12 Eylül 2020 Cumartesi

Oscar bembeyaz olmayacak

Her ödül gibi Oscar ödüllerinin de politik olduğunu düşünüyorum. Oscar ödüllerinde öngörülen değişikliğin temelinde #Oscarsowhite (Oscar Çok Beyaz) hareketi yer alıyor

Oscar ödüllerinde önemli bir değişikliğe gidildi. 2025 yılından itibaren bir filmin en iyi aday film kategorisinde yer alabilmesi için, yeni açıklanan dört koşuldan en az ikisini karşılaması gerekecek. Bunlar şöyle öngörüldü:

Başrol oyuncularından veya önemli yardımcı oyunculardan en az biri, yeterince temsil edilmeyen bir ırksal veya etnik gruptan gelmeli. Ya da film bu toplulukların yaşadığı sorunlara işaret etmeli.

Sahne arkasındaki yönetmenler ya da teknik ekip üyeleri, dezavantajlı gruplardan gelmeli. Bu grupta kadınlar, farklı ırklar, LGBTİ+ bireyler ve engelliler yer almalı.

Ücretli çıraklık, staj ve eğitime yer verilmeli.

Aynı azınlık kuralları pazarlama ve dağıtım ekiplerinde de uygulanmalı.

Bu yeni kurallar ziyadesiyle Amerikan bakış açısıyla yazılmış. Uygulanması, film yapımcılarını, yönetmenleri, senaristleri kısıtlayıcı özelliklere sahip bulunuyor. Bu kurallarla çeşitliliğin sağlanacağını düşünüyorum. Ama bunu kurallarla yapmaya çalışmak, sinemanın ruhuna ne derece uygun bundan pek emin değilim.

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/seciniz/oscar-bembeyaz-olmayacak-6303704

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder