5 Mayıs 2016 Perşembe

Obama LGBTİ’lerin efsane mekanı Stonewall Inn’i ulusal anıt ilan edecek

ABD Başkanı Barack Obama’nın Amerikan LGBTİ mücadelesi tarihinde önemli bir yeri bulunan Stonewall adlı barı ulusal anıt ilan etmesi bekleniyor.

LGBTİ’lerin onur haftası ve yürüyüşü ABD’nin New York kentindeki Stonewall isimli barda başlatılan direnişe dayanıyor. 29 Haziran 1969’da polis baskınlarından birinde çoğunluğu transların oluşturduğu bir grup isyan etmiş ve Stonewall’da başlayan direniş tüm şehre yayılmıştı. Bu sayede polislerin tutumunun değişmesi hareketin ilk somut kazanımlarından biri olmuş, Stonewall olayları her yıl onur yürüyüşlerinde anılmıştı.

Independent’ta yer alan habere göre  ulusal anıt, barla birlikte Manhattan barlarıyla çevrili Christopher parkını da içerebilir. Stonewall Inn geçen yıl New York belediyesi tarafından coğrafi işaret almaya da hak kazanmıştı.

İnsan Hakları Kampanyası sorumlusu David Stacy de “Tarihimizin LGBTİ bireylerin toplumun çoğu tarafından hedef alındığı, marjinalize edildiği, bastırıldığı o karanlık günlerinde, Stonewall’da ayağa kalkan o cesur bireyler, artık yeter dediler ve LGBTİ bireylere karşı yürütülen haksız ayrımcılığı sonlandırmak isteyen ve bugün de devam eden hareketin kıvılcımını çaktılar” diye konuştu. Stacy ulusal anıtın bugün ulaşılan kazanımları borçlu olduğumuz o cesareti onurlandıracağını söyledi.

http://www.diken.com.tr/barack-obama-lgbtilerin-efsane-mekani-stonewall-inni-ulusal-anit-ilan-edecek/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder