6 Ağustos 2011 Cumartesi

Siyah ve Eşcinsel Bir Örümcek-Adam

Örümcek-Adam öldü mü, ıssız acun kaldı mı şeklinde bir bilgi kirliliğine maruz kalalı kısa süre geçmişti ki şimdi de yeni Örümcek-Adam’ın siyah ve eşcinsel olacağına dair haberler çıkmaya başladı. Peki, bütün bunlar doğru mu? Hem evet, hem hayır, hem de belki…

Özgür Öğret İstanbul - BİA Haber Merkezi06 Ağustos 2011, Cumartesi Başlamadan önce şunu açıklamakta yarar var, "gerçek" Örümcek-Adam ne öldü, ne de yerine başkası geldi. Diğer süper kahraman yayıncıları gibi Marvel de kendi karakterlerinin yaşadığı evrene paralel başka dünyalara dair seriler yayınlıyor. Geçtiğimiz aylarda ölen ve yerine geçecek ismin siyah ve belki de eşcinsel olacağı Peter Parker da bunlardan biri olan "Ultimate" dünyasından. 1962 yılından beri aramızda olan "Öz Peter Parker" ise ana dünya olan Earth 616'da faaliyetlerine devam ediyor.

Marvel'in resmi sitesi de dahil olmak üzere bazı haber kaynaklarında geçtiği üzere, ilk kez Parker'dan başka birinin Örümcek-Adam olacağına dair bilgi de doğru değil. Daha önce "Ultimate" gibi bir ayrı gerçeklik olan "2099" dünyasında İspanyol asıllı Örümcek-Adam Miguel O'Hara ve Manga uyarlamasında Japon Örümcek Adam Yu Komori ile tanışmıştık. Hatta "Ultimate" dünyasında da geçtiğimiz aylarda ortaya çıktıktan hemen sonra ölen bir Çinli Örümcek-Adam bile var.

"Ultimate" Örümcek-Adam şu sıralar sinemalarda film uyarlamasını izlediğimiz Captain America'ya sıkılan bir kurşunun önüne atlayıp sonrasında da bir grup düşmanı tarafından ölene kadar dövüldükten sonra henüz kırkı çıkmamıştı ki, yerine geçecek olan Miles Morales'in adını duyduk.

Marvel Genel Yayın Yönetmeni Axel Alonso Morales için: "Yeni bir Örümcek-Adam yaratma şansı elimize geçtiğinde hem geçmişi hem de tecrübe bakımından 21. Yüzyılın çeşitliliğini yansıtacak bir karakter olması gerektiğini biliyorduk" dedi ve ekledi: "Miles sadece Peter Parker gibi özdeşlik kurulabilecek karakterler geleneğinin mirasçısı bir karakter değil; neden yeni, özgün bir Örümcek-Adam olacağını ve o ismi hak ettiğini gösterecek."

İlk olarak "Ultimate Fallout" adlı altı sayılık mini serinin dördüncüsünde göreceğimiz Morales daha sonra birinci sayıdan tekrar başlayacak olan "Ultimate Spider-Man" ile devam edecek. Gördüğümüz ilk kareler Morales'in siyah olduğunu gösteriyor, dedikodulara göre eşcinsel olması da ihtimaller arasında.

Süper kahraman çizgi romanlarının önce İkinci Dünya savaşı sırasında Naziler, ardından Soğuk Savaş zamanında Varşova Paktı, günümüzde ise Araplar söz konusu olduğunda Battal Gazi'de işlenen Bizans temasıyla paralellik sergiledikleri bir gerçek.

Ama Marvel'in azımsanamayacak olumlu girişimleri de bahsedilmeyi hak ediyorlar. Tamamen ırkçılık ve ayrımcılık eleştirisi üzerine kurulan X-Men konsepti bunun en belirgin olanı.

Neredeyse tüm klasik Marvel karakterlerinin yaratıcısı Stan Lee X-Men lideri Professor X için ilhamının Malcom Luther King Jr, anti-kahraman rakibi Magneto için ise Malcom X olduğunu söylemişti. Gene bir Marvel karakteri olan ilk siyah süper kahraman Black Panther da altmışlı yıllar için oldukça radikal bir hareket sayılabilir.

Sayıları artırılabilecek bu örneklere rağmen 2000'li yıllara dek siyah, İspanyol kökenli veya asyalı karakterler genelde ikinci dereceden rollerde görüldüler. Marvel'den devam edersek, eskiden çok ön planda olmayan Luke Cage, Blade, War Machine gibi siyah kahramanların yadsınamaz şekilde önem kazanması ve Marvel'in "James Bond'u" Nick Fury'nin "Ultimate" dünyasında ve film adaptasyonunda aktör Samuel Jackson konseptinde yenilenmesi belirgin işaretler. Bu "siyah açılımının" son örneği ise Miles Morales.

Tabii eğer dedikodular doğru çıkar da yeni Örümcek-Adam eşcinsel olursa bu o kalibrede bir kahraman için gerçek bir ilk olacak. Gerek Marvel, gerekse başka yayıncılar daha önce eşcinsel süper kahramanlar yarattılar ancak Örümcek-Adam gibi tek başına milyar dolarlık bir marka için bu halen cesur sayılabilecek bir girişim olur, bekleyip görelim. (ÖÖ/AS)

ÖZGÜR ÖĞRET' - Bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder