5 Temmuz 2015 Pazar

'Devlet kendi istediği kalıba girmeyenleri hedef haline getiriyor'

13'üncü LGBTİ Onur yürüyüşüne gerçekleştirilen saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mertkan Yılmazer, "Devlet kendi istediği kalıba girmeyenleri sürekli hedef haline getiriyor. Bugün devletin gerçekleştirdiği saldırıları IŞİD Kobanê'de gerçekleştiriyor" dedi.

Her sene Taksim İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilmek istenen 13'üncü LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne polis sert müdahalede bulundu. Müdahale nedeniyle çok sayıda gözaltı yaşanırken, gaz bombası ve tazyikli su, plastik mermi nedeniyle çok sayıda kişi de yaralandı. Onur Yürüyüşü'ne ilk kez bu kadar sert bir müdale yapılırken, saldırının nedenlerini İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mertkan Yılmazer değerlendirdi. Mertkan, "Hükümetin silahı zaten farklılıkları yok etmek. Böylelikle daha kolay yönetebilir, her istediğini yaptırabilir. Renklerimizi gaza ve plastik merminin renklerine boyamaya çalıştılar, tek renk yapmaya çalıştılar kendilerince" dedi.

Mertkan, LGBTİ Onur Haftası etkinliklerinin uluslararası alanda gerçekleştiğini belirterek, "Bu seneki Londra Pride yürüyüşüne katıldım. Londra'da ki onur yürüyüşünde polisler de kortejler oluşturup yürüdü ama Türkiye'de polis 'arpanız fazla geldi', 'şunlara bakın', 'bu sokaktan sadece normaller geçebilir' gibi söylemlerle bizi ve arkadaşlarımızı İstiklal Caddesi'nden sürdüler" diye konuştu.

'Devlette IŞİD'de kalıbına girmeyenleri hedef alıyor tehdit ediyor'

Mertkan, Onur Yürüyüşüne gelenlerin ve destekleyenlerin hedef haline getirildiğinin altını çizerek, "Devlet kendi istediği kalıba girmeyenleri sürekli hedef haline getiriyor. Bugün devletin gerçekleştirdiği saldırıları IŞİD Kobanê'de gerçekleştiriyor. IŞİD de 'Benim istediğim kalıba girmezsen öldürürüm' diyor" diye kaydetti.

Saldırılarla ilgili olarak Valilik tarafından yapılan "Biz arkadaşları uygun bir şekilde engelliyoruz" açıklamalarını hatırlatan Mertkan, "Mis Sokak'taki LGBTİ aktivisti arkadaşımızın tazyikli suyla 2 metre ileriye fırlatmasını da, trans kadınlara plastik mermi sıkıldığını da gördük. Onur haftası kapanışında The Mekân adlı yerde gerçekleştirdiğimiz etkinlikte de baskın yapılıp gaz bombaları ve plastik mermi ile saldırdılar. Bunlar Valiliğin 'uygun' bir şekilde engellemeleri oldu" şeklinde konuştu. Mertkan, "Amerika'daki 1960'larda Stonewall Ayaklanması bir barda gerçekleşmişti. 21'inci yüzyılın Türkiye'sinde de LGBTİ hareketinin şahlanması The Mekan'dan başlamış olacak bence" diye belirtti.

Mertkan, medyada kullanılan eril ve cinsiyetçi dilin sadece LGBTİ'lere yönelik kullanmadığını ifade ederek, "Bu kervana daha önceleri Meltem Cumbul girmişti en son olarak da HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'a yönelik cinsiyetçi söylemler gerçekleşti" dedi.

(mı/dk/gc)

JINHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder