11 Haziran 2017 Pazar

Cinsiyet değişikliğindeki çağdışı maddeye iptal istemi

Anayasa Mahkemesi (AYM) Edirne 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin cinsiyet değişikliğinde “üreme yeteneğinden sürekli yoksunluk” maddesinin Anayasa’ya aykırılığı gerekçesiyle iptali için yaptığı başvuruyu görüşecek. Cinsiyet değişikliğinde insan hakları örgütlerinin ve LGBTİ yapılanmasının karşı durduğu Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 40’ıncı Maddesi’nde yer alan cinsiyet değişikliği koşullarından “üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksunluk” zorlaması 14 Haziran Çarşamba günü AYM’nin gündemine geliyor. Edirne 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan başvurunun ardından, AYM, bu ifadelerin 40’ıncı Madde’den çıkartılması istemini görüşecek. Başvurunun ön incelemesini yapacak olan

AYM, görüşmeye değer bulursa esastan inceleme aşamasına geçecek.

Avrupa’da beyan yeterli

TMK’nin 40’ıncı Maddesinde yer alan “Üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksunluk” cinsiyet değiştirmek isteyen insanların eğer üreme yeteneğinden yoksun değil ise kısırlık ameliyatı olmasını zorunlu kılıyor. Avrupa’daki bir çok ülkede cinsiyet değişikliğinin beyana dayalı olduğunu belirten insan hakları örgütleri, Türkiye’de de bu maddenin kaldırılmasını ve cinsiyet değişikliğinin yalnızca beyana dayalı olmasını ve kısırlaştırma ameliyatının yapılmamasını istiyor.

AYM’nin yapacağı kritik görüşmeyi değerlendiren Avukat Sinem Hun, Anayasa’ya aykırılığın tespit edilmesi durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Fransa aleyhine verdiği ve üreme yeteneğinden yoksunluk şartını bir insan hakkı ihlali olarak tanımladığı kararındaki duruş ile aynı çizgiye gelineceğini söyledi.

‘Yasal tanınma yeniden şekillenecek’
Hun, sözlerini şöyle sürdürdü: “TMK’nin 40’ıncı maddesi yürürlüğe girdiğinden beri ulusal LGBTİ aktivizminin merkezinde ‘üreme hakkı’, ‘beden bütünlüğü’ ve ‘kendi kaderini tayin hakkı’ gibi hakların özel hayata saygı kapsamında korunması ve bu haklar gözetilerek yeni bir yapım sürecinin başlatılması mücadelesi vardı. AYM, ilgili ifade için iptal kararı verirse kanun koyucu, trans bireylerin yasal tanınma hukukunu insan haklarının temel prensiplerine uygun bir şekilde yeniden şekillendirmek durumunda olacak. Bu gelişme, büyük bir kazanım olur.”

huseyinsimsek@birgun.net

http://www.birgun.net/haber-detay/cinsiyet-degisikligindeki-cagdisi-maddeye-iptal-istemi-163993.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder