12 Şubat 2015 Perşembe

Şirketlerde kadınlar ve LGBT, geliri artırıyor

Beth Comstock, 147 milyar dolar cirolu köklü teknoloji şirketi General Electric’in (GE) ABD’deki merkezinde, CEO Jeffrey Immelt’in 6 başkan yardımcısından biri; sorumluluk alanı inovasyon ve kurumsal pazarlama.
Geçen hafta GE Türkiye CEO’su Canan Özsoy’un düzenlediği toplantı için İstanbul’a geldi ve dünyanın en etkili kadın CEO’larının bulunduğu WomenCorporateDirectors’un Türkiye Platformu’na üye, birbirinden birikimli 76 üst düzey kadın yöneticimize kendi deneyimlerini anlattı.  
Tren, uçak motoru, rüzgâr türbini, nükleer santraller yapan bir şirkette toplam 320 bin çalışanın 112 bininin kadın olması müthiş bir oran (% 35). GE’yi kadın cenneti haline getirerek belki de bugünkü hayatiyetini korumasını sağlayan kişi ise tahmin edebileceğiniz gibi şirketin efsanevi CEO’su Jack Welch.
GE’li kadınlar
Comstock, GE’deki kadın yolculuğunun başlangıcını “1997’de Jack Welch sırtımızı sıvazladı ve ‘haydi kızlar, GE’de kadınların yolunu açmak için harekete geçin’ dedi. 12 kadındık ve ne yapacağımızı bilmiyorduk,” diye anlatıyor...
Bugün dünya genelinde GE’de çalışan 112 bin kadından 80 bininin gönüllü üyesi olduğu GE Kadın İlişkiler Ağı, 18 yıl önce gönüllü bir iç organizasyonu olarak kurulmuş. Hedefleri, şirketin her kademesindeki kadının gelişimini destekleyerek, onlara mentorluk yaparak GE’de kalmalarını ve yükselmelerini sağlamak. Bu hedef doğrultusunda her yıl dünyanın dört bir yanında 2000’i aşkın etkinlik yapıyorlar.
LGBT katkısı
Pekiyi GE neden bütçe ayırıp bunu yapıyor? Bunun cevabını vermek için geçen ay Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nun tarihinde ilk kez yapılan LGBT (lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel) oturumuna dönmek istiyorum. ‘Diversity Dividend’ (Çeşitliliğin Kâr Payı) başlıklı bu oturumda işyerlerinde sadece kadın-erkek değil, farklı cinsel tercihler ve farklı etnik kimliklerin birarada olmasının -yani çeşitliliğin-, şirketin performansını ve kârlılığını artıran önemli bir faktör olduğu rakamlarla ortaya kondu. ABD’nin en saygın üniversitelerinden MIT’de yapılan araştırmaya göre sadece kadın-erkek çalışan oranının birbirine yakın olduğu şirketlerde bile gelirin % 40 arttığına dikkat çekildi.
Dünyada lezbiyen olduğunu açıklayan en üst düzey kadın yönetici sıfatını taşıyan Ernst&Young Başkan Yardımcısı Beth Brooke-Marciniak’i dinlemek ilginçti: “30 yıl boyunca bir duvarın arkasında gizlendim. 3 yıl önce cinsel tercihimi açıklamaya karar verdim. Evde ve işte lezbiyen olmaktan gurur duyuyorum. Dürüst davranmakla daha iyi bir lidere dönüştüm.”
GE’nin İstanbul’daki toplantısına dönersek... Hem Comstock hem de toplantıya katılan bizim kadın CEO’larımız, şirketlerde çeşitliliğin cinsiyet, LGBT ve etnik kimliklerin de ötesine geçerek genç-yaşlı, deneyimli, deneyimsiz dengesine kadar uzanması gerektiğini vurguladılar.

Meral Tamer - Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder