25 Kasım 2014 Salı

Mersin Akdeniz Belediyesi Kent Konseyi’nde Trans Kadın İstihdamı

SPoD LGBTİ’nin yerel seçimler öncesinde hazırladığı LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokol Metni’ni imzalayan ve seçilen belediyelerden Mersin’in Akdeniz ilçe belediyesi, Kent Konseyi’nde LGBTİ aktivisti açık kimlikli trans kadın Tuna Şahin’i istihdam etmeye karar verdi.

Geçtiğimiz yerel seçimlerde Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelimler Çalışmaları Derneği (SPoD LGBTİ)’nin hazırladığı LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokol Metni’ni imzalayan ve seçilen belediyelerden olan Mersin Akdeniz Belediyesi, Kent Konseyi Sekreteryası’nda trans kadın Tuna Şahin’i istihdam etmeye karar verdi.

Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği aktivisti Tuna Şahin, belediyede “Kadın Müdürlüğü Birimi” kurulduğunu ve kendisini toplantılarına davet ettiklerini söyledi. Toplantıda SPoD LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokol Metni’ni yerel seçimler öncesi imzaladıklarını  ve taahhüt ettiklerinin gerçekleştirmesinin zamanı geldiğini söyleyen birim, bir trans kadın istihdam etmek istediklerini aktardılar.

Kent Konseyi Sekreteryası’nda istihdam edilen Şahin, “Bundan sonra kent konseyinde yereldeki LGBTİ’lerin sesi olacağını, Kent Konseyi tartışmalarına LGBTİ meselelerini de dahil edeceğini ve yapılan toplumsal cinsiyet konularına cinsel yönelim ve cinsel kimliği konularını da dahil edeceğini” söyledi. Ayrıca Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği’nde kurdukları Bağımsız Trans Kadınlar Komisyonu’nda aldıkları kararları belediye meclisine taşıyacağını söyledi. Son olarak SPoD LGBTİ’nin kendisine öncülük ettiğini belirten Şahin, bundan sonraki çalışmalarda da birlikte yürümek istediğini söyledi.

SPoD Siyaset Okulu’na katılmıştı

Tuna Şahin, 11-17 Kasım 2013 tarihleri arasında İstanbul’da SPoD LGBTİ tarafından organize edilen SPoD Siyaset Okulu’na katılmış, Mersin’de Barış ve Demokrasi Partisi’nin çalışmalarında açık trans kimliğiyle görev almaya başlamıştı.

SPoD Siyaset Okulu sonrası LGBTİ bireyler yerel yönetimlerden istek ve beklentilerini belirten bir bildiri yayımlamış, daha sonra da LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokol Metni isminde iyi niyet mektubu hazırlanmıştı. Bu metni geçtiğimiz yerel seçimler öncesinde imzalayan dört belediye seçilmiş ve çalışmalarına başlamışlardı.

LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü meyvelerini vermeye başlıyor

Seçilen belediye başkanları Mersin Akdeniz, Beşiktaş, Kadıköy ve Şişli LGBTİ bireyler özelinde hizmet vereceklerini hem metni imzalarken hem de yerel seçimler sonrası yapılan görüşmeler dile getirdiler.

Bu çalışmalar kapsamında, Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Adayı olan LGBTİ aktivisti Boysan Yakar, seçilememesinin ardından Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün danışmanı olarak görev yapmaya başladı. Şişli Sağlık Müdürlüğü’nde LGBTİ bireylere anonim şekilde HİV testi uygulaması başlatıldı. 20 Kasım trans Cinayetlerini Anma Günü’nde Şişli Kültür Merkezi’nde Trans X İstanbul belgesel filmi gösterimi yapıldı.

Aynı anma gününde Beşiktaş Belediyesi, trans cinayetlerine dikkat çekmek için billboard ve posterler hazırladı. Yerel seçimlerde Belediye Meclis Üyesi Adayı olan SPoD LGBTİ Yönetim Kurulu Üyesi Sedef Çakmak, daha sonrasında danışman olarak istihdam edilmiş, Beşiktaş Belediyesi’nin billboard çalışmasında projeyi koordine etmişti.

Deniz Zenan Şapka

http://www.carkmag.com/mersin-akdeniz-belediyesi-kent-konseyinde-trans-kadin-istihdami/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder