6 Nisan 2017 Perşembe

Festivalde "gay" ayıbı

İstanbul Film Festivali’nin onur konuğu Sir Ian McKellen’in ‘as an open gay man (açık bir eşcinsel olarak)’ sözleri çevrilmedi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 5-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen 36’ncı İstanbul Film Festivali’nin onur konuğu Sir Ian McKellen, konuşmasında “Açık bir eşcinsel olarak/as an open gay man” dedi. Ancak çevirmen Mckellen’ın bu sözlerini çevirmedi.

Maslak’taki TİM Show Center’da düzenlenen ve sunuculuğunu oyuncu Cem Davran’ın yaptığı açılış törenine, festivalin onur konuğu, dünyaca ünlü oyuncu Sir Ian McKellen’ın yanı sıra İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, Türkiye sinemasının ünlü simaları, basın mensupları ve davetliler katıldı.

ONUR ÖDÜLÜ 6 İSME VERİLDİ

İstanbul Film Festivali tarafından her yıl verilen Onur Ödülleri, bu yıl sinemaya yıllar boyu emek vermiş 6 isme verildi. Festivalin Sinema Emek Ödülü’nün sahibi, sinemayla ilgilenen hemen herkesin kendisinden bir şeyler öğrendiği ifade edilen ve aynı zaman bir eğitmen olan Mithat Alam oldu. Kendi adıyla kurduğu Mithat Alam Film Merkezi’yle sinemaseverlere, öğrencilere, genç sinemacılara kucak açan, sinema alanındaki engin bilgisini yeni kuşaklara aktararak sinemasever kitlelerin yetişmesine katkıda bulunan Mithat Alam’a ödülü, hayatını kaybetmeden kısa süre önce sunulmuştu.
Kariyeri boyunca Atıf Yılmaz başyapıtı Selvi Boylum Al Yazmalım’ın da aralarında bulunduğu 127 film ve birçok televizyon dizisinin yanı sıra Halit Refiğ, Memduh Ün ve Feyzi Tuna gibi Türkiye sinemasının duayenlerinin hayatlarını konu alan çalışmalara da yönetmen olarak imza atan, her yapıtıyla seyircilerin hayranlığını kazanan, usta görüntü yönetmeni Çetin Tunca’ya festivalin Sinema Onur Ödülü’nü usta yönetmen Feyzi Tuna takdim etti.
Yarım asıra yaklaşan kariyerinde tiyatronun yanı sıra Türkiye sinemasının en önemli yönetmenleriyle birlikte çalışan, Aaahh Belinda gibi sayısız özgün filmde rol alan, Rumuz Goncagül gibi filmlere senarist olarak da imza atan, Türkiye sinemasının unutulmaz kişiliklerinden Macit Koper’e de Sinema Onur Ödülü verildi. Tiyatro ve sinema oyunculuğu, senaristlik ve tiyatro yönetmenliği alanlarında ulusal ve uluslararası alanda birçok ödülün sahibi, bu yıl festivalde yenilenmiş kopyasıyla gösterilecek Anayurt Oteli’nde hayat verdiği Zebercet karakteriyle sinemamızda iz bırakan oyuncu Macit Koper’e ödülünü, usta oyuncu Hale Soygazi takdim etti.
Hem senarist hem de yönetmen olarak sinemamıza damgasını vurmuş Barış Pirhasan, festivalin diğer Sinema Onur Ödülü’nün sahibi oldu. 80’li yıllarda Atıf Yılmaz, Ömer Kavur, Şerif Gören gibi usta yönetmenlerle beraber çalışan, Adı Vasfiye, Kadının Adı Yok, Asiye Nasıl Kurtulur? gibi dönemin yenilikçi filmlerinin senaristi, Usta Beni Öldürsene, O da Beni Seviyor, Adem’in Trenleri gibi başarılı filmlerin yönetmeni, Türkiye sinemasının en özgün isimlerinden Barış Pirhasan’a ödülünü oyuncu Nurgül Yeşilçay verdi.
60’ların ortalarından itibaren sayısız filmde rol alan, Türkiye sinemasının klasikleri arasında yer alan Son Kuşlar’daki oyunculuğuyla izleyicilerin hafızalarına kazınan, ilk Altın Portakal ödülünü aldığı Ben Öldükçe Yaşarım’dan Mum Kokulu Kadınlar’a uzanan kariyerinde birçok kuşağı etkisi altına alan Selma Güneri, festivalin diğer Sinema Onur Ödülü’nü aldı. Selma Güneri, ödülünü Ediz Hun’dan aldı.

ONUR KONUĞUNA BÜYÜK AYIP

İstanbul Film Festivali’nin son Onur Ödülü, Richard III’ten Yüzüklerin Efendisi’ne birçok filmdeki rolleriyle akıllara kazından, sinemanın yanı sıra usta Shakespeare yorumlarıyla tiyatro alanında da dünyanın en sevilen aktörlerinden, 6 kez Laurence Olivier tiyatro ödülünü almış, Bafta ve Oscar adaylıkları, Altın Küre ve Tony ödülleri de olan dünyaca ünlü oyuncu Sir Ian McKellen’a verildi. Birleşik Krallık’taki LGBTİ hareketinin önde gelen isimlerinden olan McKellen’a ödülü İstanbul Film Festivali direktörü Kerem Ayan takdim etti.

Mckellen yaptığı konuşmada “Açık bir eşcinsel olarak/as an open gay man” ifadesini kullandı. Ancak çevirmen Mckellen’ın bu ifadesini çevirmedi.

Açılış töreninde yer alan LGBTİ aktivisti Seçil Epik o anları KaosGL.org’a şöyle anlattı:

“Onur Ödülü’nü almak üzere İKSV Film Festivali koordinatörlerinden Kerem Ayan tarafından sahneye davet edilen Ian McKellen sözlerine, ‘Öncelikle kendimi tanıtarak başlayayım’ dedi ve ardından 78 yaşında olduğunu, İngiltere doğumlu olduğunu ve kendini Britanyalı olarak tanımlayan bir aktör olduğunu söylemesinin ardından sözlerine ‘as an open gay man’ diye devam etti. Simultane çeviriyi yapan kişi ise bu sözleri çevirmedi. Başta sahnedeki Kerem Ayan olmak üzere tüm salonda ufak çaplı bir şok hali oldu. Ian McKellen, bir şeylerin ters gittiğini anlayarak çevirmene döndü ama ardından hiçbir şey olmamış gibi program akışına devam edildi.”

 http://www.artigercek.com/festivalde-lgbti-ayibi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder