17 Ağustos 2016 Çarşamba

New York’un LGBTİ Belleği Haritalandırılarak Korunacak

“NYC LGBT Historic Sites Project” (New York LGBT Tarihi Yerler Projesi), New York’ta yaşayan LGBTİ’lerin kent belleğindeki yerinin, LGBTİ hareketinin önde gelen figürlerinin yaşadıkları ve faaliyetlerde bulundukları mekanların haritasını çıkararak, kent tarihine LGBTİ perspektifinden bir not düşme çabası.

New York LGBT Tarihi Yerler Projesi web sitesinde, proje hakkında şöyle deniliyor: “Lezbiyen, gay, biseksüel ve transgender (LGBT) birey ve topluluklar, başta New York olmak üzere ABD’nin genelinde kültür ve kent yaşamında derin etki ve izler bıraktı. Ancak LGBTİ tarihinin ve kültürünün ilişkili olduğu spesifik alan ve mekanlar, büyük ölçüde bilinmiyor, belgelenmiyor ve maalesef takdir görmüyor. “New York LGBT Tarihi Yerler Projesi”, bir ilki gerçekleştirerek, kentin beş farklı bölgesinde, LGBTİ hareketinden izler taşıyan bu alanları kapsamlı bir biçimde araştırıyor, belgeliyor ve değer atfediyor.”

CityLab’de yer alan makaleye göre, bir “koruma projesi” olan proje kapsamında yaklaşık 1000 alanda belgeleme yapılması planlanıyor. Mimari tarihçisi Andrew S. Dolkart, kent tarihçileri Ken Lustbader ve Jay Shockley’den oluşan New Yorklu bir ekip tarafından geliştirilen ve yönetilen proje kapsamında, yapılı çevrenin (built environment), LGBTİ toplumunun gözünden yeniden yorumlandığı bir kent haritası oluşturularak, hareketin adının henüz ağza bile alınamadığı zamanlardan çok öncesine uzanan dönemlere dek LGBTİ tarihinin izinin sürülmesi amaçlanıyor. Henüz başlangıç aşamasında olan New York LGBT Tarihi Yerler Projesi kapsamında hazırlanan, New York’un çeşitli yerlerinden 1000 farklı noktayı gösteren çevrimiçi arşiv ve etkileşimli harita üzerinde Walt Whitman ve Audre Lorde gibi önde gelen isimlerin yaşadığı yerlerin yanı sıra, Apollo Theater ve Batı Yakası Tenis Kulübü gibi kültürel rabıtalar ve hatta New York Borsası gibi, (hareketin düzenlediği) protestolara sahne olmuş yerleri de görüntülemek mümkün. Her bir alanı tanımlayan içerikler, yeni ve eski arşiv fotoğraflarıyla destekleniyor.

Haritada işaretlenen pek çok yer, kültür ve sanat mekanları; çünkü LGBT’ler aynı zamanda tiyatro, müzik, sanat, edebiyat, moda ve mimari gibi konularda, kent kültüründeki öncülükleriyle biliniyor. İşaretlenen yerler arasında ayrıca, LGBTİ’lerin uğrak yeri olan barlar, kulüpler, restoranlar, önde gelen figürlerin evleri, hak temelli LGBT örgütlerinin mekanları gibi noktalar da var.

Sonuç olarak proje, LGBTİ topluluğunun hafıza mekanlarını ve LGBTİ’lerin Amerikan tarihi ve kültürüne yaptığı etki ve katkılara belge olabilecek yerleri vurgulayarak, büyük ölçüde görünmezleştirilen LGBTİ topluluğunun tarihini görünür kılarak toplumsal farkındalığı arttırmayı hedefliyor.

http://www.kadikoyakademi.org/new-yorkun-lgbti-bellegi-haritalandirilarak-korunacak/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder