29 Kasım 2015 Pazar

Eşcinsel hakları kahramanı: Harvey Bernard Milk

Amerikalı politikacı ve LGBT aktivisti Harvey Bernard Milk, Kaliforniya Eyaleti’nde cinsel yönelimini açıklayarak belediye meclisine seçilen ilk eşcinsel politikacı oldu. Eşcinselliğini uzun yıllar saklamak zorunda hisseden Milk, bu kararını 1960’ların karşı kültür hareketinde yer aldıktan sonra değiştirdi.

22 Mayıs 1930 yılında New York’ta dünyaya gelen Harvey Milk, 27 Kasım 1978 tarihinde San Fransisco’da suikasta uğrayarak yaşamını yitirdi.

Harvey Milk’in yaşamında dönüm noktası 1972 yılında, New York’tan San Fransisko’ya taşınmasıyla gerçekleşti. 1970’li yıllarda San Fransisko’nun Castro Bölgesi’ne eşcinsel erkeklerin göçünün öncülerinden biri haline geldi. Cinsel yönelim ayrımcılığını duyurmak için politikaya atılmaya karar verdi. Oldukça geniş bir çevrenin politik ve ekonomik gücünü kullanmasına rağmen seçimlerde üç kez başarısız oldu. Teatral kampanyaları sayesinde popülaritesi yükseldi ve 1977 yılında şehir denetçisi olarak seçildi. İlk eşcinsel politikacı Harvey Milk, cinsel yönelim ayrımcılığının sona erdirilebileceği ve eşcinsellerin hayatın her kademesinde, cinsel kimliklerini saklamaya gerek duymadan yer alabilecekleri konularında umut oldu. Seçilmesi aynı zamanda şehirdeki sosyal değişikliklerin habercisiydi.

Milk, sadece 11 ay boyunca bulunduğu görevinde San Fransisko’daki eşcinsel haklarının geliştirilmesiyle ilgilendi. 27 Kasım 1978’de Milk ve belediye başkanı George Moscone, bir süre önce istifa etmiş fakat görevini geri isteyen bir diğer meclis üyesi Dan White‘ın suikastine uğrayarak yaşamlarını kaybettiler. Milk’in seçilmesine sebep olan liberal eğilimlerin yaşadığı anlaşmazlıklar ve eyaletteki bu değişikliklere karşı olan muhafazakar direnç, suikast ve onu takip eden olaylarda tamamen açığa çıktı. Harvey Milk ve George Moscone’nin hayatına son veren Dan White, beş yıl hapis cezası aldı. Cezasını tamamladıktan sonra San Fransisco’ya dönen White, iki yıl sonra yaşamına son verdi.

San Fransisko Üniversitesi profesörlerinden Peter Novak‘a göre politikadaki kısa kariyerine rağmen, Milk, San Fransisko’da bir ikon ve “eşcinsel hakları kahramanı” olmayı başardı. 2002 yılında, Milk, Birleşik Devletler’de seçilmiş en ünlü ve açık bir şekilde bilinen LGBT politikacı ilan edildi.

Harvey Bernard Milk 4Harvey Milk’in ölümünün altıncı yılında çekilen The Times of Harvey Milk belgeseli 1984 yılında en iyi belgesel dalında Oscar ödülü kazandı.

Harvey Milk’i geniş kitlelere tanıtan yapım ise 2008 yılında gösterime girmiş sinema filmidir. Senaryosunu Dustin Lance Black’in yazdığı, Gus Von Sant’ın yönettiği ve Sean Penn’in başrolde oynadığı Milk filmi iki tane akademi ödülü kazanandı. Film, belgeler ve gerçek olaylar örgüsü ile Harvey Milk’in yaşam öyküsünü milyonlara anlatmış oldu.

2014 yılının nisan ayında Harvey Milk için özel pullar hazırlandı. Böylece Amerikan tarihinde ilk kez eşcinsel olduğu bilinen birinin yüzü mektup pulları üzerinde kullanıldı. Bu pullar ilk kez Milk’in doğum günü olan 22 Mayıs’ta kutlanan Harvey Milk Günü‘nde kullanılmaya başlandı. Son kampanyasının yöneticisi Anne Kronenberg hakkında “Harvey’i sizden ya da ben ayıran en önemli özelliği hayal gücüydü. Kafasında olması gereken doğru bir dünya düşledi ve sonra onu, hepimiz için gerçekte yaratabilmek için çalıştı” dedi.

Özge Yıldırım
https://gaiadergi.com/escinsel-haklari-kahramani-harvey-bernard-milk/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder