24 Kasım 2014 Pazartesi

Kovboylar gey midir?

Teksaslı toy delikanlı Joe Buck (Jon Voight), yaşadığı taşra şehrinin tekdüzeliğinden bıkar ve kendini New York 'un sokaklarına atar.

Bugün sizlere birçok ilki beraberinde getiren bir film olan Midnight Cowboy, Yani Gece Yarısı Kovboyu filminden bahsetmek istiyorum.

İki oyuncusunun En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildiği ilk ve tek filmdir. Bunun yanı sıra Sylvia Miles’da 6 dakikalık rolüyle en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülüne aday olmuştur. Bu, akademi ödüllerine aday olan en kısa performanstır.
Senaryosunu, James Leo Herlihy’nin 1965 yılında yazdığı aynı adlı romanından Waldo Salt’ın uyarlayıp yazdığı filmi İngiliz sinemacı John Schlesinger yönetmiş.
Başlıca rollerinde Dustin Hoffman, Jon Voight ve Brenda Vaccaro oynamışlardır. Filmin müziklerini John Barry yapmıştır. Filmde, taşradan New York’a erkek fahişe olmak niyeti ile gelen bir gencin büyük şehir ormanındaki hayatta kalma mücadelesi anlatılmaktadır.
Teksaslı toy delikanlı Joe Buck (Jon Voight), yaşadığı taşra şehrinin tekdüzeliğinden bıkar ve kendini New York ‘un sokaklarına atar. Yakışıklı ve güçlü kuvvetli bir genç olan Buck’ın niyeti burada ‘geçkin’ kadınlara para karşılığında seks hizmeti vermektir. Kendine fazlası ile güvenen bu kovboy kıyafetli, çocuk ruhlu genç New York denen vahşi ormanın içine daldıkça işlerin hiç de umduğu gibi gitmediğini görür. Bu acımasız kuralları olan ve herkesin birbirine yabancı olduğu şehirde gittikçe yalnızlaşır. Vücudunu sattığı kadınlardan para alamaz, hattâ onlara para da kaptırır. Çaresizlik ve yoksulluk içinde sürünürken bulabildiği tek arkadaş ise sefil, uyuşturucu kullanan, hasta ve sakat bir dolandırıcı olan ‘Ratso’ Rizzo’dur (Dustin Hoffman). Birlikte virane bir binada sefil bir hayatı paylaşmaya başlarlar. Birbirlerine hiç benzemeyen bu iki karakter arasında garip bir dostluk başlar.
Filmin bir sahnesinde Ratso ve Joe kovboylar üzerine bir tartışmaya girerler. Ratso kovboyların ‘gay’ olduklarını ileri sürünce Joe “John Wayne de bir kovboy, sen şimdi John Wayne’e gay mi diyorsun” diye karşı çıkar. İronik bir şekilde hem Dustin Hoffman hem de Jon Voight o yıl aday gösterildikleri En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü ‘nü True Grit filmindeki rolü ile John Wayne ‘e kaptırırlar.
Gece Yarısı Kovboyu aynı zamanda Amerikan sansür kurumuna nc-17 kavramını kazandırmış filmdir. nc-17den önce bütün dekolte filmler, sanatsal ya da pornografik fark etmeden x damgası yemekteymiş. Bu film onların ayrıştırılmasını sağlamıştır.
Kısacası, Dustin Hoffman, Jon Voight, ve Sylvia Miles’ten bir oyunculuk resmi geçidi izlemek istiyorsanız bu filmi sakın ıskalamayın…
İyi seyirler…

www.haberhurriyeti.com / NURETTİN GÖNEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder