16 Eylül 2020 Çarşamba

Eşcinsel internet siteleri bir bir devlet eliyle kapatılıyor!

İnternet sitesine bile ayrımcılık! Gabile’ye erişim engeli

Türkiye’nin en eski arkadaşlık sitelerinden olan ve LGBTİ arkadaşlık ve tanışma sitesi gabile.com Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime engellendi.

Türkiye’nin en eski arkadaşlık sitelerinden olan Gabile’ye girmeye çalışanlar

“Bu internet sitesi (gabile.com) hakkında Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen 10/09/2020 tarih ve 2020/5858 D.İş sayılı karara istinaden, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır.”  uyarısıyla karşılaşıyor.

DAHA ÖNCE DE SANSÜRLENMİŞTİ

Kullanıcıların LGBTİ+ gündemine dair haberler de okuyabildiği, köşe yazılarının ve forum bölümlerinin olduğu site daha önce de 2009 yılında erişime engellenmişti. O dönem Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kararıyla sitenin engellenmesine karşı site yönetimi dava açmış, ardından TİB’in koyduğu idari karar kaldırılmıştı.

HORNET’İN İNTERNET SİTESİ VE GRİNDR DA ENGELLİ!

Geçtiğimiz ay bir diğer tanışma uygulaması Hornet’in internet sitesi de Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 6 Ağustos 2020 tarih ve 2020/5617 sayılı kararına istinaden engellendi.

Grindr’ın hem internet sitesi hem de aplikasyonuna ise 2013 yılından beri Türkiye’deki internet sağlayıcıları üzerinden erişilemiyor. Bu yasaklamaya karşı Kaos GL tarafından Anayasa Mahkemesine yapılan 2015 tarihli bireysel başvuru, hâlâ bir karar verilmeyi bekliyor.

https://tele1.com.tr/internet-sitesine-bile-ayrimcilik-gabileye-erisim-engeli-223963/


GABİLE'YE ERİŞİM ENGELİ

"Bir sansür söz konusu"

LGBTİ+ gündemini takip eden arkadaşlık ve sohbet sitesi gabile.com’a erişim Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla engellendi.

Kullanıcıların LGBTİ+ gündemine dair haberler de okuyabildiği, köşe yazılarının ve forum bölümlerinin olduğu, arkadaşlık ve sohbet sitesi gabile.com, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin 10 Eylül’de verdiği kararla kapatıldı.

İfade Özgürlüğü Derneği'nin projesi olan Engelli Web'in aktardığına göre, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, LGBTİ+ tanışma, arkadaşlık ve sohbet sitesi gabile.com'a erişimi 10 Eylül 2020 tarih ve 2020/5858 sayılı karar ile engelledi. 

Gabile, en eski arkadaşlık sitesiydi

Konuyla ilgili bianet'e konuşan Kaos GL editörü Yıldız Tar, "Gabile'nin hangi gerekçe ile engellendiğini henüz bilmiyoruz. Mahkeme kararına henüz ulaşabilmiş değiliz" dedi.

Son zamanlarda özellikle çok fazla LBGTİ+ içerik üreten internet sitesi ve sanal mecranın engellerle karşılaştığını söyleyen Tar, şöyle konuştu:

"Gabile’den önce geçtiğimiz ay da Hornet isimli LGBTİ+ arkadaşlık ve tanışma aplikasyonunun internet sitesi engellendi. Bu ay da Gabile engellendi.

"Gabile Türkiye’nin en eski arkadaşlık ve tanışma sitelerinden birisi. Yani 1999’da hayata geçen bir site ve bundan daha önce 2009 yılında da yine bir engellemeyle karşılaşmıştı. Telekomünasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kararıyla engellendi, site yönetiminin dava açması sonrası engelleme kaldırılmıştı."

"İfade özgürlüğü engelleniyor"

Bir mahkemenin verdği bir kararla binlerce kişinin kullandığı, birbiriyle tanıştığı ve birbirini bulabildiği bir mecranın daha engellendiğini söyleyen Tar, "Bu apaçık bir şekilde ifade özgürlüğünün engellenmesi anlamına geliyor. Ve bir sansür söz konusu" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu sadece bir sitenin engellenmesi de değil. Zaten LGBTİ+’ların birbirlerini bulabilme, ulaşabilme, sosyal ve toplumsal hayata katılımları önünde ciddi engeller varken bu tarz mecralar, ekstra önem kazanan mecralara dönüşüyor. Yani bir şeyleri okuduğunuz ve bilgi edindiğiniz bir sitenin ötesinde aslında yalnızlığınızı giderebileceğiniz, kendiniz gibi insanlarla sohbet edebileceğiniz, tanışabileceğiniz ve arkadaş olabileceğiniz bir platformdan bahsediyoruz. Bir de bunun pandemi döneminde yapılması ekstra bir sorun yaratıyor.

"Engelleme, yalnızlık hissini katmerlendirecek"

"Koronavirüs döneminde hem bizim hem de diğer LGBTİ+ derneklerin araştırmaları ve raporları şunu gösterdi: Sağlık, çalışma alanlarındaki ihlallerin ötesinde, evin içine kapanmış olmak şiddeti ve yalnızlık hissini arttıran bir şey. Birçok LGBTİ+ ailesinin yanına dönmek zorunda kaldı, ailesine açık değilse orası daha da yalnızlaştığı bir yer oldu.

"Dolayısıyla izolasyon LGBTİ+lar için iki katı zorlu bir sürece dönüşmüşken, sizin bu izolasyondan bir nebze olsun sıyrılabileceğiniz mecralar bu kadar kısıtlıyken, onlardan birinin engellenmiş olması, pandemideki bu yalnızlık hissini de katmerlendirecek. Umuyoruz ki mahkeme kararıyla gelen bu sansüre dair geri adım atılır ve site yeniden erişime açılır."

Hornet ve Grindr da engelli

Gabile’ye girmeye çalışanlar şu uyarıyla karşılaşıyor:

“Bu internet sitesi (gabile.com) hakkında Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen 10/09/2020 tarih ve 2020/5858 D.İş sayılı karara istinaden, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır.”

Bir diğer tanışma uygulaması olan Hornet de, Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 6 Ağustos 2020 tarih ve 2020/5617 sayılı kararına istinaden engellenmişti.

Grindr’a ise 2013 yılından beri Türkiye’deki internet sağlayıcıları üzerinden erişilemiyor.

(SO)

Sakine Orman

Atölye BİA Proje Asistanı. Ayrıca bianet'e ve çeşitli haber sitelerine de içerik üretiyor. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 2018 mezunu. Atölye BİA 16-25 Temmuz 2018 "Gazeteciler İçin Haber Atölyesi" katılımcısı. 

GABİLE'YE ERİŞİM ENGELİ

"Bir sansür söz konusu"

LGBTİ+ gündemini takip eden arkadaşlık ve sohbet sitesi gabile.com’a erişim Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla engellendi.

http://bianet.org/bianet/lgbti/230894-bir-sansur-soz-konusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder