23 Kasım 2014 Pazar

Cinsiyet Geçiş Sürecinde Hastanelerde Yaşanan İhlaller Meclise Taşındı

CHP'li vekiller, trans erkek ve kadınların cinsiyet geçiş sürecinde sağlık alanında yaşadıkları ihlaller hakkında Meclis araştırması açılması için önerge verdi.
İstanbul - BİA Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) 24 vekil, trans erkek ve kadınların cinsiyet geçiş sürecinde yaşadıkları ihlaller ve sorunlar hakkında Meclis araştırması açılması için önerge verdi.

İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın ilk imzacısı olduğu ve Trans Danışma Merkezi Derneği’nin (T-Der) çalışmaları sonucunda hazırlanan önergede, Türkiye’de yaşayan transların mevcut mevzuat hükümleri ve bu hükümlerin uygulanması sırasında temel insan haklarının ihlal edildiği vurgulandı.

Devlet hastaneleri ayrımcı, özel hastaneler ise çok pahalı

Trans geçiş sürecinde alınan sağlık hizmetinde yaşanan hak ihlallerinin araştırılmasını isteyen vekiller özel hastanelerde cinsiyet geçiş operasyonlarının çok pahalı olduğunu, devlet hastanelerinde ise sıklıkla ayrımcılık yapıldığını hatırlattı.

Ayrıca devlet hastanelerinde cinsiyet geçişi için gerekli uzmanlığa sahip olmayan doktorların yaptıkları yanlış cerrahi müdahaleler sonucunda daha büyük sağlık problemleriyle karşı karşıya kaldıkları da belirtildi.

Özel sağlık kuruluşlarında cinsiyet geçişi sürecinin 150 bin liraya varan masraflarını karşılayamayan trans bireylerin, cinsiyet geçiş süreçlerinin yarım kaldığına dikkat çeken önergede, ayrımcılık nedeniyle iş bulamayan transların zorunlu seks işçiliğine yönlendiği ifade edildi.

CHP’li vekiller, trans kadın ve erkek vatandaşların cinsiyet geçiş sürecinde, sağlık hizmetleri konusunda yaşadığı maddi ve manevi sıkıntıların, bu bireylerin sağlık hakkına erişim hakkının ihlal edildiğini belirtti.

Önergeyle, bu ihlallerin araştırılması ve çözüm odaklı çalışmaların tespitinin yapılması istendi.

Mahmut Tanal geçtiğimiz günlerde de transların cinsiyet geçiş süreci prosedürlerini uygulayabilmesi için gereken evlilik birliği içinde olmama ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunduğunu belgeleme şartının kaldırılması şartının kaldırılması için kanun teklifi vermişti. (ÇT)

13 kasım 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder