12 Ağustos 2023 Cumartesi

Barbie Filmi İki Ülkede Daha Yasaklandı!

Margot Robbie'nin Barbie filmi, feminizm ve cinsellik tasviri nedeniyle Orta Doğu'da iki ülkede daha yasaklanma riskiyle karşı karşıya kaldı.

Barbie bu yıl sinemalara bomba gibi düştü. Film, geçtiğimiz Temmuz ayında vizyona girdiğinden bu yana, dünya çapında milyonlarca hayran pembe kıyafetlerini giymesine ve Greta Gerwig’in popüler Mattel bebeğini yeniden tasarlamasını izlemek için sinemalara akın etmesine sebep oldu. Film, hem hayranlar hem de eleştirmenler tarafından çoğunlukla beğenilirken, feminist temaları nedeniyle bazı tepkilerle de karşılandı.

Yalnızca feminizm, güç dengesizliği ve kadınlık konusundaki temel tartışması nedeniyle değil, aynı zamanda komik diyalogları ve topluluğun olağanüstü performansları nedeniyle geniş çapta övgüyle karşılansa da, uluslararası alanda tartışmalı bir konu olduğunu kanıtladı. Vietnam, filmin Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki toprak iddialarını öne süren bir dizi çizgi parçası olan dokuz çizgili bir haritayı tasvir ettiğinin ortaya çıkmasının ardından filmi yasaklamıştı.

Bugün, filmin galasından üç hafta sonra, iki ülke daha filmi kendi topraklarında yasaklamak istiyor. Lübnan Kültür Bakanı Mohammad Mortada Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Barbie’nin eşcinselliği teşvik ettiği ve “inanç ve ahlak değerleri” ile çeliştiğinin tespit edildiğini bildirdi. Kültür bakanının yorumları nedeniyle, Genel Güvenlik Sansür Komitesi film hakkında inceleme başlattı.

Ayrıca, Kuveyt de resmi olarak bu filmi yasaklayan kalabalığa katılıyor. Eyalet haber ajansı Salı günü yaptığı açıklamada, Barbie ve doğaüstü korku filmi Talk to Me’yi “kamu etiği ve sosyal gelenekleri” korumak için yasakladığını söyledi. Orta Doğu ülkeleri, seks, eşcinsellik ve dini konuları ele alan filmlerin sansürlenmesine veya yasaklanmasına yabancı olmadığı için yasak haberleri kimse için sürpriz olmadı.

https://www.turkmmo.com/barbie-filmi-iki-ulkede-daha-yasaklandi-h1000084928.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder