24 Mayıs 2022 Salı

M, maymun çiçeği hastalığına ilişkin 'ırkçı ve homofobik' paylaşımları eleştirdi

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), Maymun çiçeği virüsüne ilişkin Afrikalıları ve LGBTI+ bireyleri hedef alan "ırkçı ve homofobik" paylaşımları eleştirdi. Afrikalı basın mensupları ise maymun çiçeği virüsü haberlerinde Afrikalılara ait fotoğraflar kullanılmaması çağrısı yaptı.

Maymun çiçeği hastalığının Avrupa ve Amerika'da görülmeye başlamasıyla birlikte medyanın ilgisi bu hastalığa yöneldi.

UNAIDS, hastalığa ilişkin yapılan haberlerin bazılarının ırkçı ve homofobik nitelik taşıdığını belirterek bunun büyüyen salgına karşı tepkiyi zayıflattığını ifade etti.

Son zamanlarda vakaların büyük kısmının gey ve biseksüel erkekler olduğunu doğrulayan UNAIDS, bunun yakın fiziksel temasla alakalı bir durum olduğunu ve herkesi etkileyebileceğini söyledi. 

BM ajansı UNAIDS, Afrikalı ve LGBTI+ bireyleri hastalığın merkezine koyan söylemlerin homofobik ve ırkçı stereotipleri güçlendireceği ve etiketlemeyi artıracağı uyarısında bulundu.

UNAIDS medya, hükümetler ve toplulukları konuyu hak temelli bir yaklaşımla ele alma çağrısı yaptı.

İngiltere'de yetkililer, vakaların çoğunluğunun Afrika'ya seyahat geçmişi olmayan, "gay ya da biseksüel" erkeklerden oluştuğunu açıklamıştı. Portekiz ve İspanya'da da benzer açıklamalar yapılmıştı. 

Imperial College London'dan virolog Mike Skinner, "Doğası gereği cinsel ilişki yakın temas gerektiriyor. Bunun da virüsün yayılımını artırması beklenir. Burada kişinin cinsel yönelimi ya da bulaşma şekli önemli değil." ifadelerini kullandı.

Afrikalı basın mensuplarından uluslararası medyaya çağrı

Afrikalı basın mensupları, maymun çiçeği virüsü haberlerinde siyahilerin fotoğraflarının kullanılmasına tepki gösterdi.

Yabancı Basın Birliği, Afrika (FPAA) tarafından yapılan açıklamada, maymun çiçeği virüsü hastalığı haberlerinde Afrikalılara ait fotoğrafların kullanılmaması için uluslararası medyaya çağrı yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, maymun çiçeği hastalığı haberlerinin sürekli olarak Afrikalılara yönelik fotoğraflarla verilmesinin kınandığı belirtildi.

Medyanın ırkçılığa karşı çıkması gerektiği vurgulanan açıklamada, Avrupa ve Kuzey Amerika medyasının siyahi ve Afrikalılara karşı ayrımcı bir yayın politikası izlediği savunuldu.

Açıklamada, "Eğer Avrupa ve Amerika'daki maymun çiçeği virüsü salgınından bahsediyorsanız Avrupa ve Amerika'daki hastanelerden fotoğraflar kullanmalısınız." ifadesine yer verildi.

Afrika dışındaki medya kuruluşlarında çalışan editörlere çağrı yapılan açıklamada, salgın hastalık ve herhangi benzeri olumsuz durumlarda Afrikalılara ait fotoğrafların kullanılmaması talep edildi.

Gizem Sade 

https://tr.euronews.com/2022/05/23/bm-maymun-cicegi-hastal-g-na-iliskin-rkc-ve-homofobik-paylas-mlar-elestirdi


Birleşmiş Milletler'den maymun çiçeği virüsüyle ilgili ırkçılık ve homofobiyi besleyen haberlere tepki

UNAIDS, maymun çiçeği virüsüyle ilgili bazı haberlerin virüsün daha önce görüldüğü Afrika’dakiler ve LGBTİ+ için homofobik ve ırkçı ithamlara sebep olduğunu belirtti

Birleşmiş Milletler AIDS ajansı (UNAIDS), şu ana kadar 15 ülkede görülen maymun çiçeği virüsüyle ilgili bazı aktarımların ırkçı ve homofobi söylemlerini beslediğini belirterek önyargı oluşturduğunu, salgınla ilgili atılan adımları zedelediğini söyledi.

UNAIDS, tespit edilen maymun çiçeği virüsü vakalarının belirgin bir oranının eşcinsel, biseksüel erkekler arasında görüldüğü ancak bulaşın yakın fiziksel temasla gerçekleştiği bilindiği için virüsün herkese bulaşabileceğini söyledi.

UNAIDS, maymun çiçeği virüsüyle ilgili bazı haberlerin virüsün daha önce görüldüğü Afrika’dakiler ve LGBTİ+ için homofobik ve ırkçı ithamlara sebep olduğunu belirtti.

UNAIDS Direktörü Matthew Kavanagh “Önyargı ve suçlama, bunun gibi salgınlarda verilen yanıta güven ve kapasiteyi zedeliyor” dedi. Kavanagh, bu tür önyargıların insanların tıbbi yardım almasını engellediğini, vaka tespitini zorlaştırdığını söyledi.

Maymun çiçeği virüsü genellikle Orta ve Batı Afrika’da nadir görülen bir viral enfeksiyon olsa da son haftalarda bazı Avrupa ülkeleri, ABD, Kanada, İsrail ve Avustralya’da görüldü.

Semptomları arasında yüksek ateş, ağrı, kaşıntı, vücutta lezyonlar olan maymun çiçeği virüsünün hane teması ya da cinsel temas gibi yakınlıklarda bulaşabileceği biliniyor.

https://t24.com.tr/haber/birlesmis-milletler-den-maymun-cicegi-virusuyle-ilgili-irkcilik-ve-homofobiyi-besleyen-haberlere-tepki,1035928

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder