30 Nisan 2010 Cuma

Dolaptan çıkıp pop kültürün tam ortasına

Korea Herald gazetesinin haberine göre Güney Kore’de homoseksüellik sahnede ve sinema ekranlarında hızla kalıcı bir olguya dönüşüyor. Ayrıca TV ekranlarında da görünürlük kazanan tartışmalı konu pop kültürün bir parçası haline gelmeye başladı.
1976′da eşcinsel karakterlere sahip ilk Kore filmi gösterime girdiğinden beridir çok şey değiştir. Önceleri eşcinseller yan rollerde az görünen karakterlerdi. Daha sonra Lee Jun-ki’nin Kral ve Palyaço “The King and the Clown” (2005) filmi ciddi para kazanan ilk eşcinsel box office filmi oldu. Daha sonraları ilgi çeken eşcinsel filmler devam etti. Bunlardan en öne çıkanlar Donuk Çiçek “A Frozen Flower” (2008) ve Antika “Antique” (2008) oldu.
Homoseksüellik Güney Kore’de de bu sene televizyona girdi – üstelik küçük ve sınırlı rollerle değil. SBS’nin “Beautiful Life” isimli aile dramasında bu sene bir eşcinsel çift var. Dizi bu çift sayesinde izlenme oranını %17-18 civarına yükseltti. MBC kanalında yayınlanan “Personal Taste” dizisinde ise baş karakter Lee Min-ho aslında bir eşcinsel değil ancak hikayenin akışında bir eşcinsel rolü yapmak zorunda kalıyor. Bu dizinin reytingleri de %11-13′lere fırladı.
Güney Kore'nin SBS kanalında yayınlanan Beautiful Life dizisinde bu sene eşcinsel bir çift var.
Güney Kore’de eşcinsellik sadece görünür olmadı, başarılı bir şekilde görünür oldu.
Peki Koreliler bu konuda ne diyor?
Kore eşcinsel insan hakları grubu Chingusai’nin yöneticisi Park Ki-ho’na göre: “Bir dizide eşcinsel bir ana karakter olması toplumdaki değişimin göstergesi.”
Ewha Üniversitesi profesörü Cheon Hye-jung da benzer görüşte: “Eşcinselliğin medyada artık daha görünür olması toplumdaki değişimin bir sonucudur. Toplumumuz geçmişe göre artık daha açık hale geliyor.”
Gey karakterlerin görünürlüğü toplumdaki değişimi gösteriyor olabilir ancak lezbiyen karakterler henüz erkek eşcinseller kadare görünür değil. “Antique” filminin yönetmeni Min Kyu-dong’a göre bunun sebebi eşcinselliğin seyircisinin genelde kadın olması; “Eşcinsel erkekleri anlatan işlerde normalden daha çok yakışıklı erkekler olduğu için kadınların hoşuna gidiyor.” Min’in kendi filminde de eşcinsel aşçıların hikayesi anlatılıyordu. Min filminin izleyicisinin %86’sının kadın olduğunu belirlemiş.
Bu ülkedeki yakışıklı ve heteroseksüel erkeklerin neden homoseksüel karakterler oynamak istediğinin de bir açıklaması. Ülkenin yakışıklı aktörleri Zo In-sung ve Kim Jae-wook bugüne kadar eşcinsel roller oynayanlardan.
Cheon’a göre “Eşcinseller zeki, yakışıklı, nazik ve kariyer sahibi erkekler olarak öne çıkıyor. Eskiden eşcinsellerin hastalıklı, fakir ve eğitimsiz göründükleri zamanlar da olmuştu ancak şimdi bu sterotip pozitife doğru dönüyor.”
Ancak tüm sterotipler de olduğu gibi bu da Güney Kore’deki eşcinsellerin durumunu tam olarak yansıtmıyor. Gerçekte ülkedeki eşcinseller, özellikle de lezbiyenler, cinsel kimliklerinden dolayı zor zamanlar geçiriyorlar. Azınlık Cinsel Kimlikler Kültür ve Hakları Merkezi aktivisti Lien’e göre; “Homoseksüellik medyada sık ve pozitif görünmeye başlamış olabilir ancak bu henüz homoseksüellerin hayatlarına yansımadı.”
http://pembedergi.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder