27 Mayıs 2016 Cuma

2015’te LGBTİ Bireyler 5 Cinayet, 3 İntihar, 32 Saldırı, Bol Bol Yasak Gördü

Kaos GL Derneği’nin her sene hazırladığı LGBTİ bireylerin insan haklarına yönelik ihlaller raporu yayınlandı. 2015 Yılına ait verilerin derlendiği “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli İnsan Hakları İzleme Raporu” sadece medyaya yansıyan verileri içermesine rağmen durumun vehametini ortaya koyuyor.

Kaos GL’nin tespit edebildiği kadarıyla 2015 yılı boyunca medyaya yansıyan; 5 nefret cinayeti, 32 nefret saldırısı (15’i birden fazla kişi tarafından, 2’si polis eliyle, 12’si kesici aletle, 2’si ateşli silahla, 1 kundaklama), 2 siber saldırı ve 3 intihar vakası yaşandı.

İstanbul Maltepe’de Nilay, Şirinevler’de B.E., Avcılar’da Alev, Alanya’da Pieter Jan Reijntses, Trabzon’da Tutku nefret cinayetleriyle hayatlarını kaybetti.

Ankara'da sallama ile eli koparılan Bihter

Yaşanan üç intihar olayından en çok basına yansıyan Eylül Cansın’ın intiharı oldu. “Yaşayamadım, izin vermediler” haykırışı hepimizin kulaklarında.

Nefret saldırılarından bazıları korkunç boyutlara ulaştı. Ankara’da sallamalı saldırı ile eli koparılan Bihter gibi, Mersin’de bıçaklanıp bir portakal tarlasında ölüme terkedilen İpek gibi.

Saldırılara karşı insanları korumakla görevli güvenlik güçleri ise tam da beklenileceği gibi, saldıran ve saldıranı koruyan tarafta yer aldı.

Rapor ayrıca LGBTİ aktivistlerinin eylemlerine yapılan polis saldırılarını, Ankara sokaklarına asılan ve LGBTİleri öldürün diyen “Genç İslami Müdafaa” imzalı afişleri, erişimi engellenen ve siber saldırıya uğrayan siteleri de konu ediniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder