Paris’te Pazar günü binlerce kişi, Salı günü oylanacak evlilik eşitliği tasarısına destek vermek için yürüdü.
Göstericiler, “hakların eşitliği tehdit değildir” yazan pankartlar taşıyarak slogan attılar: “Ne istiyorsunuz? Eşitlik! Ne zaman istiyorsunuz? Şimdi!” Bir diğer pankart ise, Fransız hükümeti mührünün iki Marianne’in öpüştüğü versiyonunu gösteriyordu. “Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik” sözcüklerinin altında “ne daha çok, ne daha az” yazıyordu.
Polise göre, gösteriye yaklaşık 125,000 kişi katıldı; bu sayı Aralık ortasında benzer bir gösteriye katılanların iki katı. İki hafta önce, tasarıya karşı çıkanların Paris’te düzenlediği gösteriye polisin bildirdiğine göre 340,000 kişi katıldı.
Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande, seçim kampanyasında göreve geldiği Mayıs 2012’den sonraki bir yıl içinde eşcinsel evlilikleri yasallaştıracağı sözünü verdi. Parlamentodaki etkili çoğunluğu sayesinde Hollande ve hükümeti tasarıyı kaldırmak ya da değiştirmek isteyenlere karşı durabilme gücüne sahip. Uzun yasama sürecine rağmen tasarının Mayıs’ta yasa haline gelebileceği söyleniyor.
37 yaşında bir fizyoterapist olan Nicolas Marquart “medenî dayanışma anlaşması” yaptığı partneri ve bir diğer eşcinsel çiftle birlikte gösteri için Strasbourg’dan geldi. “Ben burada gey bir erkek olarak bulunuyorum. 21. yüzyılda ahlâkımızın geliştiğini görmek hoş olurdu. Herkesin eşit hakları sahip olması güzel bir şey olurdu.”
27 yaşında tezgâhtar bir kadın olan ve Paris’te hukuk okuyan Marion Bazin ise “hakları tam olarak tanınmayan bir kesimin tamamını temsil etmek için yürüdüğünü” söyleyerek yalnızca geyler ve lezbiyenler için değil, “biseksüeller, transseksüeller ve dahası, heteroseksüel tasarıya uymayan herkes için” yürüdüğünü belirtti. “Bu yalnızca iki kişi arasında bir sözleşme – evlilik daha büyük bir şey, çok daha fazlasını sembolize ediyor.”
Tasarıda, evlilik “farklı cinsten ya da aynı cinsten iki kişi arasındaki sözleşme” olarak yeniden tanımlanıyor ve düzenlemedeki “anne” ve “baba” kelimeleri “ebeveyn”le değiştiriliyor. Tasarı ayrıca aynı cinsten evli çiftlerin evlat edinmesine hak tanıyor.
Adalet Bakanı Christiane Taubira, “Herkes İçin Eşitlik” adıyla bilinen yasa tasarısı için şunları söyledi: “Evliliğin şartları değişmiyor. Sadece eşcinsel çiftlere aynı hak ve sorumluluklar veriliyor.”
Aralarında Katolik, Yahudi ve Müslüman önderlerinin de olduğu tasarıya karşı çıkanlar, anne ve baba kelimelerinin “ebeveyn”le değiştirilmesine itiraz ediyorlar. Yasanın doğal üreme düzenini değiştireceğine ve ahlakî karmaşaya yol açacağını iddia ederek binlerce yıllık evlilik kurumunun küçük bir azınlık adına yok edilmemesini savunuyorlar.
Farklara rağmen her vatandaşın eşit haklara sahip olduğu öğretilen Fransızlar, genel olarak gey ve lezbiyen çiftlerin heteroseksüel çiftlere tanınan hakların aynılarına sahip olmasına destek çıkıyor. Fransız Kamuoyu Enstitüsü’nün Cumartesi günü yayınlanan son anketine göre Fransız toplumunun yüzde 63’ü evlilik eşitliğini, yüzde 49’u da evli eşcinsel çiftlerin evlat edinmesini destekliyor.
New York eyaletindeki kampanyayı yöneten Amerikalı evlilik eşitliği savunucusu Brian Ellner Paris’te All Out adındaki bir lobi grubuna danışmanlık yapıyor. Ellner, Fransa’daki desteğin seviyesini “hayranlık uyandırıcı” olarak nitelendiriyor.
Bir röportajda “Fransa her daim önemli bir fikir ihracatçısı olmuştur. Bu yüzden de uluslar arası bir öneme sahip. Fransa’daki bir kazanımın kuşkusuz tüm dünyada, hatta ABD’de bile bir etkisi olacağına inanıyorum” diyen Ellner, Mart ayında ABD’de Yüksek Mahkeme’de eşcinsel evliliğe ilişkin gerçekleşecek iki duruşma için Fransa’daki tasarının etkisine dikkat çekti.
Yürüyüşün ardından bakanlar, sanatçılar, entelektüeller ve diğer önemli isimlerle bir buluşma gerçekleştiren yazar ve yayıncı Frédéric Martel “Sokaklara dökülmeli ve güçlü olmalıyız. Bu tasarı geçecek, biliyoruz,” dedi.
Ömer Akpınar - Kaos GL
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder