İnsanların kendi Türkiye'lerini yaratma çabaları bize zarar veriyor. Toplum olarak bir arada kalmamız gerekli, ama biz sürekli bölünüp duruyoruz. Çatışmaları olumlu yönde çözmek yerine, çözümden sürekli uzaklaşıyoruz.
Türkiye bir değişimler ülkesi, dahası hiç bitmeyen değişikliklerin hayatı yaşanılası kılmaktan uzak tuttuğu bir ülke. Bir yeni değişikliğin daha kapımıza dayandığı şu günlerde insan sormadan edemiyor ne zaman bitecek bu işkence diye? Her gelenin toplumu, düzeni, yapıyı kendi isteğine göre düzeltme çabası... Neden? Neden, sürekli bir sonraki sefere tekrar değiştirilecek değişiklikler yapıp duruyoruz? Evet, Türkiye’de bir şeylerin değişmesi gerekiyor; ama bu değişikliklerin herkesi kucaklayan değişiklikler olması gerekmez mi? Peki o zaman biz neden bizi bölen, kutuplara ayıran değişimleri oylayıp duruyoruz? Şu an itibariyle önümüzdeki anayasa değişilik referandumunda toplumun farklı kesimlerinin hem fikir olduğu bir nokta bulunabilmiş değil. Diğer bir deyişle; bugün oylayacağımız bu değişiklikler gelecekte güç dengeleri değiştiğinde tekrar değişmeye aday olacaklar. Bu boşa kürek çekmek değildir de nedir? Hukuk denilen olgunun Anayasa denilen kurallar bütününün insanca bir yaşam için en iyi olanını keşftemek, yaratmak bu kadar mı zor? Yirmibirinci yüzyılda, uygarlık bunca ilerlemişken elimizdekini en iyiye çevirmek dururken neden sabitleyici değilde iki de bir siyasi konjektöre göre değişebilen kanunlar yaratıyoruz ki?
Eğer birileri bizim Türkiye’yi bu şekilde davranarak daha yaşanılır bir ülke haline getireceğimizi sanıyorsa yanılıyor. Çünkü her yapılan değişiklik her iktidar değişikliğinde yeniden değiştirilecekse ne gerek var değişiklik yapmaya. Açıkça anlaşılıyor ki; herkes kendi Türkiye’sini yaratma çabasında. Oysa bizim; hepimizi kucaklayan, hepimiz için yapılması gereken kalıcı değişikliklere ihtiyacımız var. Öyleyse hiçbir işe yaramayacak, aksine yeni çatışmalar, yeni tartışmalar yaratacak değişiklikler için oylama yapmanın ne anlamı var? Bu yüzdendir ki; bu seçimde oyumuz ne evet ne de hayır olmalıdır!
OZANSER UĞURLU - Radikal
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder