31 Ocak 2013 Perşembe

İlk kez bir erkek için panik butonu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca pilot bölge olarak belirlenen 14 şehirde kurulan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi tarafından Türkiye’de ilk kez defalarca şiddet mağduru olan bir erkeğe ’panik butonu’ verildi

Adana’da üniversite öğrencisi D.D., ablasının sevgilisinden şiddet gördüğü için Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’ne başvurdu. Yapılan değerlendirmenin ardından Aile Mahkemesi’ne gönderilen D.D.’ye hakim ’panik butonu’ verilmesini uygun buldu.

Kararın ardından ŞÖNİM, Türkiye’de ilk kez şiddet mağduru bir erkeğe kendini koruması için buton vermiş oldu. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Türkiye’de kadına olduğu gibi erkeğe de şiddet uygulandığının az da olsa görüldüğünü söyledi.

Vali: Eğitim şart
Devlet için şiddet mağdurunun cinsiyetinin önemli olmadığını belirten Vali Coş, “Toplumsal problemleri ortadan kaldırmak ve başta aile kurumuna zarar veren şiddeti etkisiz hale getirmek için, ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Türkiye’de ilk defa bir erkeğe panik butonu verildiğini de vurgulayan Coş, “Üniversitede okuyan kardeşimiz, ablasının erkek arkadaşından şiddet görmüş. Adana’da bu kardeşimiz ve 6 kadına panik butonu verilmiştir.
Şiddet toplumda önemli bir problem haline geldi. Bu problemi etkisiz hale getirmek için herkesin üzerine düşen görevleri var. Şiddet sorunu çözmez. Tam tersi sorunu arttırır. Bu konuda eğitime öncelik verilmeli. Vatandaşlarımızın eğitilmesi şart” diye konuştu.

Cihaz nasıl çalışıyor?
Panik butonunun üzerinde bir düğme bulunuyor. Mağdur kişi, tehlike anında üzerinde ünlem işareti bulunan düğmeye basıyor. Bunun üzerine koordinatları belli olan uyarı, 24 saat takip edilen MOBESE merkezindeki haritaya yansıyor. Ardından emniyet ekipleri, en yakın birimdeki görevlileri mağdura yönlendiriyor. Mağdur, ekiplerce önce polis merkezine, buradaki işlemlerin ardından korunması için ŞÖNİM’e götürülüyor.

ÇİLEM ANITKAN Adana DHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder