5 Mayıs 2015 Salı

Transfobik şiddete dur de: Yaşlanmamıza izin verin!

Ankaralı transfobi karşıtları, haftasonu 3 farklı ilde gerçekleşen transfobik saldırılara karşı dün bir basın açıklaması düzenledi: Saldırganların en büyük suç ortağı, transfobik şiddeti görmezden gelen devlet yetkilileridir!

Ankaralı transfobi karşıtları, Pembe Hayat Derneği’nin çağrısıyla dün Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı Önü’nde bir basın açıklaması düzenleyerek haftasonu gerçekleşen transfobik saldırıları protesto etti:

Basın açıklamasının tam metni şöyle:

Bu hafta sonu 3 farklı ilde transfobik saldırı haberleriyle sarsıldık. Kocaeli’de transların yaşadığı ev kurşunlandı. İstanbul’da bir trans kadın, kesici ve delici aletlerle ağır şekilde yaralandı. İstanbul’da başka bir trans kadın silahlı saldırıya uğradı. İzmir’de bir trans kadın bıçaklanarak ağır yaralandı.

Daha evvel de defalarca yaşanan homofobik ve transfobik nefrete ve ayrımcılığa karşı herhangi bir yasal koruma ya da düzenleme yapılmadı, failler bulunmadı. Yakalanan faillere cezai indirimler yoluyla arka çıkıldı.

“Toplum hazır değil” dendikçe saldırıya uğruyoruz!

Transların hak arama yolları da bilakis devletin organlarının birbirleriyle yaptığı işbirliği ile kapatılıyor. Saldırganları koruyarak ve Kabahatler Kanunu’nu translara karşı şiddet aracı olarak kullanan polisleri koruyan emniyet görevlileri, işlenen suçları meşrulaştırarak teşvik etmeye devam ediyor.

Haklarımızı talep ettiğimizde “toplum buna hazır değil” diyenler “siz bize eşit değilsiniz” dedikçe biz saldırıya uğruyoruz!  Anayasanın eşitlik maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin eklenmemesi LGBT’lere yönelik nefreti meşrulaştırıyor! Anayasal eşitlik talebimizi görmezden gelerek bu saldırılara ortak oluyorsunuz!

Saldırganların suç ortağı, sessiz kalan devlet yetkilileridir!

Ayrımcılık Mevzuatı bir an önce hazırlanmalı! Eğitim, barınma, istihdam, sağlık, mal ve hizmetlere erişiminin önündeki engeller kaldırılmalı. Nefret Suçu tanımı eşcinsel, biseksüel ve transları kapsayacak şekilde genişletilmeli.

LGBT’lere (lezbiyen, gey, biseksüel ve trans) yönelik nefret suçlarına karşı gerekli cezai önlemler alınmalı; “ağır tahrik” indirimlerinin nefret suçları kapsamında uygulanamayacağına dair yasal düzenleme yapılmalıdır.

Geçen hafta vefat eden arkadaşımız Onur Kayır’ı da anmak istiyoruz. Onur’un ölümü intihar değildir.  Araştırmalar trans gençlerin %50’sinin hayatında en az bir kere intihara teşebbüs ettiğini gösteriyor. Baskı, nefret ve şiddete karşı bu gençleri yapayalnız ve çaresiz bırakan herkes, her kurum bu ölümlerden sorumludur. Saldırganlar sadece silahları tutanlar değil, susan, göz yuman, arka çıkan herkes, her birey, her kurumdur aynı zamanda. Bu saldırganların en büyük suç ortağı bizleri ve bizlere yönelik homofobik, transfobik şiddeti görmezden gelen, bu sorunları çözmek için çaba göstermeyen ve bu cinayetlere sessiz kalan, yasal düzenlemeler yapmayan devlet yetkilileridir!

Yaşlanmamıza İzin verin!

Kaos GL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder