1 Haziran 2023 Perşembe

NYT: Erdoğan'ın söylemleri LGBTİ+'lar arasında endişeyi artırıyor

ABD'de yayımlanan New York Times gazetesi Erdoğan'ın seçim sürecinde LGBTİ+'lara karşı yaydığı nefret söyleminin topluluk içindeki yankılarına değinen geniş bir makale yayımladı. Makalede, muhalefet partilerinin LGBTİ+ haklarını sahiplenmediği vurgulandı.

Artı Gerçek - ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Türkiye'deki seçim sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedef aldığı LGBTİ+ topluluğunun geleceği nasıl gördüğüne dair detaylı bir haber yayımladı. 'Erdoğan'ın saldırılarının ardından Türkiye'deki LGBTİ+'lar arasında korku yayılıyor' başlıklı makalede gazeteye konuşan LGBTİ+ hakları savunucuları, seçim kampanyası boyunca 'aile' vurgusunu öne çıkaran ve her fırsatta LGBTİ+'lara saldıran Erdoğan'ın nefret söylemlerinin yarattığı endişe ve belirsizliği dile getirdi.

'BİR GÜN YAKALANIR MIYIM?'

Gazeteye konuşan Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği'nin (SPoD) Koordinatörü Oğulcan Yediveren, "İnsanlar korkuyor ve 'Sokak ortasında kesilecek miyiz yoksa şiddetli bir saldırıya mı uğrayacağız?' gibi distopik düşüncelere sahipler" dedi. Yediveren, seçimlerin ardından yoğunlaşması beklenen baskı ortamında "İnsanların kimliklerini gizleyeceğini ve bunun yeterince kötü bir durum olduğunu" dile getirdi.

Yediveren, "İnsanların kendilerini çok yalnız ve izole hissettiğini" aktararak trans bireylerin iş, barınma, uygun ilaç ve bakıma ulaşmak için mücadele ettiğini hatırlattı. Eşcinsellerin bazı durumlarda heteroseksüel evliliklere zorlandığını ve çevrelerine açılmaktan korktuğunu vurgulayan SPoD koordinatörü, şiddet tehdidi altındaki LGBTİ+'ların "Bir gün yakalanır mıyım?" korkusunun söz konusu insanlar üzerinde yarattığı strese dikkat çekti.

'MUHALEFET PARTİLERİ LGBTİ+ TALEPLERİNİ SAHİPLENMEDİ'

NYT, son yıllarda toplumda LGBTİ+'lara yönelik baskıların arttığına dikkat çekerek, üniversitelerdeki LGBTİ+ kulüplerinin kapatıldığını, kamusal alanda herhangi bir faaliyet yürütülmesinin çeşitli şekillerde engellendiğini aktardı. Gazete, 2014'ten bu yana yasaklanan onur yürüyüşlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Türkiye vizyonuyla' örtüştüğü yorumunu yaptı. New York Times, LGBTİ+ haklarını genişletecek ve sınırlayacak herhangi bir yasa olmamasına rağmen seçim döneminde LGBTİ+ karşıtı söylemin daha da belirginleştiğine dikkat çekti. Gazete, LGBTİ+ karşıtı söylemlere sarılan Erdoğan'ın muhafazakâr tabanını bu yolla konsolide ettiğini ancak "[Muhalefetteki] Hiçbir siyasi partinin eşcinsel evliliği veya evlat edinmeyi yasallaştırmaya, transseksüel gençler için tıbbi bakımı genişletmeye çalışmadığını" vurguladı.

LGBTİ+ SÖZLEŞMESİNİ İMZALAYAN 11 MİLLETVEKİLİ MECLİSTE

Erdoğan'ın seçim kampanyası sırasında LGBTİ+'ları 'toplum için bir tehdit' diye nitelediğini hatırlatan gazete, Cumhurbaşkanı'nın mayıs başında katıldığı bir toplantıda gençlere "LGBTİ+ aile kurumuna enjekte edilen bir zehirdir. Halkının yüzde 99'u Müslüman olan bir ülke olarak bu zehri kabul etmemiz mümkün değil" dediğini de aktardı.

SPoD'un seçim kampanyası yürüten milletvekili adaylarından LGBTİ+ haklarını korumak için bir sözleşme imzalamalarını istediğini yazan gazete, adaylardan sadece 58'inin sözleşmeyi imzaladığını ve bunlardan yalnız 11'inin meclise girdiğine yer verdi.

'TEHDİTLER DAYANIŞMAYI DA BÜYÜTÜYOR'

Saldırıya uğrama korkusuyla isim vermeden gazeteye konuşan kuir ve Kürt bir öğrenci ise, "Normalde şiddet uygulamayacak insanların, hükümetin kendisi gibi insanlara karşı yaydığı nefret sebebiyle bunu yapmaya cesaret edebileceklerini" vurguladı.

Artan tehditlere rağmen birçok LGBTİ+'nın hakları için savaşmaya ve toplumdaki görünürlüklerini korumaya kararlı olduklarını aktaran gazete, artan saldırı tehdidinin LGBTİ+'lar içindeki dayanışmayı da artırdığının altını çizdi. (DIŞ HABERLER)

https://artigercek.com/dunya/nyt-erdoganin-saldirilari-lgbtilar-arasinda-endiseyi-artiriyor-252366h

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder