24 Haziran 2017 Cumartesi

Sinema ve televizyon LGBTİ karakter dönemi

İlk kez 1969'da Stonewall ayaklanmasıyla başlayan ve her yıl eşcinsselere ayrımcılığa karşı durmak için haziran ayının sonlarında dünya genelinde kutlanan Onur Haftası'nı yaşadığımız bugünlerde sinemada da dikkat çeken bir değişim yaşanıyor. Özellikle son yıllarda Jennifer Lawrence ve Daniel Radcliff’in de içinde bulunduğu Hollywood’un önemli isimlerinin dikkat çektiği sinemadaki ırkçılık ve cinsiyetçilik eleştirileri meyvelerini veriyor. Başrolleri beyaz ve heteroseksüel erkek karakterlerin kapattığı filmler ve televizyon yapımları, artık LGBTİ kimlikli rollere daha fazla ağırlık veriyor. Hatta Angelina Jolie (Ajan Salt) ve Eddie Redmayne (Danimarkalı Kız) gibi önemli isimler karşı cinsi canlandırdıkları önemli yapımlarda rol alıyor. Kadın oyuncuların başını çektiği Hollywood starları değişimin yetersiz olduğunu söyleseler de izleyici LGBTİ kimlikli rollerle daha fazla karşılaşıyor. İşte sinemada ve televizyonda dikkat çeken LGBTİ karakterlerin bazıları... Derleyen: Melissa Kalyoncu

Game of Thrones / Taht Oyunları (2011 - )
Dizideki ilk LGBTİ ilişkisi 2.sezonda trajik bir şekilde hayatlarını kaybeden Renly ve Loras ile sonlanmış olsa da, Cersei'nin de benzer tercihlerini görmek mümkün.

Sense8 (2015 - )
Gökkuşağı bayrağının sıklıkla görüldüğü dizide, Jamie Clayton’ın canlandırdığı Nomi adlı trans blogger kadrodaki çok sayıda LGBTİ karakterinden sadece biri.

Moonlight / Ay Işığı (2016)
Siyahi eşcinsellerin hayatına ışık tutan filmde Ashton Sanders eşcinsel bir adam olan Chiron’u canlandırıyor. Film geçtiğimiz sene vizyona girdi ve en iyi LGBT temalı filmler arasına kabul edildi.

Orange is the New Black (2013 - )
Kompleks eşcinsel karakterlere yer vermesiyle övülen bu dizi, bir kadın cezaevinde olan olayları konu alıyor.

Teen Wolf / Genç Kurt (2011 - )
Keahu Kahuanui’nin canlandırdığı Danny Mahealani, Teen Wolf’daki ilk eşcinsel karakter.

True Blood (2008 - 2014)
True Blood, her türlü karaktere yer vermesiyle övülen bir dizi. Nelsan Ellis’in canlandırdığı Lafayette Reynolds ise dizinin en akılda kalıcı LGBTİ karakteri.

The Originals / Orijinaller (2013 - )
Steven Krueger’ın canlandırdığı eşcinsel Joshua Rosza karakterinin erkek arkadaşını Teen Wolf dizisinin Keahu Kahuanui’si canlandırıyor.

Vampire Diaries / Vampir Günlükleri (2009 - 2017)
Dizinin hayranlarının merakla beklediği Lucas ‘Luke’ Parker karakteri sadece 2 sezonda yer almış olsa da, Hollywood’da başlayan akımın habercisi.

Carol (2015)
Rooney Mara ve Cate Blanchett’in canlandırdığı Carol Aird ve Therese Belivet’in yaşadığı aşkı konu alan film, vizyona girdiği sene bir sürü ödüle laik görüldü.

Handmaid’s Tale / Damızlık Kızın Öyküsü (2017)
1. sezonu yeni sonlanan bu dizinin Moira karakterinin çok ses getireceği konuşuluyor.

Beauty and the Beast / Güzel ve Çirkin (2017)
Gaston’un yardımcısı LeFou Disney’in ilk eşcinsel karakteri olarak tarihe geçti!

Danish Girl / Danimarkalı Kız (2015)
Tom Hooper'ın yönettiği ve senaryosunu David Ebershoff'un ressam Lili Elbe ve Gerda Wegener'ın hayatından esinlenerek yazdigi film, Eddie Redmayne’e kariyerinin ilk En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandırdı.

3 Generations / 3 Nesil (2015)
Oscar ödüllü Susan Sarandon ve Oscar adayı Naomi Watts’ın başrollerde olduğu filmde kendi kuşağının en yetenekli oyuncularından biri olarak gösterilen Elle Fanning trans bir genci canlandırıyor.

Dallas Buyers Club (2013) - Sınırsızlar Kulübü
Rayon adlı trans karakteri canlandırışıyla Jared Leto En İyi Yardımcı Oyuncu Oscar’ını kazandı.

Grey’s Anatomy (2005 - )
Grey’s Anatomy’nin sevilen çifti Callie ve Arizona’nayı canlandıran Sara Ramirez ve Jessica Capshaw dizinin bu kadar popüler olmasının sebebleri arasında.

The Normal Heart / Kalbin Direnişi (2014)
Avengers filmlerinde Hulk rolüyle kariyerinde zirve yapan Mark Ruffalo, 90’ların AIDS krizini konu alan bu filmde çok daha farklı bir rolde.

Zootopia / Zootropolis (2016)
Bu animasyon filminde bir çok insanın fark etmediği antilop Bucky ve Pronk çifti evli ve eşcinsel.

Modern Family (2009 - )
Modern Family’nin Cameron ve Mitchell’ı ekranların en popüler eşcinsel çifti olması mümkün. İlk sezonlarda sıklıkla öne çıkan komik diyalogları, Cameron’ı canlandıran Eric Stonestreet’e en iyi oyuncu ödülleri layık görülmesine sebep olmuştu.

Hollywood’da başlayan bu akım Türkiye'de yavaş yavaş Türkiye'de de hissediliyor. Fi, Güneşi Gördüm ve Bir İstanbul Masalı gibi bir takım LGBTİ karakterli yapımlar bulmak mümkün.

Önümüzdeki hafta vizyona girecek olan “Tatlı Şeyler” adlı film, Türk LGBTİ karakterli yapımların arasında kendine bir yer edinebilecek gibi duruyor.

Adam Sandler
Jack & Jill, 2011

Angelina Jolie
Ajan Salt, 2010

http://www.ntv.com.tr/galeri/sanat/sinema-ve-televizyon-lgbti-karakter-donemi,yr4BS1AOPEmb-52-k6VpBw

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder