20 Ekim 2014 Pazartesi

Hollywood’un stil ve seksi erkek gay ikonlarından Cary Grant


Cary Grant İngiltere’de yoksulluk içine doğmuş, kendi kendine hayatı tanımış ve sinema kariyerinde haklı bir taht elde etmiş bir erkek oyuncu. Archibald Alexander Leach ismiyle 1904’de Bristol’de, akli dengesi bozuk bir annenin çocuğu olarak şanssız dünyaya geldi. Babası Archibald 9 yaşındayken annesini akıl hastanesine yatırıp, oğlunu da yetiştirme yurduna yerleştirdi; kendisi ise başka bir kadınla evlendi. 14 yaşına kadar yatılı okulda kalan Archibald; kaçıp bir gezici tiyatro- pandomim gurubuna katıldı. Bu toplulukta vücut dilini, jest ve mimiklerini kullanabilme yeteneğini geliştirdi, ayrıca ip cambazlığı, akrobasi ve dans da öğrendi. Bu yetenekleri ileride çevireceği filmlerdeki imzası olacaktı.    


1931’de “Singapore Sue” isimli 10 dk.lık kısa metrajlı bir filmle Paramount Pictures seçmelerine katıldı ve başarılı görülerek sinema endrüstrisine Los Angeles’den giriş yapmış oldu. 1932’de “This is the Night”ı çevirirken kimliği değişmiş, o artık kadınların yüreklerini hoplatan Cary Grant olmuştu. Ardı ardına Marlene Dietrich, Mae West,Nancy Carroll gibi dönemin sarışın afetleriyle film çevirerek Hollywood tahtı basamaklarını çıkmaya başladı. 1937’den sonra Paramount’la sözleşmesi bitince serbest yönetmenlerle çalışmaya başladı. Alfred Hitchcock’la Suspicion, Notorious, To Catch a Thief, North by Northwest filmlerinde esrarengiz yakışıklı ya da gizli ajan aşık, şüpheli katil rollerini başarıyla canlandıran aktör aynı zamanda yakın arkadaşı Clark Gable gibi stil ve kalite giyinen erkek ikonlar arasına girdi. Mesela, North by Northwest (1959) filminde ilk kez taktığı güneş gözlükleri dönemin Ray-ban kemik çerçeveli gözlük modasını patlattı. 1942-47 yılları arasında çapkınlıktan sinema performansını düşüren Cary Grant, 4.eşi aktrist Dyan Cannon’dan 1966’da bir kız bebek sahibi olduğunda 62 yaşındaydı. Bundan sonra “Babalık kariyerimde yükselmek istiyorum!” diyen ünlü aktörün maalesef son evliliği olamadı Mrs.Dyan Grant..! 1981’de beşinci eşi Barbara Harris ile evliydi.


1986’da geçirdiği beyin atağı sonunda vefat ettiğinde sayısız kadın hayranları arasında yas tutan erkek partnerleri de olduğu söylenir. Cary Grant’ın gençliğinde biseksüel olduğuna birçok kişi inanmamakla beraber; arkadaşları arasında gay olan diğer bir yakışıklı Randolph Scott’la 11 yıl aynı evi paylaştıklarına dair fotoğraflar dolaşmaktadır. 1934’de Grant, Virginia Cherril ile evlenerek gay dedikodularına son vermek istediyse de, evliliğinin ancak 1 yıl sürmesi üzerine eşinin yaptığı açıklamalar son derece onur kırıcıydı, hatta Cary’nin intihar girişiminde bulunduğu da söylendi. Tekrar Randolph’a geri dönen Cary& Randolph ilişkisini yakın arkadaşları birçok hüsranla sonuçlanan evlilikten çok daha başarılı bulmaktaydılar. Yakın arkadaşları ve Clark Gable’ın büyük aşkı Carole Lombard, onların hayatı paylaşımlarının mükemmel olduğunu biraz şakacı bir ifadeyle anlatmıştı. Her ne hal ise her toplumda özellikle yakışıklı erkeklerin ve hırslı, keskin karakterli kadınların ilişkilerinde tuzak haline gelen bu gay muhabbetleri Hollywood’da bile olsa kariyer ve toplumsal ilişkilere sekte vurduğundan 1940’da ikili “My Favorite Wife” adlı ironik isimli bir filmde birlikte oynayarak ayrıldı.


Aslında Cary, espritüel ve o devirde bizim Yeşilçamı da etkisi altına almış; seksüellikten uzak komedi türü aşkların aktörlüğüne çok yakışmış bir aktördü. Öncelikle itişme kakışma ve küskünlükle başlayan uyumsuz gibi görünen ilişkiler mutlu sonla bağlanıyordu. Bu filmlerden biri olan Houseboat(1958)'da Sophia Loren ile oynarken Sophia’ya kur yapmaya başlamış; ama bence de Sophia kadınlık önsezilerini iyi kullanarak Carlo Ponti’yi eş olarak seçmişti. Cary Grant’la ilgili yazılabilecek o kadar çok dedikodu var ki; sayfa yetmeyecek...


Son olarak da James Bond’un yaratıcısı Ian Fleming’in de Bond karakterine hayat vermesini istemiş olduğu Grant için bu rol fazlaca keskin gelmiş olmalı ki; Sean Connery’e yerini teslim etmiştir. Takım elbisenin ve fuların bu denli yakıştığı erkek aktörler arasında ilk 10 dadır Cary Grant; aynı zamanda iyi bir fotomodeldir.     Akıllara yer etmiş filmleri arasında Hitchcock’unkiler haricinde birkaç isim olarak; The Awful Truth(1937) Arsenic and Old Lace(1944) Charade(1963) Mdm.Butterfly (1932) Monkey Business (1952) sayılabilir.


http://www.5kitahaber.com/hollywoodun-stil-ve-seksi-erkek-ikonlarindan-biri-daha-cary-grant-makale,111.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder