hakaret edenler oluyor tabii. Ama tepkilere hazırlıklıyız” dedi.
“HALKIN BÜYÜK DESTEĞİNİ ALDIK“
TGBW Halklar İlişkiler Sorumlusu Oya Poyraz da ABC’ye yaptığı açıklamada her türlü ayrımcılığa karşı çıkan bir sivil toplum örgütü olarak bu konuya gözlerimini kapatmalarının mümkün olmadığını söyledi.
Poyraz „Eşcinsel Geçidi’nde halkın büyük desteğini aldık. Bize sık sık ‚Bravo size!‘, ‚Çağdaş ve haksızlıkların yanında Almanlarla duran Türkleri görmekten sevinç duyuyoruz‘, ‚Demek ki böyle Türkler de varmış‘ diye bağıranları duyduk.
Açıkçası Türk toplumu da çok direnç göstermiyor. Elbette telefon edip hakaret edenler de oluyor. Arayı resmen ‘İbn.’ diyorlar. Ancak şu bir gerçek ki biz bu eylemlerle özendirmeyi hedeflemiyoruz. Sadece ayrımcılık ve hakaretlere karşı dayanışıyoruz. Bu arada İstanbul’da yasaklanan Onur Yürüyüşü’ne de buradan selam göndermeden olmazdı. Biz burada onların da sesi olduk“ diye konuştu.
TGBW „Kultursensibele sexuele Orientierung“ (Cinsel Tercihlere Kültürel Hassasiyet) adlı eşcinsel genç göçmenlere yönelik projeyi yürütüyor.
„Andrej diğerlerinden farklı, Selma ise Sandra’yı Seviyor“ sloganı 2015’ten bu yana eşcinsel göçmen gençlere yönelik proje ile cinsel tercihler konusunda bağımsız karar verme ve cinsel kimliğin baskı altında kalmadan oluşturulması amaçlanıyor.
Federal Aile Bakanlığı’nın himayesindeki proje ile özellikle muhafazakar, geleneksel ve koyu dindar ailelerden gelen gençlere ve ailelere danışma hizmetleri de sunuluyor.
Öte yandan geçitte lezbiyenler, homoseksüeller, transseksüeller, translar ve interseksüeller (LSBTTIQ) eşit haklar ve kabul için yürüyüşe katıldı. Bu yılın sloganı ise “Bakış Açını Değiştir“ (Perspektiv Wechsel) oldu.
BİNLER EŞİT HAKLAR VE ÇEŞİTLİLİK İÇİN YÜRÜDÜ
Binlerce LGBTİ rengarenk ve pırıltılı kostümler içinde eşit haklar ve çeşitlilik için yürüdü.
CSD Stuttgart Genel Müdürü Christoph Michl ise eşcinsel geçidine ilişkin verdiği bilgide „Bu sene iki başarımızı birden kutluyoruz. Biri eşcinsellere tanınan evlilik hakkı diğeri ise geçmişte baskıya uğramış eşcinsellere tazminat hakkının doğması. Ancak hedefe henüz varmadık. Amacımız toplumun kafasında da kabul ve onayı sağlamak“ dedi.
Haftasonundaki geçide 91 farklı formattaki motorsiklet grupları, araçlar, kamyonlar ve 4 bin 500 eylemci katıldı.
Çok sayıda siyasi partinin, sendikanın da destek verdiği CSD geçidini Türkler de izledi.
CSD Stuttgart’ta dışanlanmaya karşı, hoşgörü ve eşit haklar için tam 36 yıldan bu yana düzenleniyor.
Stuttgart – Işın Toymaz
http://www.yeniposta.de/almanyada-turk-toplumu-tabulari-yikti.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder