29 Temmuz 2014 Salı

Dersim'de Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş

Dersim'de LGBTİ'ler Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin üçüncü gününde homofobi ve transfobiye karşı yürüyecek.

14. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde homofobi ve transfobiye karşı Dersim/Munzur LGBTİ Onur Yürüyüşü yapılacak.
Yürüyüş festivalin 3. Günü olan 2 Ağustos’ta, saat 18.00’de Sanat Sokağı’nda başlayıp Seyit Rıza Meydanı’nda sonlanacak.
Yürüyüşün örgütleyicisi olan Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu yürüyüşün çağrı metninde LGBTİ’lerin eğitim ve çalışma alanından dışlandığını, devlet şiddetine maruz kaldıklarını vurgulayarak şunları ifade etti:
"Heteroseksizme ve faşizme isyan ediyoruz"
“Devletin LGBTİ’lerden korkusunu şiddetin arkasına gizlenerek sergilediği hala belleklerimizde sıcaklığını korumaktadır. LGBTİ’leri susturmak için kanunları yeterli bulmayan, orman kanunlarıyla silahlarını-coplarını da devreye sokarak LGBTİ’lerin özgürlük ve haklı mücadelelerini engelleyeceğini sanmaktadır. LGBTİ’lerin örgütlü bir güç olmasından korkan devlet, bu korkusunda haksız da sayılmaz. Çünkü LGBTİ’ler, artık sessiz çoğunluk olmayı kabullenmiyor, toplumun bir parçası oldukları için, yaşamın da öncüsü olma gerçekliğinden hareket ediyorlar.
“Ve artık LGBTİ’ler, yaşama haklarının çok kolay ellerinden alınmasına, ataerki sistemin meşrulaştırdığı erkek ve devlet şiddetine, ruhlarının yağma edilmesine, emeklerinin sömürülmesine, dillerinin ve kültürlerinin, kimliklerinin yasaklanmasına, militarizme, ordularla, askeri faşist diktatörlüklerle, savaş politikalarıyla, her gün yükselttikleri şovenizmle birleşen şiddet ve yaratıcısı erkek egemen, heteroseksist sisteme karşı baş kaldırmakta, isyan etme meşru hakkını kullanmaktadır.
“Baskıya zulme ve faşizme karşı, içinde soluksuz bırakıldığımız, hayatımızı zehir eden, gecelerimizi, gündüzlerimizi ve sokaklarımızı bizden alan bu çağdışı erkek düzenine karşı yürüyoruz. Erkek egemen sisteme ve şiddetine öfkemizi bir kez daha haykırıyoruz.”
Geçtiğimiz yıl düzenlenen 13. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde Keskesor LGBTİ Diyarbakır Oluşumu da homofobi ve transfobi karşıtı yürüyüş düzenlemişti.
Bu seneki festival 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında. (EA)

Bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder