2 Şubat 2015 Pazartesi

İngiliz kraliyeti, Cumberbatch'in eşcinsel haklarını savunan kampanyasını reddetti

Ünlü matematikçi Alan Turing’in hayatını konu alan Oscar adayı ‘The Imitation Game’ filminin başrol oyuncusu Benedict Cumberbatch’in eşcinsel haklarını savunan kampanyası, Prens William ve Kate Middleton tarafından reddedildi.

Turing, 1952 yılında şantaja maruz kaldığı şikayetiyle polise başvurup eşcinsel olduğunu açıklayınca, eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi vurulmaya mahkûm edilmişti.  2013 yılında da II. Elizabeth tarafından ölümünden sonra ‘bağışlanmıştı’.

Cumberbatch, eski yasayla birlikte 49 bin erkeğin aynı suçtan yargılanmasına tepki göstererek eşcinsel haklarını savunan kampanyaya destek vererek 90 bin imza toplanmasını sağladı. Ancak İngiliz kraliyet ailesi, Cumberbatch’in kampanyaya destek verme talebini reddederek bu durumun kendilerini bağlamadıklarını, bu yüzden de açıklama yapmayacaklarını açıkladı.

Hükümete verilen mektupta, ‘Britanya’da eşcinsellere uygulanmış olan homofobik yasalar, eşcinsellere olan toleransı az bir kuşak yarattı’ ifadesi yer alıyor.

Cumberbatch, Hollywood Reporter’a yaptığı açıklamada, Alan Turing’in kişisel tercihini açıklaması sonucunda suçlu muamelesi gördüğünü ve toplum tarafından buna zorlandığını belirtti ve şunları söyledi: “60 sene sonra aynı hükümet Turing’i bağışlayarak affettikleri söylüyor. Bu durumu içler acısı buluyorum. Tıpkı diğer 49 bin eşcinsel ‘suçlu’ gibi Turing’in eşcinsel olması da, onu affetmeyi haklı çıkarmıyor.”

http://www.birgun.net/news/view/ingiliz-kraliyeti-cumberbatchin-escinsel-haklarini-savunan-kampanyasini-reddetti/12954

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder