2 Temmuz 2015 Perşembe

Af Örgütü: Türkiye'de LGBTİ Haklarına Saygı Dip Noktasında!

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'nin AİHM'den aldığı "barışçıl toplanma hakkı ihlali”nden mahkum ettiği davaları hatırlatırken, polis şiddetinin soruşturulmasını ve gelecek Onur Yürüyüşlerinin güvenceye alınmasını istedi.

Uluslararası Af Örgütü, 28 Haziran’da İstanbul'da gerçekleşmesi beklenen 13. Onur Yürüyüşü'ne yönelik polis müdahalesiyle ilgili açıklamasında "Yaşanan olaylar, Türkiye'nin barışçıl toplanma hakkına saygı duyma yükümlülüğünü hiçe sayan otoritelerin barışçıl gösterilere hoşgörüsüzlüğünün en son kanıtıdır" dedi.

Açıklamada Pazar günü Taksim’de yaşananların Türkiye'nin barışçıl toplanma hakkına saygı duyma yükümlülüğünü hiçe sayan otoritelerin barışçıl gösterilere hoşgörüsüzlüğünün en son kanıtı olduğunu belirtildi.

Af Örgütü, Türkiye yetkililerinin yürüyüşü engelleme kararı ile polis tarafından uygulanan aşırı güç kullanımının soruşturma ve gelecek Onur Yürüyüşleri'nin gerçekleşmesini sağlama güvencesi vermesi gerektiğin belirtti.

İstanbul'da Onur Yürüyüşlerinin 2003'ten beri her yıl olaysız gerçekletiğini ve 2014'de yaklaşık 90 bin kişinin bu yürüyüşe katıldığını belirten örgüt, Valilik açıklamasının yürüyüşün yasaklanmasını meşru kılmadığını da söyledi.

Ayrıca açıklamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'yi “barışçıl toplanma hakkı ihlali”nden mahkum ettiği, infaz edilmeyi bekleyen 45 kesinleşmiş dava olduğu da hatırlatıldı. (ÇT)

Bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder