22 Aralık 2010 Çarşamba

Birleşmiş Milletler, LGBT’ler Öldürülmesin Demeyi Kabul Etti!

Birleşmiş Milletlerin LGBT bireylerin maruz kaldığı yargısız infaz ve diğer yasadışı cinayetlere karşı korunması için sunduğu tasarı kabul edildi. Yapılan ilk oylamada olduğu gibi Türkiye'nin BM temsilcisi yine oylamaya katılmadı.

Birleşmiş Milletlerin lezbiyen, gey, biseksüel ve transeksüel (LGBT) bireylerin maruz kaldığı yargısız infaz ve diğer yasadışı cinayetlere karşı korunması üzerine dün (21 Aralık) sunduğu oylama ile daha önce çıkarılan “cinsel yönelim” maddesi kabul edildi.

Yapılan ilk oylamada olduğu gibi Türkiye'nin BM temsilcisi yine oylamaya katılmadı. Türkiye, tasarının bütün halinde oylanmasında ise çekimser kaldı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Kasım tarihinde yargısız infaz, yerinde infaz ve keyfi infaza yönelik önergesinde “cinsel yönelim” içeriğinin çıkarılmasına karar vermişti. ABD’nin girişimi ile yapılan oylamada "cinsel yönelim" ibaresinin taslağa yeniden eklenmesi, ardından taslağın tamamının kabul edilmesi oylandı.

Cinsel yönelimin yeniden eklendiği karar, 2000 yılından beri, devletleri cinsel yönelim de dahil olmak üzere her türlü ayrımcı sebeple işlenen tüm cinayetleri derhal ve derinlemesine araştırmaya çağırıyor.

Yakın zaman önce, uluslararası insan hakları hukukunun, cinsel yönelime ve cinsiyet kimliğine ilişkin konularda uygulanmasıyla ilgili Yogyakarta ilkelerinde var olan bu terimlerin tanımı BM anlaşma organları, BM kuruluşları ve bölgesel mahkemeler tarafından da desteklendi. Bu terimler, çeşitli bölgelerde Devletlerin ulusal anayasalarına da dahil edildiler.

BM’de oylanan LGBT’lerin yaşam hakkı!

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Kasım tarihinde yargısız infaz, yerinde infaz ve keyfi infaza yönelik önergesinde “cinsel yönelim” içeriğinin çıkarılmasına karar vermişti. Önerge, üye ülkeleri, tüm insanların haklarını korumaya ve ayrımcılık temelli işlenen cinayetlerin daha iyi araştırılmasını sağlamaya özen göstermesini vurguluyor. Son 10 yıl boyunca, cinayetlere gerekçe gösterilen “cinsel yönelim”, önergenin ayrımcılık listesinde yer alıyordu. Bir Afrika ülkesi olan Benin tarafından “cinsel yönelim” ifadesinin çıkarılması önerisi, 17 çekimser ve 26 oylamaya katılmayan ülke ile birlikte, 79-70 tanımın çıkarılması yönünde olmuştu.

“Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliğine Yönelik Şiddet ve Cezalandırıcı Hükümlerin Önlenmesi”
10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde Birleşmiş Milletler ABD elçisi Susan E. Rice, BM Genel Kurulu yasa tasarında geçen ay yara alan LGBT bireylerin insan haklarının ABD tarafınca “korumak için çabalanacağını” ifade etti. Cuma günü ise Rice, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un açılış konuşmasını yaptığı ve birçok LGBT insan hakları örgütleri temsilcilerinin de yer aldığı “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliğine Yönelik Şiddet ve Cezalandırıcı Hükümlerin Önlenmesi” panelinde konuştu. “Tıpkı sizler gibi, ben de, BM Genel Kurulu’nun 3. Komitesi’nin tüm dünyada mağdur insanların yargısız infazlardan korunması önergesinde lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel bireylerin adının bile geçirilmemesinden büyük öfke duyuyorum” yorumunda bulundu.

“Cinsel yönelim”in önergeden çıkarılması yönünde oy kullanan ülkeler: Afganistan, Cezayir, Angola, Azerbaycan, Bahamalar, Bahreyn, Bangladeş, Belize, Benin, Botsvana, Brunei, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Çin, Komor Adaları, Kongo, Fildişi Sahilleri, Küba, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Cibuti, Mısır, Eritre, Etiyopya, Gana, Grenada, Guyana, Haiti, Endonezya, İran, Irak, Jamaika, Ürdün, Kazakistan, Kenya, Kuveyt, Lübnan, Lesoto, Liberya, Libya, Madagaskar, Malavi, Malezya, Maldivler, Mali, Fas, Mozambik, Myanmar, Namibya, Nijer, Nijerya, Kuzey Kore, Umman, Pakistan, Katar, Rusya, Ruanda, Saint Kiss ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Suudi Arabistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, Sudan, Surinam, Svaziland, Suriye, Tacikistan, Tanzanya, Tunus, Uganda, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Vietnam, Yemen, Zambiya ve Zimbabve.

“Cinsel yönelim”in önergede kalması yönünde oy kullanan ülkeler: Andora, Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bhutan, Bosna-Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kosta Rika, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Guatemala, Macaristan, İzlanda, Hindistan, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya, Malta, Meksika, Mikronezya, Moldova, Monako, Karadağ, Nepal, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Panama, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Samoa, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Güney Kore, İspanya, İsveç, İsviçre, Doğu Timor, Ukrayna, Birleşik Krallık, Birleşik Devletler, Uruguay ve Venezuela.

Çekimser oy kullanan ülkeler: Barbuda, Barbados, Beyaz Rusya, Kamboçya, Cape Verde, Kolombiya, Fiji, Mauritius, Moğolistan, Papua Yeni Gine, Filipinler, Singapur, Sri Lanka, Tayland, Trinidad ve Tobago, Tuvalu ve Vanuatu.

Oylamaya katılmayan ülkeler: Arnavutluk, Bolivya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Dominik, Ekvator Ginesi, Gabon, Gambiya, Gine, Gine-Bissau, Honduras, Kiribati, Kırgızistan, Laos, Marshall Adaları, Moritanya, Nauru, Nikaragua, Palau, Sao Tome ve Principe, Seyşeller, Solomon Adaları, Togo, Tonga, Türkiye ve Türkmenistan.
Nevin Öztop - Kaos GL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder