27 Kasım 2013 Çarşamba

Can Çavuşoğlu: Muhafazakârlık arttı, eşcinsel olduğum için seçilemem

Giresun’un Bulancak ilçesinden adaylığını açıklayan Türkiye’nin ilk eşcinsel belediye başkan aday adayı Can Çavuşoğlu, AKP ile birlikte muhafazakar yapının ilerlediğini belirterek, bu yapı nedeniyle cinsel kimliğinin seçilmesinin önünde bir engel olduğunu söyledi.

Türkiye’nin eşcinsel kimliğini açıklayan ilk belediye başkan aday adayı Çavuşoğlu, muhafazakâr yapının AKP’nin ilk 5 yılında görünür hale geldiğini ve sonraki süreçte de arttığını savunarak, muhafazakarlığın gerilemesi halinde eşcinsel siyasetçi ya da bürokratın olabileceğini ileri sürdü. Eşcinsel kimliğinin yerel seçimlerde seçilmesinin önünde engel olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Kadınların bu kadar şiddet gördüğü bir ülkede LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transeksüel, İnterseks) bireylerin uğradığı hor görülme, aşağılanma, ayrımcılık, baskı, zulüm ve ölümler önümüzde duran başka bir gerçekliktir” dedi.

AKP’nin ilk 5 yılından sonraki süreçte giderek artan muhafazakar yapı nedeniyle bu parti öncesi azınlık durumunda olan muhafazakar yanlılarının çoğunluğa geçtiğini ifade eden Çavuşoğlu, ” Görünen o dur ki 12 yıllık AKP iktidarında, burada zayıf ve yetersiz muhalefeti de unutmamak lazım, Türkiye gittikçe muhafazakarlaşmıştır” diye konuştu.

MUHAFAZAKÂR BASKI

Toplum üzerindeki muhafazakâr baskının iktidar partisinin ilk yıllarında mahallelerde başladığını savunan Çavuşoğlu, bu baskının askerlerin, yazarların, gazetecilerin Silivri’ye gönderilmesine kadar devam ettiğini söyledi. Etek boyu tartışması, içki satışı yasağı, hamile kadınların sokakta özgürce dolaşmalarının engellenmek istenmesi gibi olaylar sonrası Taksim Geziparkı olaylarının patlak verdiğini kaydetti:

“AKP bir yandan da Kürt açılımıyla Diyarbakır’da Barzani’yi ağırladı, ‘Kürdistan’ kelimesiyle tabanındaki milliyetçi kesimi huzursuz etti ve hepsi üst üste gelince kaybettiği oyları toparlamanın peşine düştü. Nitekim önce kızlı-erkekli tartışması yaratıldı, ardından TBMM Başkanvekili kızlarla erkeklerin ortak eğitim görmelerinin sakıncalarından bahsetti. Şimdilik bunlar seçimlere yönelik oy hamleleri gibi gözükse de aslında toplum içerisinde tartışmaya açılan, bir yandan da nabız yoklayan konular. Gerekli kamuoyu oluşturulur ve çoğunluk sağlanırsa, kızlarla erkeklerin ayrı eğitim yapacağı bir modele geçmeyeceğimizin garantisini kim verebilir? Ya da toplu taşıma araçlarında ayrı seyahat etmeyeceğimizin?”

‘SEÇİLEMEYECEĞİMİ BİLİYORUM’

Muhafazakarlığın artması nedeniyle eşcinsel kimliğinin başkan seçilmesinin önünde engel olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Kadınlarına bu kadar şiddet uygulayan bir Türkiye’de LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transeksüel, İnterseks) bireylerin uğradığı hor görülme, aşağılanma, ayrımcılık, baskı, zulüm ve ölümler önümüzde duran başka bir gerçekliktir. Mantıklı düşünürsek, benim şu an sahip olduğum oy oranı yüzde 2-3 arasında, bu da haliyle seçilmeme yetmez. Ama zaten en baştan seçilme-seçilmeme gibi bir kaygı taşımadığımı üstüne basa basa söylemiştim. Son bir senede Türkiye’de LGBTİ görünürlüğü artmıştır. Buna bireysel eylemler ve dernek, platform gibi oluşumların aktiviteleri büyük katkı sağlamıştır. Artık hemen her şehirde gökkuşağı rengine boyalı bir merdiven görebilirsiniz. Yaklaşan seçimler olmadı bir sonraki, ben olmadım bir başkası muhafazakarlığın gerilemesi halinde bir gün Türkiye’de eşcinsel bir siyasetçi ya da bürokrat olabilir.

(DİLEK ESKİ BEZİRKAN / NEW YORK-POSTA212)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder