21 Haziran 2017 Çarşamba

Çin’den LGBTİ’leri Kızdıracak Hareket: Michael Fassbender’ın Eşcinsel Öpüşme Sahnesine Sansür!

“Öpüşmeyin demiyoruz, hobi olarak yine öpüşün…”

Uluslararası versiyonlar, dış piyasalarda iş yapmak isteyen bir film için son derece ilginç bazı düzenlemelere neden olabiliyor. Bazen bir filmin basit bir nedenle bir ülkede gönül rahatlığıyla gösterilememesi, komple yayın yasağı yemesi (son örneklerden biri Wonder Woman) veya bazı sahnelerinin yasaklanması mümkün. Uluslararası makasın acısını hissettiren en son film de Ridley Scott'un yeni yaratık filmi Alien: Covenant oldu. Film, Çin'de yasaklanmadığı hâlde büyük bir sahnesi çıkarıldı: David ve Walter'ın provokatif öpücüğü.

Her ikisini de Michael Fassbender'ın canlandırdığı robot karakterlerin öpüştüğü sahne aslında sansüre uğramayacak kadar zararsız. Ama Çinli yetkililer bu sahneyi örf ve âdetlerine uygun bulmamışlar demek ki ve filmden apar topar çıkarmışlar.

Bu yılın başlarında bile, Çinli sansür uzmanları filmlere uygulayacakları sansür konusunda ilginç denemeler yaptılar. Hollywood Reporter tarafından da sıkça vurgulandığı gibi, Disney'in Beauty and the Beast filminde LeFou'nun yer aldığı bütün sahnelere Çin’de sansür uygulanmıştı. Söz konusu filmin Rusya'da da yasaklamasına ve hatta Alabama eyaletindeki bir arabalı sinemada da sansüre uğradığı düşünülürse, filmdeki sahnelerin önemi daha fazla. Ancak daha küçük bir içeriğe dayalı olan ve iki robot karakter arasında geçen bir öpüşme sahnesi rahatsız edici bir unsur olarak Alien filminin makaslanmasına neden olmuş ve bu da Çin’in sansür konusundaki sert tavrını bir kere daha ortaya koyuyor.

Covenant'ın Çince gösteriminde sadece söz konusu öpücük sahnesi değil aynı zamanda başka sahneler de kesilmiş ve toplamda altı dakikalık bir kayıp söz konusu. Öpücüğüne ek olarak, kaldırılan bazı şiddet sahneleri de yer alıyormuş. Eh, ne anladık biz öyle filmden?

https://www.sinemia.com/sosyal/sinema-haberler/cinden-lgbtileri-kizdiracak-hareket-michael-fassbenderin-escinsel-opusme-sahnesine-sansur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder