27 Kasım 2015 Cuma

KIBRIS’TA LGBTİ’LER İÇİN TARİHİ KARAR: “MEDENİ BİRLİKTELİK” YASASI KABUL EDİLDİ

“Geçer mi geçmez mi ?Acaba gündeme alınır mı ? Alınırsa ne zaman sonuçlanır ?” diye düşündüğümüz medeni birliktelik (civil partnership) yasası Kıbrıs’ın güneyinde yer alan Kıbrıs Cumhuriyeti temsilciler meclisinden sonunda geçti.

Civil Partnership nedir? Eşcinsel evlilik kavramının Avrupa’da benzeştiği kavramdır. Amerika’da daha çok civil union adıyla kullanılır. Evliliğin sadece kadın ve erkek arasında yaşanabileceğini ifade eden kanun metinlerine çok dokunmadan, o metinlere ek olarak böyle bir kavram getirilmiş, klisenin tepkisini almadan, herkesi mutlu etme çabasına girilmiştir. Sorumluluklar aynı, haklar eksik, kavram farklıdır. İki kavramın en önemli farklarından biri ise medeni biriktelikte evlat edinme hakkınızın olmamasıdır. Bunun gibi, eşcinsel evlilikte olan  pek çok hak, medeni birliktelikle tanımlanmamaktadır.

Dün akşam(26.11.2015)  yapılan oturumunda yasa oylama sonucu karara bağlandı. Yasa, 3 çekimser, 12 ret ve 39 olumlu oy sonucu onaylandı. Partilerin tekil katılım oyu kullanmadıkları gözlemlendi.

GZone

http://gzone.com.tr/kibrista-lgbti-tarihi-karar-medeni-birliktelik-yasasini-kabul-etti/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder